Kingins Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Witam poszukuję całej stalowej kasety 9s 11-42/46 może być chińska i najlepiej chciał bym żeby zębatki były luzem nie na pająku. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Ale w czym masz problem? 4 litery w górę i masz. Pierwszy lepszy przykład: https://allegro.pl/oferta/kaseta-mtb-9s-11-42t-10590936829 A na Aliexpress jest tego więcej: 11-42 11-46 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Października 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Oczywiście zdajesz sobie sprawę ze standardowa przerzutka 9s nie obsłuży takiej kasety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 2 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Deore RD M-591 obsługuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Obsługuje tylko w głowie wszystkich domorosłych mechaników. Ta przerzutka jest przeznaczona do 34T max. Oczywiście, pewnie wkręcając maksymalnie śrubę B albo wymieniając ją na dłuższa, jakoś się tam wyciśnie ten zakres, ale kultura pracy będzie żenująca. Nie zastanowiło Cię, że przerzutka pochodzi z okolic 2010 roku, a Shimano pierwszy raz kasetę 11-42 ( nie pisząc nawet o 46), wypuściło naprawdę dobre kilka lat później? Miałem już kilka przerzutek w życiu i spora część z nich, radziła sobie słabo już przy górnym, dopuszczalnym zakresie. A Ty chcesz tu wyskoczyć o 8-12 zębów więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingins Napisano 2 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Z 11-42 działał bardzo dobrze. A tu działa z 11-46 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Na stojaku to wszystko działa dobrze. Rób jak uważasz, ale nie licz że to będzie działało tak jak powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Października 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Godzinę temu, skom25 napisał: Obsługuje tylko w głowie wszystkich domorosłych O przepraszam bardzo, skoro tiagra z wózkiem Gs łyka kasete 11-42 jak pelikan to i deorka ma prawo. Na temat kasety większej się nie wypowiem, nie wiem. Tiagra 4700 łyka 11-42 i mogła by pewnie trochę więcej. Działała ładnie płynnie. Testowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 A ja miałem Tiagre 4700 GS i już przy kasecie 34T było byle jak. Zmiana na GRX to był gigantyczny przeskok. Nie wiem jak mogło to działać poprawnie na 42T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 W sumie szansa, że będzie to sprawnie funkcjonować jest spora (inną kwestią jest frustracja dziurami). Dla przykładu rd-m8000-gs działa w praktyce lepiej z kasetami 12s 10-51T niż dedykowana m8100 w dodatku jest lżejsza i ma aż 5cm krótszy wózek i.żadnych problemów z regulacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Godzinę temu, skom25 napisał: Na stojaku to wszystko działa dobrze. Rób jak uważasz, ale nie licz że to będzie działało tak jak powinno. Fajnie byłoby gdyby to była prawda. Z mojego doświadczenia średnio domowego mechanika: jeśli działa na stojaku bez zastrzeżeń to bedzue 4 godziny temu, Q_u napisał: Ale w czym masz problem? 4 litery w górę i masz. Pierwszy lepszy przykład: https://allegro.pl/oferta/kaseta-mtb-9s-11-42t-10590936829 A na Aliexpress jest tego więcej: 11-42 11-46 Cena z allegro jest wybitnie złodziejska. Ceny z reguły mają pewien rozrzut ale to....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Nie wiem, nie podawał widełek, miał problem ze znalezieniem to poszukałem. 99% części z chin na Allegro ma ceny x2-3 min. z tego co masz na Ali. A biorą przecież w hurcie, jeszcze taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 8 godzin temu, skom25 napisał: A ja miałem Tiagre 4700 GS i już przy kasecie 34T było byle jak. E trochę chyba przesadzasz... Zarówno 4700 jak i 6800gs działa dobrze (Nie tak sobie - po prostu dobrze) na kasecie 11-36 (nigdy większej nie próbowałem). W napędzie z korbą CX czyli 46-36... w CX'iksie czyli w błocie. Sądzę że w szosowymi korbami już tak kolorowo pewnie nie jest, ale ten Twój esker to chyba właśnie ma 46-36? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Października 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Ja założyłem kasetę hg500 11-42 bo akurat taka miałem pod ręka do roweru z napędem szosowym 50/34 i napędem tiagra. Działało jak talala. Z resztą obecnie użytkuje przerzutkę RD-T780-SGS i pracuje z kaset 11-42 na co dzien. płynnie pięknie i w dodatku na łańcuchu 9 rzędowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 RD-T780 i hg500 to 10s, tu mowa o 9s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Października 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Października 2021 A co to za różnica? 780 jest zaprojektowana max do 36T nie zależnie czy ma 10 czy 15 biegów obsługiwać. 591 teoretycznie ma max 34. Normalnie działa z 36. A z ciekawości, bo takowa posiadam, jak będę miał czas, sprawdzę w poniedziałek w pracy czy działa z 42 i czy działa z 46. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 3 Października 2021 Udostępnij Napisano 3 Października 2021 20 godzin temu, skom25 napisał: Obsługuje tylko w głowie wszystkich domorosłych mechaników. Ta przerzutka jest przeznaczona do 34T max. To mam takie pytanie dla kogo lub pod jakie przerzutki są robione te kasety? Jest na rynku trochę kaset, które zdecydowanie wychodzą poza standardowe parametry przerzutek. Produkują to dla picu, dla naiwnych? Bo chyba nie. Jakby nie było czym obsłużyć, to nikt by tego nie kupował. Widziałeś kiedyś przerzutkę 10rz, która obsługuje kasetę 11-50? Ja nie ale takie kasety są dostępne. Na pewno do rozpoznania jest temat przedłużek haków przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Października 2021 Udostępnij Napisano 3 Października 2021 No są produkowane, są też ustrojstwa do przedłużenia haków... tylko nie dla każdego "obsługuje" znaczy to samo. Działać działa ale co to za działanie. Ma mi wrzucać w połowie podjazdu jak mi już ściana nogi przytrzymała? Albo zrzucać jak dociskam a wszyscy już odjechali a mi spadlo na 11s po 3 sekundach? No bo do tego to się sprowadza i na to się użytkownicy skarżą. Jakieś niewielkie przekroczenia - jasne bo to fakt, że przerzutki te 2-4 ząbki poza tabelę dają radę normalnie, ale więcej to ma swoje konsekwencje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Października 2021 Udostępnij Napisano 3 Października 2021 B.dużo zależy od konkretnego modelu przerzutki i samego haka (dł. i kąt wycięcia do tyłu). Jak pisałem wyżej mam b.dobre doświadczenia z m8000-gs i kasetami 50/51T (robiłem taki myk w kilku rowerach, wszyscy do dzisiaj zadowoleni, żadnych problemów) natomiast np. m781 nie udało mi się zmusić do poprawnej pracy z kasetą zaledwie 11-42 - albo leniwie działała w całym zakresie albo miała kłopot ze zrzuceniem z 3 na 4 itp. Podobnie m6000-gs - w jednym rowerze obsłuży 11-46 w drugim się bedzie zastanawiać chrobotając łańcuchem o koronkę na którą powinien wejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Października 2021 Udostępnij Napisano 3 Października 2021 27 minut temu, zekker napisał: To mam takie pytanie dla kogo lub pod jakie przerzutki są robione te kasety? Jest na rynku trochę kaset, które zdecydowanie wychodzą poza standardowe parametry przerzutek. Produkują to dla picu, dla naiwnych? Bo chyba nie. Jakby nie było czym obsłużyć, to nikt by tego nie kupował. Widziałeś kiedyś przerzutkę 10rz, która obsługuje kasetę 11-50? Ja nie ale takie kasety są dostępne. Na pewno do rozpoznania jest temat przedłużek haków przerzutki. Bo zawsze znajdzie się ktoś, kto stwierdzi że "przecież to musi działać" i sobie kupi do napędu 8/9/10s. Czy Shimano ma takie kasety? Nie ma. Są to zewnętrzni producenci, którzy też chcą na czymś zarobić. A że teraz jest moda na 1x, a nie każdego stać na nowy napęd 11s, to się jakoś zapycha tą dziurę. Ja nie twierdzę że to nie zadziała, a już w szczególności tak jak napisał @abdesign gdy różnica to 2 zęby, bez przesady. Natomiast ktoś to projektował w konkretnym celu. Działanie a kultura pracy to dwie różne rzeczy. Pisałem o tym przy okazji tego filmiku z RD591 i kasetą 42 czy 46, używając zwrotu "na stojaku działa". Działa i zadziała też podczas jazdy, tylko pytanie jak z płynnością itd. Są ludzie którzy cenią sobie kulturę i płynność działania, a są tacy którym opóźnienie i zgrzyty nie przeszkadza, bo wrzucił sobie do napędu 7s kasetę 11-60T... Dość często jest tak, że nie widzi się problemu, bo nigdy się nie próbowało prawidłowej, dobrze działającej konfiguracji. Tak jak pisałem, w Gravelu miałem 11-34 z przerzutką Tiagra, czyli maksymalny podany zakres. Już przy tym zestawie, działało to tak sobie. Wolne przerzucanie, czasami problem z wrzuceniem największych zębatek. Podmieniłem na GRX i na tym samym zestawie, wszystko działa dużo, dużo lepiej. Oczywiście, GRX ma inną budowę itd, z tego może wynikać różnica, bo zakres wzrósł z 34T do 36T. Tylko w takim wypadku, nie łyknę kitu, że 11 letnia przerzutka 591 działa co najmniej dobrze z kasetą 42T lub 46T. Wtedy nikt o takich nie marzył ani nie słyszał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Października 2021 Udostępnij Napisano 3 Października 2021 Bo to nie kwestia projektu tylko przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 4 Października 2021 Udostępnij Napisano 4 Października 2021 22 godziny temu, skom25 napisał: Czy Shimano ma takie kasety? 50t nie ma ale jest 46t: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m4100/CS-M4100-10.html Miałem trochę pokombinowanych napędów ale głównie przy korbie. Niektóre zestawienia wychodziły zdecydowanie poza standard, np. 22-32-38 z przednią Alivio 411, z tyłu 11-28 i Sora na krótkim wózku. Trochę czasu już minęło ale nie kojarzę większych problemów z działaniem. Na pewno trzeba było się przyłożyć do regulacji i pamiętać, żeby nie zrobić przekosów. 23 godziny temu, skom25 napisał: Są ludzie którzy cenią sobie kulturę i płynność działania, a są tacy którym opóźnienie i zgrzyty nie przeszkadza, bo wrzucił sobie do napędu 7s kasetę 11-60T... Są też tacy, co bardziej sobie cenią dobór własnych zakresów przełożeń niż super płynne zmiany biegów. Nie każdy się ściga, nie każdy jest pedantem. Mam obecnie w crosso-gravelu korbę 28-42 z kasetą 10rz 11-42. Tył obsługuje grx812, przód ta sama leciwa już 411. Z przodem bywają problemy ale przerzutka pod 6-8rz współpracuje z 10rz łańcuchem, do tego kupiłem zły blat (8rz) i trzeba było dać podkładki, żeby zmniejszyć dystans między zębatkami. Muszę dbać o dokładniejszą regulację, żeby przód sprawnie chodził, nie zawsze płynnie wchodzi ale działa co dla mnie jest najważniejsze. Jak miałbym się na tym ścigać, to pewnie bym przeklinał ale to jest rower do szwędania się po drogach i bezdrożach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Października 2021 Udostępnij Napisano 4 Października 2021 No Shimano ma, ale nie pod 9s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 4 Października 2021 Udostępnij Napisano 4 Października 2021 Jak mam przerzutkę 11rz pożenioną* z klamkomanetką 10rz, to mnie już nic nie zdziwi. Jak 1x wkroczy na dobre w budżetowe konstrukcje, to mogą wypuścić coś pod 9rz *Żeby nie było, że idzie to łatwo zrobić z każdą kombinacją. To szczególny przypadek i Sh wypuściło pasujące klamkomanetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Października 2021 Udostępnij Napisano 4 Października 2021 W dniu 3.10.2021 o 09:20, skom25 napisał: Bo zawsze znajdzie się ktoś, kto stwierdzi że "przecież to musi działać" i sobie kupi do napędu 8/9/10s. Czy Shimano ma takie kasety? Nie ma. Są to zewnętrzni producenci, którzy też chcą na czymś zarobić. A że teraz jest moda na 1x, a nie każdego stać na nowy napęd 11s, to się jakoś zapycha tą dziurę. Ja nie twierdzę że to nie zadziała, a już w szczególności tak jak napisał @abdesign gdy różnica to 2 zęby, bez przesady. Natomiast ktoś to projektował w konkretnym celu. Działanie a kultura pracy to dwie różne rzeczy. Pisałem o tym przy okazji tego filmiku z RD591 i kasetą 42 czy 46, używając zwrotu "na stojaku działa". Działa i zadziała też podczas jazdy, tylko pytanie jak z płynnością itd. Są ludzie którzy cenią sobie kulturę i płynność działania, a są tacy którym opóźnienie i zgrzyty nie przeszkadza, bo wrzucił sobie do napędu 7s kasetę 11-60T... Dość często jest tak, że nie widzi się problemu, bo nigdy się nie próbowało prawidłowej, dobrze działającej konfiguracji. Tak jak pisałem, w Gravelu miałem 11-34 z przerzutką Tiagra, czyli maksymalny podany zakres. Już przy tym zestawie, działało to tak sobie. Wolne przerzucanie, czasami problem z wrzuceniem największych zębatek. Podmieniłem na GRX i na tym samym zestawie, wszystko działa dużo, dużo lepiej. Oczywiście, GRX ma inną budowę itd, z tego może wynikać różnica, bo zakres wzrósł z 34T do 36T. Tylko w takim wypadku, nie łyknę kitu, że 11 letnia przerzutka 591 działa co najmniej dobrze z kasetą 42T lub 46T. Wtedy nikt o takich nie marzył ani nie słyszał. A jeśli się próbowało prawidłowej i płynnie działającej kombinacji i ta teoretycznie niekompatybilna jednak działa zgodnie z preferencjami po piętnie doświadczeń z tą pierwszą opcją? Teoria: przerzutki mtb shimano pracują w "systemie" dyna sys i mają być kompatybilne tylko z manetkami dyna sys 10sp. Ciąg linki to 1.2. Przerzutki 11 sp shimano pracują z ciągiem 1.1 więc nie są kompatybilne z grupami i manetkami 10sp. Shimano ma jednak przerzutkę deore która, mimo niekompatybilności powyższych systemów, jest dedykowana do napędów 10 i 11sp. Więc jeśli są niekompatybilne a producent oferuje kompatybilną z oboma to znaczy że kultura precyzja powinna być na znanym shimano poziomie. Teoria: przerzutki srama mtb 11sp powinny pracować z kasetami max 10/11-42t. W praktyce, sparowana z kasetą 11-46, i w warunkach bojowych obciążona zmianami pod mocą nawet 1100w, praca jest na poziomie równym kombinacji rekomendowanej. Oczywiście możesz stwierdzić że to przez różne definicje kultury pracy, ale ze względu na pracę i poczucie obowiązku wykonania usługi na poziomie braku jakichkolwiek zastrzeżeń nie toleruję żadnych niedociągnięć i mam dość wybredne podejście do pracy skrzyni biegów. Dodatkowo, ze względu na użycie w elektryku gdzie napęd pracuje pod masakrycznym obciążeniem, jakiekolwiek niedoróbki regulacyjne, materiałowe itd,najmniejszy problem objawia się przy zmianie biegów perfidną "czkawką" co uniemożliwia użytkowanie w ustawieniu innym niż wzorowe. Więc Oczywiście można mieć różne definicje albo, jednak, taka "zbieranina" funkcjonuje na stojaku i poza nim ma prawo funkcjonować jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.