PawelW84 Napisano 5 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Dzięki za podpowiedź. Zastanawiam się tylko cz biorąc pod uwagę mój użytek ( trenażer + kilka przejażdżek w roku ) zauważę różnicę między nimi. Cenowo na pewno bo to ponad 2 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 5 Października 2021 Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Raczej nie odczujesz, poza tym różnica 2000 jest spora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 6 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2021 (edytowane) Zdecydowałem się na Rose Dziś jeszcze raz zmierzyłem długość nogi i wyszło mi 90, może 91, przy wzroście 190 cm i wadze 85 kg. 93 to już jest taki mój max Jaki rozmiar ramy wybrać 59 cm czy 61 ?? Rose podpowiada 61 dla nogi 91-93 cm i 59 dla nogi 88-90 cm niby 2 cm a tyle rozkminki Próbowałem się podpierać geometrią XC 900 w rozmiarze XL ale chyba się nie da Edytowane 6 Października 2021 przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 6 Października 2021 Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Mam podobne wymiary co Ty i wybrał bym 61. Jeszcze poszukaj opini innych, tylko warto brać pod uwagę opinie tych co są podobnego wzrostu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 6 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Skoro rozmiar zasadniczo mamy to czerwony połysk czy szary mat ?? Mnie ten mat ciągnie, z drugiej strony dwa pozostałe rowery mam czerwone więc pasował by do stajni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Października 2021 Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Połysk. Mat jest wybitnie problematyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 6 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2021 ale wygląda ..... no dla mnie bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 6 Października 2021 Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Mat pewnie i tak z czasem zrobi się półmat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 6 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2021 59 minut temu, clavdivs napisał: Mam podobne wymiary co Ty i wybrał bym 61. Jeszcze poszukaj opini innych, tylko warto brać pod uwagę opinie tych co są podobnego wzrostu. Odpisali z Rose że doradzają 61 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Października 2021 Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Jak ci nie zależy na sportowej pozycji to weź 61. Ewentualnie sobie mostek krótszy wsadzisz bo pewnie pakują tam 110-120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 6 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Juz zamowiony 61. Powinien byc u mnie od 1,5 do 2 tygodni Bardzo dziekuje za pomoc i rady, bez was bym nie opanował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 18 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Cześć Rower przyszedł. Mam jednak wrażenie, że zamówiony przeze mnie rozmiar (stack 61 cm https://www.rosebikes.pl/rose-pro-sl-105-2693206 ) jest za mały. Do tej pory jeździłem na Rockrider XC 900 w rozmiarze XL i w porównaniu do niego Rose wydaje się jakieś krótki Mój wzrost 190, przekrok 91-92. waga 85kg. Rose potwierdziło że prawidłowy rozmiar dla mnie to 61 Czy to ja mam za dużego XC czy ten Rose jest za mały ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 18 Października 2021 Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Na jakiej podstawie to stwierdzasz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Października 2021 Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Nie sądzę żeby był za mały. Porównywanie XC z szosą kompletnie nie ma sensu. W żadnym aspekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 18 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2021 2 minuty temu, clavdivs napisał: Na jakiej podstawie to stwierdzasz? Mojego ogólnego wrażenia, to moja pierwsza szosa. :):) Wydaje mi się po prostu jakaś krótsza, to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Października 2021 Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Bo szosa to jest "zbity" rower, zupełnie inny niż XC, które na dodatek aktualnie coraz bardziej się rozrasta. Zobacz sobie jak wyglądały XC na kołach 26', a jakie są teraz. Miałem szosę Race i do tego XC 26' też zbudowane do sportu. Rowery były porównywalnej wielkości, nie czuło się tak wielkiego przeskoku. Jeździłem też na Enduro 26', było inaczej, ale bez przesady. Kupiłem Traila 29' i nagle okazało się, że tamte są wielkości rowerów dla dzieci. Przesiadka z MTB na szosę to zawsze był gigantyczny szok, tak że musiałem się od nowa przyzwyczajać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 18 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Czyli zostaje sie przyzwyczaić Wczoraj pierwsze 11 km wykręcone, rozpędza się to jak szatan. Powiedzcie tylko czy to normalne że przednia przerzutka haczy przy dużych przekosach, a napęd działa dość głośno, czy jest to do wyregulowani ??? W MTB mam 1x12 i w porównaniu z 2x11 działa bardzo cicho, fakt że regulowałem go bardzo długo włącznie z prostowaniem nowego haka. Tu mam problem z przednim prowadnikiem przy trymowaniu na dużej zębatce z przodu i najwiekszej z tyłu łańcuch trze o ślizg. To samo jest przy trymowaniu na małej zebatce z przodu i najmniejszej z tyłu 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Października 2021 Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Do regulacji. Właściwie nie powinieneś nic słyszeć. Ja mam 2x10 i już nie raz mi się zdarzyło zapomnieć o trymowaniu, a jechałem z blatu i największej z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 18 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Tak myślałem że coś nie do końca tu działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Października 2021 Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Otwórz instrukcję Shimano. Masz tam dokładny opis jak to regulować, czasami nawet z "trikami" jak coś zrobić łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 18 Października 2021 Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Odnośnie rozmiaru: jak usiądziesz i chwycisz na klamkomanetkach to kierownica powinna ci zasłaniać widok na przednią piastę. Kiedyś się spotkałem z takim twierdzeniem i u mnie to się zgadza a rower wygodnie mi leży. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 18 Października 2021 Udostępnij Napisano 18 Października 2021 59 minut temu, PawelW84 napisał: Pwiedzcie tylko czy to normalne że przednia przerzutka haczy przy dużych przekosach, a napęd działa dość głośno, czy jest to do wyregulowani ??? 😕 Z przednią czeka Cię wyzwanie. Ogólnie nie powinno się używać przekosow, czy warto więc spinać się aby łańcuch nie ocierał w takiej konfiguracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 18 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Właśnie patrzyłem w instrukcję Shimano. Prowadnik ma być ustawiony 1-3 mm nad zębem największego blatu, równolegle do jego płaszczyzny z jakimś 0-1mm przekosem jego końca od strony przerzutki tylnej w kierunku osi roweru ( czyli do wewnątrz ) Na kasecie wrzucamy największa koronkę Łańcuch wrzucamy na największy blat, manetkę ustawiamy na trymowanie , naciągamy linkę, regulujemy znaki śrubą regulacyjną żeby pokryły się w jedną linie. Prawą śrubą regulacyjną ustawiamy żeby łańcuch nie ocierał o prowadnik. Zrzucamy łańcuch z dużego blatu na najmniejszą zębatkę i lewą śrubą ustawiamy tak żeby łańcuch nie tarł o prowadnik od strony osi roweru Coś pominąłem ? Trochę słabo że dla przedniej przerzutki nie znalazłem nigdzie baryłki a dla tylnej jest tylko przy przerzutce. Nie da się doregulować bez zsiadania z roweru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Października 2021 Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Nie masz tam przypadkiem zintegrowanego mechanizmu naciągania linki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 18 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2021 No jest taki mechanizm przy samej przedniej przerzutce. Polega to właśnie na ustawieniu kresek w jednej linii. Nic więcej nie zaobserwowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi