Skocz do zawartości

[napęd] 1x11 problem z regulacją - krzywy wózek ?

hawkeye

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, od kilku dni zmagam się z regulacją napędu.

Konfiguracja:

kaseta 11-46 M8000

manetka M8000

przerzutka M8000 GS

łańcucha CN-HG701

czyli wszystko 11s.

Problem:

Jak zwiększę naciąg linki (wykręcę baryłkę przy manetce) to na dole będzie ok, ale na 8 koronce łańcuch nagle zbliża się tak bardzo 9 że ociera bokiem.

Jak zmniejszę naciąg linki to u góry jest ok, ale na 2 i 3 łańcuch jest zbyt na zewnątrz i co któryś ząbek z mniejszej koronki podbija łańcuch.

W pierwszej chwili myślałem, że kaseta no bo czemu tylko w jednym miejscu nie pasuje odstęp (pomiędzy 8 i 9) ale z poprzednią przerzutką M6000 (10s) wszystko było ok. Problem zaczął się po wymianie przerzutki. Ta M8000 GS jest fabrycznie nowa, z polecanego sklepu. Pytanie czy wózek powinien mieć takie krzywizny jak na zdjęciach? Jako przymiar użyłem suwmiarki. Wygląda jakby dolne kółko było przesunięte względem górnego.

IMG_20210930_213647_copy_1500x2000.jpg

IMG_20210930_213949_copy_1500x2000.jpg

9 minut temu, woojj napisał:

90%problemów to hak. Jeśli poprzednią przerzutkę zmieliło (zgaduję) to nie obyło się bez deformacji haka.

Potem pobaw się z kątem opasania. 

Nie zmieliło, tak po prostu sobie wymieniłem. 

Sprzedawca twierdzi że te wózki takie są. 

Dzisiaj będę wymieniał blat w korbie, zdejmę koło, łańcuch i dokładnie wszystko sprawdzę. 

To bardzo ciężko skorygować bez długiego ramienia wkręcanego w hak. Warto na taką korektę podjechać do rowerowego.

Przyrząd do prostowania haka przerzutki Super-B

Jeśli dla przerzutek 6/7/8/9 można to było zrobić na "oko" to dla 11-12 już ciężko. Da się, ale trzeba mieć dużo doświadczenia, aby przy okazji haka nie połamać. 

Oczywiście takie korekty robisz przy zapiętym kole, jak na obrazku. 

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz która mnie zastanawia. Na filmach jak kręcą baryłką to przerzutka od razu się rusza. U mnie efekt kręcenia jest dopiero po zmianie biegu (tak jakby coś trzymało linkę/ pancerz i linka są dosyć nowe, około miesiąca może dwa). Czy to normalne? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...