hawkeye Napisano 30 Września 2021 Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Cześć, od kilku dni zmagam się z regulacją napędu. Konfiguracja: kaseta 11-46 M8000 manetka M8000 przerzutka M8000 GS łańcucha CN-HG701 czyli wszystko 11s. Problem: Jak zwiększę naciąg linki (wykręcę baryłkę przy manetce) to na dole będzie ok, ale na 8 koronce łańcuch nagle zbliża się tak bardzo 9 że ociera bokiem. Jak zmniejszę naciąg linki to u góry jest ok, ale na 2 i 3 łańcuch jest zbyt na zewnątrz i co któryś ząbek z mniejszej koronki podbija łańcuch. W pierwszej chwili myślałem, że kaseta no bo czemu tylko w jednym miejscu nie pasuje odstęp (pomiędzy 8 i 9) ale z poprzednią przerzutką M6000 (10s) wszystko było ok. Problem zaczął się po wymianie przerzutki. Ta M8000 GS jest fabrycznie nowa, z polecanego sklepu. Pytanie czy wózek powinien mieć takie krzywizny jak na zdjęciach? Jako przymiar użyłem suwmiarki. Wygląda jakby dolne kółko było przesunięte względem górnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Września 2021 Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Napęd 11s jest dużo bardziej wrażliwy na krzywy hak/wózek. Sprawdź w pierwszej kolejności czy hak zarówno w pionie jak i poziomie jest prostopadły do osi koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 30 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Raczej nie hak, do ostatniej chwili z M6000 było dobrze. Założyłem M8000 i problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Rozepnij łańcuch i dopiero wtedy sprawdź. Łańcuch na kasecie nieco naciąga wózek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 7 godzin temu, hawkeye napisał: Raczej nie hak, do ostatniej chwili z M6000 było dobrze. Założyłem M8000 i problem... 90%problemów to hak. Jeśli poprzednią przerzutkę zmieliło (zgaduję) to nie obyło się bez deformacji haka. Potem pobaw się z kątem opasania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Potwierdzam, miewałem takie objawy. I dwukrotnie było to z winy krzywego haka. Też w komplecie m8000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2021 9 minut temu, woojj napisał: 90%problemów to hak. Jeśli poprzednią przerzutkę zmieliło (zgaduję) to nie obyło się bez deformacji haka. Potem pobaw się z kątem opasania. Nie zmieliło, tak po prostu sobie wymieniłem. Sprzedawca twierdzi że te wózki takie są. Dzisiaj będę wymieniał blat w korbie, zdejmę koło, łańcuch i dokładnie wszystko sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 To bardzo ciężko skorygować bez długiego ramienia wkręcanego w hak. Warto na taką korektę podjechać do rowerowego. Jeśli dla przerzutek 6/7/8/9 można to było zrobić na "oko" to dla 11-12 już ciężko. Da się, ale trzeba mieć dużo doświadczenia, aby przy okazji haka nie połamać. Oczywiście takie korekty robisz przy zapiętym kole, jak na obrazku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Nie wiem czy zdjęcie dobrze oddaje ale na moje oko hak płaski jak stół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 No to jeszcze jaka jest linia łańcucha kasety i korby? Może też być tak, że hak po założeniu koła nie jest już prostopadły do osi chociaż sam w sobie jest prosty (spotkałem kilka x taki przypadek nawet w drogich rowerach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Nie mogę oprzeć się wrażeniu że kółeczka się nie liniuja, chyba że nie muszą. Co do linii łańcucha to nie wiem, ale myślę że to nie to. Tam sama konfiguracja ale z tylną M6000 była ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 W rd-m8000 wózek jest prosty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Biegi zmieniają się super, w obie strony. Tylko jeden ząbe haczy łańcuch (ten z koronki 11t jak łańcuch jest na 13t). Chyba go lekko spiłuję i ustawię tak żeby na 8 biegu też było dobrze i tyle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 3 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2021 Zauważyłem jeszcze jedną rzecz która mnie zastanawia. Na filmach jak kręcą baryłką to przerzutka od razu się rusza. U mnie efekt kręcenia jest dopiero po zmianie biegu (tak jakby coś trzymało linkę/ pancerz i linka są dosyć nowe, około miesiąca może dwa). Czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Października 2021 Udostępnij Napisano 4 Października 2021 Odepnij linke i sprawdź ręcznie czy chodzi lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 4 Października 2021 Udostępnij Napisano 4 Października 2021 W dniu 1.10.2021 o 20:01, Dokumosa napisał: W rd-m8000 wózek jest prosty. U mnie wózek też tworzy lekki łuk (od nowości); wersja GS. Zdziwiło mnie to podczas montażu ale regulacja poszła gładko, sam napęd pracuje idelnie. Zasiałeś mi teraz zarno wątpliwości z tym wózkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Października 2021 Udostępnij Napisano 4 Października 2021 Zmieniłem niedawno wózek w takiej i blachy wózka zupełnie proste są. Nie mniej jednak lekka nieliniowość kółek nie pownna mieć wpływu (w m8100 jest taka fabrycznie). Gorzej jeśli cały wózek na pivocie jest skrzywiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 4 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2021 Podzielę się rozwiązaniem... Wyregulować tego nie szło, ale lekkie odgięcie ząbka śrubokrętem załatwiło sprawę. Być może coś wpadło i mi go zgięło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.