Ktyczynski Napisano 30 Września 2021 Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Hej Mam problem z instalacją przedniego błotnika w Marinie Four Corner L. Problem polega na tym że nie mieści mi się przedni błotnik, za mało jest na niego miejsca. Próbowałem dwóch rozmiarów SKS Velo 55 i 47 i każdy z nich ociera o oponę, Możliwe że jeżeli profil tych błotników był bardziej kolisty to wszystko byłoby cacy, ale większość błotników jakie są na allegro tak do 70zł są bardziej płaskie niż owalne. Całe koła są fabryczne, nic nie wymieniałem. Miał ktoś ktoś może podobny problem i poradził sobie z nim bez wymiany opon (700x42) na mniejsze? Niestety geometria widełek jest jaka jest. Zdjęcie: z każdej strony jest po 0,9cm wolnej przestrzeni tak dosłownie na styk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 30 Września 2021 Udostępnij Napisano 30 Września 2021 ...a próbowałeś na ciepło je zdeformować? Zawsze można podpiłować błotnik przy widelcu, tylko tyle aby spokojnie się mieścił razem z oponą. Ewentualnie obciąć chlapacz aby dochodził do korony i przyśrubować go "od wewnątrz" a odcięty kawałek przymocować od frontu. No i jeśli nadal chcesz kombinować z nowymi błotnikami to idź w inną markę/model a najlepiej do lokalnego sklepu gdzie będziesz mógł naocznie ocenić czy dany model da radę lub nie, może nawet pozwolą Ci go dopasować "na szybko". Powodzenia i nieochlapanej facjaty życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 30 Września 2021 Udostępnij Napisano 30 Września 2021 @Ktyczynski Kup jakiś tani aluminiowy lub stalowy błotnik i delikatnie wymłotkuj to miejsce. Ja tak dopasowałem błotnik "na żyletkę" do Author Ronin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 30 Września 2021 Udostępnij Napisano 30 Września 2021 U mnie jest założony SKS AL 46 i opony 43C. Wchodzi bez problemu z tym ze jest dedykowany do opon max 40 mm. Więc trzeba go precyzyjnie ustawić bo zostaje tylko po 1 mm zapasu z każdej strony (szerokość profilu to 46 mm). Ale moje opony to prawie slicki. Przy grubszym bieżniku można naciąć ranty błotnika w miejscu styku z widelcem i je usunąć. Mam tak zrobione w rowerze trekkingowym bo nie wchodziły mi szerokie opony. Położyłem na błotnik w tym miejscu kawałek dętki i docisnąłem go nim do widelca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.