skraburski Napisano 25 Września 2021 Udostępnij Napisano 25 Września 2021 Cześć, Mam bardzo dobre koła na obręczy XR391, wewn. szer 25mm. Myślicie, że dadzą radę do opony 43mm? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 25 Września 2021 Udostępnij Napisano 25 Września 2021 A czemu nie. Teraz obręcze takiej szerokości montują w gravelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skraburski Napisano 26 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2021 tak też myślałem, ale wolałem dopytać to musze tylko kupic adaptery do piast z boosta na zwykle sztywne osie i bedie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 26 Września 2021 Udostępnij Napisano 26 Września 2021 Eeee, zaraz, boosta na sztywne osie bez boosta chcesz przerabiać? Panie, to się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skraburski Napisano 26 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2021 Da się, w piastach DT wymieniasz tylko adaptery, można zrobić też normalne 135x9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 26 Września 2021 Udostępnij Napisano 26 Września 2021 To by wychodziło że cała przewaga boosta (po za potencjalnym miejscem na szerszą oponę) w postaci szerzej rozstawionych kołnierzy, pozwalających na zbudowanie sztywniejszego koła, jest w przypadku DT Swiss marnowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 26 Września 2021 Udostępnij Napisano 26 Września 2021 Piasty DT można przerobić ze sztywnej osi na QR zmieniając endcapy, QR ma inaczej mierzone wymiary, dlatego z 12x142 robi się na hakach "magicznie" 9x135. Są też adaptery aby piastę bez boosta włożyć do ramy z boostem, na zasadzie prostych podkładek. Ale w drugą stronę się nie da, cała idea boosta to szersza piasta z szerzej rozstawionymi szprychami, jak to niby chcesz zwęzić: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skraburski Napisano 26 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2021 To co piszecie ma sens i aż zgłupiałem i musiałem spradzić na stronce DTka. Rzeczywiscie z tym 135x9 przesadzilem, ale wg strony DT moją piastę da radę skonwertować z 148 na 142 Tylko na stronce DTka jest jedynie kit na shimano a ja potrzebuje na XD https://www.dtswiss.com/en/suport/product-suport?matnr=H35PTCDRR28SO9011S ale z kolei shimano boost daje się skonwertowac na 142 XD, wiec pewnie 148 XD pojdzie tym samym adapterem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 26 Września 2021 Udostępnij Napisano 26 Września 2021 (edytowane) Ja inaczej rozumiem tą stronę, którą linkujesz. Opcje konwersji są dwie: Convert to Shimano MTB 11s 12/148 mm Convert to Shimano MTB Micro Spline 12/148 mm A niżej po prostu masz wymienione części potrzebne do konwersji: freehub i odpowiednie endcapy. W tym przypadku akurat pasują endcapy o nazwie 142/12, ale to nie znaczy, że "skasują" boosta, po prostu encapy to ta sama część co w starszych piastach bez boosta i taka nazwa im została. To nie one decydują o wymiarze piasty. Przynajmniej ja tak to rozumiem, w razie wątpliwości wyślij pytanie dt4you Edytowane 26 Września 2021 przez some1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skraburski Napisano 26 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2021 Wpisałęm moją piastę boost i mi wychodzi zestaw do konwersji na 142, ale dopytam. jeszcze filmik gdzie gosc skonwertowalem boosta do 135x9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 26 Września 2021 Udostępnij Napisano 26 Września 2021 Piastę boost 148x12 możesz przerobić na 141x5 a piastę 142x12 możesz przerobić na 135x5 lub 135x10 i nic więcej nie zrobisz. Piasty 142 i 148 mają inną szerokość korpusu. No chyba że bracia z Alli znaleźli już jakiś patent... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skraburski Napisano 26 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2021 oficjalna strona DT podaje conversion kit z 148x12 na 142x12, wiec to nie bracia z ali. Napisze jutro do DTka zeby mi potwierdzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 27 Września 2021 Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Nawet jeśli jest to możliwe to zastosowanie piasty boost będzie wymagać korby boost dla zachowania poprawnej linii łańcucha. Pytanie jak to się będzie miało do ramy non boost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skraburski Napisano 27 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Dobra, chyba mnie namowiliscie na nowe kola 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 27 Września 2021 Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Ludzie, co Wy? Z Boosta na non-boosta adapterami? To co może niektórych mylić, to HWGXXX00S3188S. Mając piastę boost Shimano i chcąc skonwertować na Boost XD należy kupić bębenek XD oraz endcap, który jest dedykowany bębenkom XD. Tak, Endcap dla osi 12mm jest inny dla Shimano i inny dla Srama. A że adapter powstał w czasach, gdy Boost nie istniał, to go nazwali 12/142, ale to nie oznacza, że jak na piastę Shimano 12/148 założymy bębenek i Endap XD to nam się zrobi piasta 142mm. Te 142 ma po prostu ten produkt HWGXXX00S3188S w nazwie. Moim zdaniem nie ma opcji na konwersję a ten koleś, co rzekomo 370tkę w filmiku przerobił, to albo bzdury opowiada i nie wie czym jest boost, albo osiągnął coś w rodzaju tego Trekowego QR141. Rozgiął bardziej widełki i wcisnął koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skraburski Napisano 27 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2021 No i cyk, 2k dodatkowe musze wydac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 27 Września 2021 Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Jeszcze jedno, przy migracji non boost - boost przecież przesuwa się tarcza względem zacisku i trzeba o 3mm ją odsuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 15 Października 2021 Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Te 3 mm się uzupełnia dłuższymi śrubami i podkładką pod 6 śrub. Pod centrrlocka się tylko nie da z tego co pamietam. Ale to jest rzeźba, imho przejściowo tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skraburski Napisano 15 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Już kupiłem GR 1600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi