drajwer112 Napisano 30 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Czyli jak na jedynce o szprychy ociera, polowa przelozen nie dziala przerzutka i hak smiec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Września 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Turney z definicji jest śmieciem, geometrie tej przerzutki można formować w rękach. Jak ociera o szprychy na jedynce to znaczy ze coś jest krzywe. Albo hak, albo przerzutka albo oba. Hak nie jest do wyrzucenia, sie prostuje jak nie jest w poł zgięty. Jest opcja ze sie złamie, owszem ale zazwyczaj sie udaje wyprostować. Jednak tu trzeba mieć czym lub robić to na oko i sprawdzać jak działa przerzutka. Przy 7 czy 8 biegach to tak pi razy oko by było prosto i jest ok, przy 12 juz minimalne wahania wpływają na prace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2021 A co powiesz mi o czestym schodzeniu powietrza? Jak w dzien napompuje 3 bary na drugi dzien spada do 1,5/2. Sytuacja z przodu i z tylu. Nic przy wentylu nie grzebalem, detki nie zdejmowalem, wszystko bylo ok. Wentyl samochodowy detka jakas od rometa za 15zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Października 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Pytanie a poco ci aż 3 bary? W każdym razie jak masz tani rower to i pewnie jakieś tanie badziewane dętki beda. Z dętek powietrze będzie schodzić jednak nie w 1-2 dni. Kup dętki maxxisa Continental schwalbe to powinno być ok. Na wypadek wszelki należy sprawdzić wnętrze opony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Detki to byly wymieniane akurat i jak pisalem powyzej, od rometa za 15 zl. Opony to jakies cst pisze na nich all terrains. Tylna lysa, druty zaczynaja sie pojawiac a przod jak nowa, a tez sie to zdarza. 3 bary bo nie jezdze po jakims terenie tylko drogi, asfalt itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Października 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Października 2021 No to slabe dętki i tyle kup takie co wymieniłem. Erentualnie sprawdź szczelność wentyli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Co do detki, to gdy otworzylem rower nie bylo wogole powietrza. Juz mam nowa, te sama, bo nie chce zamawiac i trzech dni czekac. Znalazlem podkladke z vbrakeow i mimo ze na zdjeciu przed zgubieniem podkladki byly trzy to ta trzecia nie chce wejsc (brak miejsca), a ta z vbrake nie jest mniejsza, ani wieksza. Nic sie nie powinno stac? Poki co jest skrecone tak http://imgur.com/a/UTCnEMY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 O matko. Płaskie powierzchnie do płaskich, wypukłe do wklęsłych i zakłada się tylko parami - te podkładki nie mają takiego kształtu dla śmiechu, ale służą regulacji pochylenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Dobra panie, dziala dziala, tak to bylo skrecone fabrycznie wiec tak zostawilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Czyli fabrycznie było źle - być może z tego wynikły wszystkie problemy. Takie fachowce rower składały. Składasz poprawnie, ale nie dokręcasz żeby zacisk był luźny, zaciskasz hamulec i wtedy dokręcasz śruby - hamulec naturalnie układa się równolegle do tarczy i tak już zostaje. W V-kach niestety często spotyka się podobny cyrk podkładkowy i to czasem od nowości, ale nic nie przebije klocków zamontowanych końcami w górę przeciwnie do krzywizny obręczy.😅 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Zawsze tak robilem, ze luzowalem zacisk trzymalem klamke i dokrecalem. Zawsze jak regulowalem hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Tylko, że przy tak ułożonych podkładkach to nic nie dawało, albo dawało na chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Ten hamulec i tak nie dziala, brakuje klocka a tarcza klasyfikuje sie do wymiany wiec na razie nie mam po co tego poprawiac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 2 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Panowie, pomoc potrzebna. Nieruchomy klocek z tylu odpadl. Jak to zamontowac w takim zacisku? Ludzkie pojecie to przechodzi co sie tu dzieje... http://imgur.com/a/UvzwgTI Klocek przytrzymuje sam magnez.. Rozkrecilem zacisk i skrecilem to tak. Czy to tak ma byc? Nadal ma luzy jak ciul..http://imgur.com/a/aaj77w1 Dlaczego nsgle nie ma miejsca na druga podkladke w tej dziurce? http://imgur.com/a/aaj77w1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 2 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Zly link wybaczcie, (o podkladkach)http://imgur.com/a/7OiElUM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Przecież nawet na zdjęciu widać, że łeb nie dochodzi do podkładek. Serio to aż takie trudne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 2 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Jak widac, tak. Moze zamiast pisac czy to serio takie trudne wytlumaczylbys jak to skrecic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Na górze Ci brakuje podkładki sferycznej... Naprawdę nie widzisz tego chociażby na zdjęciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 2 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Brakuje, bo nie idzie jej wlozyc, jakby tam miejsca nie bylo.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Masz mieć 4 komplety tych podkładek. 2 od strony adaptera, dwa od strony śruby. Chociaż prawdę mówiąc, to nawet Shimano podaje że takie podkładki mają być tylko od strony śruby. Ty masz jakiś mix. Na górze wypukła, na dole wklęsła. Serio, nie piszę tego żeby Ci "pocisnąć" bo mi się nudzi, ale łatwiej by było gdybyś się sekundę zastanowił co do czego służy i jak to montujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 2 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Zrobilem zdjecie jak to bylo skrecone przed ogolnym rozkreceniem tego i tak skrecilem jak bylo. A brakuje bo po prostu jakby miejsca nie bylo, nie idzie wlozyc,a przedtem jakos bylo... Czyli gdzie te wypukle maja byc, a te drugie, bo zglupiec z tym mozna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Serio nie rozumiesz jak to działa? Wypukła |) )| wklęsła Masz tu na przykładzie Shimano, że podkładki powinny być od strony śruby. https://si.shimano.com/pdfs/ev/EV-BR-MT400-4351.pdf Tyle że pewnie zaraz wyjdzie, że dodatkowy komplet u Ciebie jest dodatkowo dystansem, bo jest zły adapter albo ktoś wymyślił takie genialne rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Nie chce mi się cofać do pierwszej strony aby sprawdzić co za rower ale romet daje po 4 komplety takich podkładem na zacisk JAK. Generalnie ja te hamulce wywaliłem w rowerach dzieci i zamontowałem hydrauliczne. To nie hamowało tylko piszczało, dodatkowo tarcze musiałem wymienić bo po zmianie hamulców skuteczność hamowania była lepsza ale i tak piszczało niemiłosiernie. Córka ma 20" scotta z mechanicznymi hamulcami tektro. Hamują, nie piszczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 2 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Nie wiem poki dziala wszystko to chyba jest ok. No wiem ze to nie jest najwyzszej jakosci wszystko ale jaki sens jest dawac hamulce hydrauliczne do takiego roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 3 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2021 A taka dziwna sprawa bo przed "wyjeciem" klocka hamulec strasznie piszczal a teraz cisza, jedynie slychac jak tarcza ociera o tloczek przy hamowaniu. O co chodzilo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.