IP68 Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Cześć, przerzutka przednia w rowerze mojego syna zapiekła się na amen, rozruszanie i smarowanie pomaga tylko na chwilę. Zamierzam ją wymienić. Obecna grupa to w całości Altus. Czy Alivio 3x będzie kompatybilna? Dzięki z góry za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Będzie kompatybilna na bank. Jak coś to mam przerzutkę przednia Shimano Altus FD-M370 na sprzedanie. Zdjęta z roweru z przebiegiem około 500km, stan bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 6 godzin temu, IP68 napisał: rozruszanie i smarowanie pomaga tylko na chwilę. Oczywiście jak wymienisz to będziesz miał spokój, ale ruszanie i smarowanie zawsze działa tylko na chwilę, bo winny jest brud i rdza wewnątrz, której nie da się nasmarować i nie zniknie od rozruszania. Zdjąć, rozmontować, wyczyścić i złożyć na nowym smarze - zadziała jak nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IP68 Napisano 22 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Tylko co tam rozbierać jak wszytko na nitach? Użytkuję dwa rowery w identycznych warunkach, oba są tak samo też myte. Przerzutka XT przez lata nie wymagała serwisu i nadal nie wymaga, Altus zatarła się po dwóch latach - stąd decyzja o wymianie na wyższą grupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 22 Września 2021 Udostępnij Napisano 22 Września 2021 W większości (nie wiem jak w tej dokładnie, bo nie znam całego Shimano na pamięć) da się rozpiąć sprężynę i rozłożyć na 2 części, ale to zrozumiałe, że może nie chcieć Ci się w to bawić. Wyższe grupy mają zwyczajnie jakieś uszczelnienie i dlatego wytrzymają więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IP68 Napisano 2 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Ustaliłem, że potrzeba jest przerzutka top swing. Czy mogę prosić o podpowiedź jak prawidłowo wybrać pomiędzy FD-M4000-TS6 a FD-M4000-TS3? Rower to Unibike Shadow 27,5, rozmiar 18 jeśli to może być istotne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 To że masz teraz topswing nie znaczy że nie możesz założyć downswing. No tylko może być konflikt z mocowaniem do bidonu. Ts6 i ts3 różnią się jeżeli się nie mylę że są przenaczone na inny kąt podsiodlowej - 3 na 63-66, 6 na 66-69. Wg producenta kąt masz aż 73, więc lepszym wyborem na byc ts6. Ale kąt to nie najważniejsze, przerzutka ma być do tej ilosci zębów co teraz masz w korbie, przeznaczona na 48-36-26 nie obsłuży 42-32-22 i odworotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IP68 Napisano 2 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Dziękuję. Mam 40X30X22T, chyba będzie OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.