FigoiFago Napisano 20 Września 2021 Udostępnij Napisano 20 Września 2021 Mam rower szosowy B'Twin Triban 3 czyli swego czasu jedna z tańszych szos w ofercie Decathlon. Kupiłem go kilka lat temu za 200 zł. Rower jest na napędzie 3x8. Mam koncepcję zmiany na 2x9. Mam już klamkonametki i korbę kupione nowe 2 lata temu za śmieszne pieniądze. Przednią przerzutkę chcę wstawić Tiagrę FD 4700. Teraz mnie naszło czy da się to wszystko pożenić i nie będzie problemów z działaniem. Kwestie opłacalności odkładam na bok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobleski Napisano 20 Września 2021 Udostępnij Napisano 20 Września 2021 To co napisałeś wszystko powinno działać. Jakie konkretnie masz wątpliwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Września 2021 Udostępnij Napisano 20 Września 2021 Jak chcesz kupować przerzutkę (osobiście spróbowałbym jak to będzie działać na obecnej) to kup sorę. Łańcuch 10s jest trochę węższy od 9s i może się okazać, że przy tiagrze nie uda się tego idealnie wyregulować - bez ocierania na przekosach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 20 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2021 Obecna jest na 3 biegi z przodu. Moje wątpliwości dotyczą linii łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 20 Września 2021 Udostępnij Napisano 20 Września 2021 Tak jak napisał @Mihau_ Możesz użyć przerzutki fd-4700 w napędzie 2x9 ale pod warunkiem, że jednocześnie będziesz używał łańcucha 10s. Jeżeli będziesz używał łańcucha 9s to bierz nową fd-r3000. I też bym najpierw spróbował jak się zachowa obecna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Września 2021 Udostępnij Napisano 20 Września 2021 58 minut temu, FigoiFago napisał: Obecna jest na 3 biegi z przodu. Moje wątpliwości dotyczą linii łańcucha. Linią łańcucha to się akurat nie musisz przejmować. Wiem, że jest na 3 rzędy i dlatego napisałem żebyś złożył na obecnej i wypróbował jak to działa - 3s mają trochę inaczej wyprofilowane łyżki niż 2s ale może akurat będzie to kulturalnie ogarniać i kilkadziesiąt złotych zostanie w kieszeni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobleski Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Dokładnie, przerabiałem dwa razy rowery na 2s i dwie różne przerzutki 3s ogarniały bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 21 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Jeszcze jedno pytanie, czy przerzutka tylna 10 sp będzie działała z klamkomanetką 9 sp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 21 Września 2021 Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Zależy jaka. Jeśli chodzi o shimano to każda szosowa 10s oprócz tiagry 4700 będzie działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 23 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2021 Dzisiaj rower pojechał do serwisu na zmianę klamkomanatek, założenie owijki i wymianę suportu. Jak odbiorę to zajmę się resztą napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 29 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2021 Przednia przerzutka niestety nie ogarnia korby o dwóch tarczach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobleski Napisano 29 Września 2021 Udostępnij Napisano 29 Września 2021 Jakie są objawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 29 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2021 Nie wrzuca z mniejszej na większą tarczę. Przypominam, że teraz klamkomanetki są 2x9, a przednia przerzutka jest 3 sp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Września 2021 Udostępnij Napisano 29 Września 2021 Jeśli nie wrzuca w ogóle to jest to kwestią regulacji, ciąg linki zarówno w 2 jak i 3 jest identyczny. Może co najwyżej działać powoli i "mało kulturalnie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 29 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2021 Ok, jutro sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 30 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Przednia przerzutka obsługuje dwie tarcze, nie jest to aksamitna praca, ale działa. Teraz muszę znaleźć jakąś tylną obsługującą 9 przełożeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 30 Września 2021 Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Nic lepszego na 9 biegów niż Rd-5701 obecnie nie znajdziesz. Jest kompatybilna ze starym ciągiem manetek, a cena jak na dzisiejsze czasy rewelacyjna. https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tyl-shimano-rd-5701-ss-105-czarna-10719815917 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Co do przerzutki tył polecam sunrace RS. Ma w zestawie kółka maszynowe i o wiele twardsze sprężyny od 105. Miałem nawet w gravelu..... mniej trzepie łańcuchem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobleski Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Jest jeszcze poczciwa Deore m591, też podejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 pomyślałbym o alivio m3100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 alivio m3100.....najgorsze Alivio w historii shimano. Pewnie powstanie wersja 10s będzie jeszcze większym badziewiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobleski Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 M3100 przejęło schedę po M592, którego też polecić nie mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 16 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Temat wraca, jakie przerzutki na przód i na tył polecacie? Napęd 2x9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Nic się nie zmieniło dalej najlepszą obecnie dostępną tylną jest 105-ka 5701 a przednią całkiem sensowną (do łańcucha 9s) jest sora r3000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 16 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Słabo mi się widzi wydawanie 180 zł na przerzutkę do roweru, który głównie stoi wpięty w trenażer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.