nikbar1 Napisano 17 Września 2021 Udostępnij Napisano 17 Września 2021 No to zauważyłem pewną regułę, jak zrzucę bieg na lżejszy to napęd chodzi głośniej, wystarczy wrzucić na cięższy i jest ciszej i tak jest chyba z kilkoma przełożeniami, nie wiem czy ze wszystkimi, nie testowałem, źle ustawiona przerzutka, zużycie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Września 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Września 2021 Napęd nie działa w taki sam sposób na każdym przełożeniu. Oczywiście czynniki wspomniane przez Ciebie czyli zużycie lub zła regułą ja także mają wpływ na dźwięki wydawane przez napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 17 Września 2021 Udostępnij Napisano 17 Września 2021 To nie jest kwestia przerzutki tylko przekosu łańcucha Na początku będzie sobie działał najciszej pracując w linii prostej a kiedy już złapie luzy to ciszej będzie na lekkich przekosach (bo się będzie wtedy usztywniał) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Tak w ogóle to chyba to źle opisałem, chodzi mi o taki przypadek ; mam powiedzmy na A , przełączam na lżejszy bieg B (działa głośno), potem ponownie redukuję jeszcze na C i następnie podnoszę na B i jest cicho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Września 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Września 2021 W takim przypadku to wina złej regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Dobra, będę musiał poczytać, bo za cholerę się nie znam No dobra, pooglądałem ,wychodzi na to, że napięciem linki mam regulować, podpowie ktoś czy w takim przypadku bardziej naprężyć ,czy poluzować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Września 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Musisz próbować. Jak luzujesz linkę to przerzutka łatwiej zrzuca na niższe przełożenia, ale może mieć problemy z wrzuceniem na większe zębatki. Jak napinasz to sytuacja jest odwrotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.