Skocz do zawartości

[Łańcuch] X01 - wycofali z produkcji? Czy padł ofiarą covida?

Clip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

w czerwcu wymieniłem łańcuch GX na XO1 ze względu na znacząco wyższą trwałość.

Teraz chcę kupić kolejny na podmianę i na allegro jest tego równe zero. Zostały tylko XX1 z absurdalnych cenach.

WTF?

Napisano

Trwałość, trwałością  ja tam "śmigam" w 1x12 na NX w drugim na 1x11 także na NX suma sumarum wychodzi mi taniej (najczęściej 3 łańcuchy) i kaseta do wymiany.

Napisano

Jak kupowałem w czerwcu do X01 kosztował 229 a GX chyba 170 

X01 2-3 razy trwalszy wg testu który wtedy widziałem.

Więc PLN/km wychodziły najlepiej.

Do tego rzadsze wymiany = wygoda  

Napisano

Taaa...wytrzymuje... :D Kupiłem nową kasetę, kupiłem 3 łańcuchy X01, wymieniałem co 350km. Napęd ma niecałe 3000 i nadaje się na złom, bo po kolejnej wymianie łańcucha - przeskakuje. Żeby było śmieszniej, po kilkudziesięciu kilometrach (miałem nadzieję, że się ułoży) wróciłem do poprzedniego łańcucha, który też już przeskakuje. Może faktycznie wyciąga się wolniej niż KMC X12 czy GX, ale sumarycznie na jedno wychodzi, bo problem nie jest w łańcuchach, a w gównianych "delikatnych" kasetach.  Chłam jakich mało, ostatni napęd SRAMa jakiego używam płacąc za to z własnej kieszeni. :)

• Mod Team
Napisano

Mam zupełnie odmienne zdanie. Kasety Srama i łańcuchy z wyższych grup (X01/XX1) są trwałe, natomiast Shimano przy tym to plastelina, ale co kto lubi. Może są jakieś warunki w których jeden napęd sprawdzi się lepiej od drugiego i nie ma znaczenie jakiej jest klaty i producenta.

Napisano

trwałość ma taką samą.

Ja mam rower z kasetą GX od maja. Zrobiłem 3k na dwóch łańcuchach, pierwszy GX drugi X01 i jak na razie wszystko ładnie chodzi.

Napisano

no dobra to co kupić zamiast x01?

Wrócić do starego GX? Czy kupić nowy GX albo jakiś KMC?

GX zdjęty po jakiś 1400km ale bez katowania po błocie

Bo jak jeszcze trochę poczekam to rzeczywiście zajadę kasetę

Napisano
W dniu 15.09.2021 o 12:02, TheJW napisał:

bo problem nie jest w łańcuchach, a w gównianych "delikatnych" kasetach.  Chłam jakich mało, ostatni napęd SRAMa jakiego używam płacąc za to z własnej kieszeni. :)

Załóż  nie gównianą i tańszą . Szkoda drogiej na niziny mazowieckie , też tak zrobiłem ..

@bogus92 „Moim zdaniem warto.„ rozwiń proszę 

• Mod Team
Napisano

Nie ma za bardzo czego rozwijać. Temat już wałkowany wiele razy. XX1 jest twardym i zarazem trwałym łańcuchem. Degradacja kasety następuje bardzo wolno, w związku z czym cały napęd wytrzymuje dłużej. W porównaniu do GX wyciągnięcie łańcucha jest zdecydowanie wolniejsze.

Napisano

było z jakimś teście XO1/XX1 są 3-4 razy trwalsze od GX

któreś KMC są porównywalne?

XX1 kosztuje teraz 330PLN - 3 sztuki tysiaka. Masakra. Za cały rower zapłaciłem 8k

• Mod Team
Napisano

X12 są ponoć dobre, ale nie testowałem, na pewno przy większym przebiegu schodzi z nich powłoka. Dobre opinie są także o wersjach DLC, ale to jeszcze droższe niż XX1, więc raczej nie warto kupić go na rzecz Srama.

• Mod Team
Napisano

Przecież nie musisz kupić trzech na raz.

Sądzę, że interes że sprzedażą na części średnio opłacalny. Stopa zwrotu stosunkowo niska i zwrot uzależniony tylko od tego czy wszystko sprzedasz czy może coś ci zostanie.

Napisano
12 godzin temu, bogus92 napisał:

Nie ma za bardzo czego rozwijać. Temat już wałkowany wiele razy

Ok. Nie sprawdzałem .. mnie ciekawi różnica pomiędzy x01 a xx1 ,zastanawiam się nad xx1 , bo do tej pory zatrzymałem się na x01 .

12 godzin temu, Clip napisał:

Masakra. Za cały rower zapłaciłem 8k

Po prostu za mało wydałeś na rower :D 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...