Skocz do zawartości

[Pedały szosowe] Shimano RS500 vs Look Keo Classic 3

Setorix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po kilku latach jazdy na SPD postanowiłem przetestować system szosowy pedałów zatrzaskowych. W butach szosowych mam otwory pod system górski i szosowy więc zależy mi tylko i wyłącznie zmianie pedałów. Chciałbym przeznaczyć okolicę 200zł na te pedały, gdyż nie wiem czy ten system mi się sprawdzi.

Wstępnie wytypowałem Shimano RS500 oraz LOOK Keo Classic 3, widzę że looki mają w tym budżecie łożyska maszynowe oraz są lżejsze. Czy looki generalnie są lepszymi pedałami w tym budżecie czy ja nie widzę jakiegoś ogromnego plusu ze strony shimano? Jakby była jakaś inna propozycja w tym budżecie lub w zbliżonym to również chętnie bym zobaczył, bo jak mówię jeszcze tydzień temu w systemach szosowych zupełnie się nie orientowałem

Poszukałbym używanych pedałów ultegry 6800, trzeba wybierać modele, które mają metalowe podparcie bloku bo kompozytowe się wycierają i powstaje luz góra-dó. Do tego waga będzie sporo niższa niż podstawowe modele

Osobiście zaczynałem od keo i po sezonie przeszedłem na shimano. Podczas jazdy różnica oczywiście nieodczuwalna, wpinanie/wypinanie porównywalne. Za to w z blokami shimano chodzi się o wiele wygodniej, są szersze więc pewniej stawiasz stopę a do tego mają gumowe zakończenia. W look musiałbyś kupować bloki "grip" a i tak będą węższe i mniej stabilne. Także jeśli np. tak jak ja musisz wyjść po schodach z rowerem w butach to shimano będzie "bezpieczniejsze"

Przyznam się że pierwszy raz słyszę o tej firmie i widzę że brakuje w nich tej blaszki hamującej wycieranie się pedałów, wypowiesz się coś więcej o tym modelu? Ile przejechałeś, jak wygląda serwis itd. Pedały będą przejeżdzały jakieś 10kkm rocznie więc zależy mi na czymś co się nie rozleci po sezonie

Nie wiedziałem, że o takie dystanse chodzi. To tak, dostałem je przy zakupie roweru w 2014, były używane ale przeserwisowane, jednak zakupiłem Shimano podobne do RS500 i tak jak wspomina @Mihau_wytarły się na środku dosyć szybko, ale nie wiem dokładnie po jakim przebiegu. Wygrzebałem Exustary z pudła i od razu poczułem różnicę w jakości, inaczej się wpinały, lepsze było czucie. Oczywiście mogło to być subiektywne wrażenie bo shimano były już zużyte. Przejeździłem na nich może jakieś 12kkm i nic z nimi nie robiłem, wszystko jest w porządku. Środek się nie wyciera jak w shimano mimo, że nie ma blaszki i but siedzi jak na początku. Jeśli chodzi o bloki to chodziło się w jednych i drugich równie koślawo 😃

Zacząłem się rozglądać za tymi ultegrami ale widzę, że przy obecnej sytuacji na rynku używki chodzą za minimum 300zł więc prawdopodobnie postawię na model PD R550. W 550 już są te blaszki a że szosa to mój jedyny rower to takie dystanse wychodzą bo jeżdżę cały rok i nie chcę mieć luzów góra dół po 1/3 sezonu. Chociaż póki co się wstrzymuję i przeglądam używki, może wpadną jakieś 105 ew te ultegry

• 3 tygodnie później...

Dorwałem w bardzo okazyjnej cenie nówki pd r550 i po kilku pierwszych jazdach mogę stwierdzić że warto było przetestować system szosowy bo nacisk na śródstopie w przypadku trochę mniej twardych butów jest lepiej rozłożony i nie czuć ucisku w jednym miejscu, poza tym jest sporo stabilniej podczas zrywów niż w moich wysłużonych m520. Bardzo pozytywne wrażenia, dzięki za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...