KaneS Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Cześć, planuję zakup meridy silex 400 ale nie jestem do końca pewny jaki rozmiar wybrać. Mam 189-190cm wzrostu i około 90-91cm przekroku. Na stronie meridy pokazuje mi XL ale z tego co czytałem powinno się wybrać rozmiar niższy jeżeli jestem w dolnej granicy rozmiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Długa ta rama nawet w rozmiarze L. (415) Do tego bardzo wysoka. Nie wiem czy chciałbym mieć stac 663 a taki jest w XL. Ja bym brał mniejszą, ale to też kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Cytat Długa ta rama nawet w rozmiarze L. Bo mostek krótki (80mm). Tak czy siak bezpieczniejszym wyborem jest L, zwłaszcza przy rowerze o takiej nietypowej geometrii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 5 godzin temu, KaneS napisał: Na stronie meridy pokazuje mi XL ale z tego co czytałem powinno się wybrać rozmiar niższy jeżeli jestem w dolnej granicy rozmiaru Ten rower ma mega "skopaną" geometrię, chyba tylko dwa sprzęty na rynku są tak dziwne, ta merida i marin four corners Gdyby dobierać Ci rozmiar według szosowych/gravelowych standardów to przy tych parametrach trzeba wziąć M + mostek 10-11mm. W przypadku meridy, gdzie mostki masz 80mm w każdym rozmiarze "docelowym" powinien być L. Bierz tylko pod uwagę, że długość główki ramy jest bardzo duża a pozycja na tym rowerze bardzo wyprostowana, biorąc tę XL będziesz siedział jak na krześle. Tak naprawdę wybierałbym pomiędzy M (z wymianą mostka na dłuższy) a L, jedynym problemem przy M może być wysunięcie sztycy bo rura podsiodłowa jest jednak krótka. Podsumowując - jeśli szukasz w miarę wyprostowanej pozycji to bierz L a jeśli bardziej sportowej to szukaj innego roweru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenek666 Napisano 12 Października 2021 Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Ja tej rozmiarówki Meridy to nie ogarniam. Mam 175, pokazuje mi na granicy S i M. Wedle rozmiarówek innych firm jestem na granicy M i L. Przez neta to strach brać roweru a w sklepach na mieście brak rowerów. Co do geometrii to właśnie jest to największa zaleta Silexa i FC jak się nie chce typowej szosy z siodełkiem powyżej kierownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 12 Października 2021 Udostępnij Napisano 12 Października 2021 @Zenek666 Tak z ciekawości, który producent podaje że L-ka będzie na Ciebie dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenek666 Napisano 12 Października 2021 Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Np. Marin Four Corners Od 168 cm do 178 cm M Od 178 cm do 185 cm L Z takiego zapisu rozumiem że to na granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Października 2021 Udostępnij Napisano 13 Października 2021 (edytowane) Na granicy by było jeśli miałbyś tam 175 a i tak jesteśmy nadal przy sugestiach producenta 12 godzin temu, Zenek666 napisał: Co do geometrii to właśnie jest to największa zaleta Silexa i FC jak się nie chce typowej szosy z siodełkiem powyżej kierownicy. Kiedy będziesz miał siodelko niżej niż baranka to nie jesteś w stanie złapać klamkomanetek utrzymując kąt prosty w nadgarstku. Też mi zaleta, wykluczenie podstawowego chwytu z dłuższego używania Edytowane 13 Października 2021 przez Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 13 Października 2021 Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Przy 175cm w Silexie powinieneś mieć M, chyba że masz nietypową budowę, krótkie nogi lub ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenek666 Napisano 15 Października 2021 Udostępnij Napisano 15 Października 2021 No dzięki. Teraz pozostaje już tylko znaleźć sklep rowerowy w którym są rowery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi