bastard83 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Witam, Znajomemu w gravelu Stevens Strada 1000 brakuje przełożeń i chciałby wymienić tarczę w korbie najlepiej na 30, ewentualnie 32 zęby. Czy są w ogóle takie tarcze? Korba: FC-R8000 50-34 T BB type: Pressfit BB86 / Hollowtech II Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 No cóż, typowo szosowe przełożenia i to z tych "miększych" Łatwiej będzie kasetę wymienić na 11-32 czy 11-34 (i łańcuch, bo obecny będzie za krótki) niż dobrać tarczę. 30T to w grx występuje, ale czy będzie pasować i działać ok to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 10 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Dzięki. Też mu to sugerowałem żeby zmienić kasetę ale uparł się na korbę (tarczę). Chyba będzie musiał zmienić zdanie. Tylna przerzutka to: RD-R8000-SS 11-speed Total capacity: 35 T więc obsłuży kasetę 11-34T, dobrze rozumiem? Czy SHIMANO CS-R7000 - kaseta 11-rzędowa Shimano 105 będzie ok? Czy poleciłbyś coś innego? Największa koronka jaką obsłuży to 30T więc powyższa kaseta odpada. Shimano przerzutka Ultegra RD-R8000 SS 11rz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 RD-R8000-SS obsługuje maksymalnie kasetę 11-30. Opisuje to "parametr największa zębatka maks." Jak chcecie 11-34, trzeba zmienić na GS (*). https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/ultegra-r8000/RD-R8000-SS.html Pojemność przerzutki opisuje co innego. Kaseta 105 może być jak najbardziej. Jak chcecie zmieniać zębatki z przodu, to raczej do wymiany cała korba i przednia przerzutka, bo do tej korby nie zamontujesz blatu mniejszego niż 34 (nie pozwala rozstaw śrub), a przerzutka i tak nie obsłuży różnicy większej niż 16 zębów między tarczami (*). Wtedy najlepszą opcją jest wymiana na GRX. Będzie kompatybilne z resztą napędu i manetkami. (*) Mowa oficjalnych specyfikacjach shimano, jak ktoś lubi bardzo kombinować, to można je lekko naciągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 10 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Właśnie to sprawdziłem i edytowałem, dzięki. Czyli 30 z tyłu, inne opcje nie wchodzą chyba w grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Nie, nie wchodzą, do szosowej korby shimano na 4 śruby nie da się założyć mniejszej zębatki niż 34t - nawet jakby istniała. Żółte - otwory montażowe, zielone linie zębów 34t - czerwone linie zębów 32t @nctrns oficjalnie czyli jak sam zauważyłeś wg. tabel shimano masz rację - zdecydowanie mniej oficjalnie, co też sam sugerujesz wózek ss daje radę na 11-32 - sprawdzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 @abdesign Tak, wiem że tak można, można też zrobić korbę 52/34 ale nie chciałem za bardzo mieszać OPowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 10 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Czyli kaseta 32T może się zmieści. Właściwie jeździ tym gravelem bez problemu. Tylko większe górki sprawiają mu problem, jak stwierdził brakuje mu jednego przełożenia. I właśnie może tej 30 (ewentualnie 32). Dzięki za wszystkie rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 13 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2021 Nie mogę już edytować postu. Czy Shimano kaseta CS-R7000 105 11-32 11rz będzie ok? Różnica w cenie między Shimano Ultegra 11rz CS-R8000 11-32T a CS-7000 jest spora. Do tego dochodzi łańcuch i kółka przerzutki. Co byście polecili do tego napędu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Września 2021 Udostępnij Napisano 13 Września 2021 Mam teraz w szosie zestaw ultegra ss + kaseta 11-32 + korba 52-36 Generalnie "działa", zmiana przełożeń jest ok ale na 3 najmniejszych koronkach przy młynku łańcuch luźno wisi, przerzutka nie daje rady go napiąć przy tej długości Na pewno nie szedłbym w kasetę 11-32 w gravelu, gdzie napinanie łańcucha jest o wiele bardziej istotne niż w szosie, będzie tłukło. Tym bardziej, że najbardziej nierówne fragmenty będzie jechał i tak na młynku, gdzie napięcie będzie najbardziej kulało. Lepiej wymienić korbę na jakieś 46-30, finansowo wyjdzie na prawie to samo a chociaż będzie spoko działało A jakby co to kasety 105 11s są kompatyblilne z ultegrą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 13 Września 2021 Udostępnij Napisano 13 Września 2021 IMHO kwestia przeliczenia czy korba + przednia przerzutka czy kaseta + tylna przerzutka U siebie mam szosowy kompakt 50/34T pożeniony z tyłu z kasetą 11-34 wraz z przerzutką r7000 z długim wózkiem i wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 13 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2021 No to jest ambaras. Ale w razie czego można wymienić wózek na dłuższy GS?? A pomijając kwestie finansowe, która opcja jest lepsza wymiana korby czy kasety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Września 2021 Udostępnij Napisano 13 Września 2021 Cytat Ale w razie czego można wymienić wózek na dłuższy GS?? Nie można bo się go nie da kupić, szukałem ostatnio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 13 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2021 A czy z kasetą 11-30T nię będzie problemu?? Że łańcuch za długi, że o coś nie wchodzi i takie tam. Po prostu będzie działać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Września 2021 Udostępnij Napisano 13 Września 2021 11-30 mieści się w specyfikacji przerzutki więc ma działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 13 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2021 Chyba nie ma co kombinować. Jak robi to serwis i coś nie pasuje to zawsze włoży to do innego rowery, a ja "biedny miś" zrobię z tą kasetą. Zawsze będzie trochę lepiej. Dzięki. Brać Ultergę czy 105? Polecicie coś, gdzie dostanę komplet, tj kasetę+łańcuch+kółka przerzutki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Września 2021 Udostępnij Napisano 13 Września 2021 pomiędzy 105 a ultegrą różnica to tylko masa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.