Raul74 Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Witam, jestem nowy na forum i jednocześnie początkującym rowerzystą. Latam na moim treku już dwa miesiące teraz naszedł mnie taki pomysł. Czy warto wymienić sama tylna przerzutkę, zostawić manetki te które są zostawić kasetę a wymienić tylko altusa na coś lepszego. Ilość biegów wystarczy do moich harcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Czego oczekujesz od zmiany? Możesz kompletnie nie zauważyć różnicy, bo z to głównie od manetki zależy jak dobrze zmieniają się biegi. Im lepsza manetka tym lepiej wysteruje i zawsze lepiej mieć np. manetki XT, a przerzutkę Deore czy nawet Alivio niż odwrotnie. Jeśli dla odmiany uważasz, że przerzutka za słabo napina łańcuch, który tłucze o ramę, to tu też niestety wymiana nic za bardzo nie da, bo na takie dolegliwości pomaga dopiero konstrukcja ze sprzęgłem, a to nie przy 8 rzędowym napędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raul74 Napisano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Dzięki za odpowiedź, oczekiwałem cichszej i płynniejszej zmiany biegów szczególnie w górę, i oczywiście zlikwidowania tego stukania łańcucha. Po przeczytaniu odpowiedzi, dochodzę do wniosku że pojeżdżę trekiem trochę sprzedam go i kupię po prostu lepszy rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Może masz niedoregulowaną przerzutkę? Podciągnij linkę śrubą baryłkową przy manetce o ćwierć obrotu (wykręć) i zobacz czy łatwiej wskakuje w górę (o ile "w górę" znaczy "na większą zębatkę", bo jeśli odwrotnie to wkręć baryłkę o ćwierć obrotu). Stukanie łańcucha można zredukować skracając łańcuch na styk, albo wrzucając go na duże zębatki z przodu i z tyłu na zjazdach - napięty tak nie lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raul74 Napisano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Ok, jutro to ogarnę. Dam znać o efektach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.