niweja Napisano 8 Września 2021 Napisano 8 Września 2021 Witam. Na jakiej podstawie należy dobrać długość suportu do ramy roweru (nie mając starego do zmierzenia) ? Wiem, że suport to na pewno BSA a korba to FC-TY301.
TheJW Napisano 8 Września 2021 Napisano 8 Września 2021 Wziąć suwmiarkę i zmierzyć szerokość mufy. Model korby już masz, więc składając te dane do kupy dobierzesz odpowiedni suport. Prawdopodobnie BB-UN300 z osią 122,5mm będzie odpowiedni o ile masz linię łańcucha 47,5mm. Chyba, że masz osłonę napędu z blachą mocowaną pod suportem, to wtedy BB-UN300-K. Jeśli ma być taniej, to NECO B910.
niweja Napisano 8 Września 2021 Autor Napisano 8 Września 2021 Jeśli chodzi o średnice to 68mm, szerokość samej mufy to 70mm.
TheJW Napisano 8 Września 2021 Napisano 8 Września 2021 Średnica 68mm? Czego średnica? Szerokość mufy 70mm...czyli 68mm + lakier. Na 95% potrzebujesz suportu z osią 122,5mm. Oczywiście na kwadrat. Upewnij się, że w zestawie będą śruby jeśli ich nie masz.
niweja Napisano 8 Września 2021 Autor Napisano 8 Września 2021 Oczywiście jest tak jak napisałeś, chodzi o szerokość a nie o średnice 70 mm (plus/minus 2 mm). Mierzyłem na szybko. A czy źle dobrana długość suportu może powodować jakieś problemy z przednią przerzutką ? Mam korbę FC-TY301 i przednią przerzutkę FD-TY510. Przerzutka przednia to dual swing, zamontowana na rurze o średnicy 28,6 za pomocą adaptera. Na najniższej zębatce z przodu przerzutka ładnie da się regulować śrubą L, natomiast po przykręceniu linki nie mogę wrzucić największego blatu (regulacja śrubą H nic nie daje - kompletnie nic się nie dzieje. Dlatego zastanawiam się czy winna jest źle dobrana przednia przerzutka czy suport jest za długi czy może jeszcze coś innego.
TheJW Napisano 8 Września 2021 Napisano 8 Września 2021 Jak masz za długą oś suportu, to mechanizm korbowy jest za bardzo "rozsunięty" na boki, zbyt daleko odsunięty od ramy. I tak, może to się objawiać problemami z wrzuceniem łańcucha na największy blat, po prostu przerzutce brakuje zakresu ruchu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.