niweja Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Witam. Na jakiej podstawie należy dobrać długość suportu do ramy roweru (nie mając starego do zmierzenia) ? Wiem, że suport to na pewno BSA a korba to FC-TY301. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Wziąć suwmiarkę i zmierzyć szerokość mufy. Model korby już masz, więc składając te dane do kupy dobierzesz odpowiedni suport. Prawdopodobnie BB-UN300 z osią 122,5mm będzie odpowiedni o ile masz linię łańcucha 47,5mm. Chyba, że masz osłonę napędu z blachą mocowaną pod suportem, to wtedy BB-UN300-K. Jeśli ma być taniej, to NECO B910. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niweja Napisano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Jeśli chodzi o średnice to 68mm, szerokość samej mufy to 70mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Średnica 68mm? Czego średnica? Szerokość mufy 70mm...czyli 68mm + lakier. Na 95% potrzebujesz suportu z osią 122,5mm. Oczywiście na kwadrat. Upewnij się, że w zestawie będą śruby jeśli ich nie masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niweja Napisano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Oczywiście jest tak jak napisałeś, chodzi o szerokość a nie o średnice 70 mm (plus/minus 2 mm). Mierzyłem na szybko. A czy źle dobrana długość suportu może powodować jakieś problemy z przednią przerzutką ? Mam korbę FC-TY301 i przednią przerzutkę FD-TY510. Przerzutka przednia to dual swing, zamontowana na rurze o średnicy 28,6 za pomocą adaptera. Na najniższej zębatce z przodu przerzutka ładnie da się regulować śrubą L, natomiast po przykręceniu linki nie mogę wrzucić największego blatu (regulacja śrubą H nic nie daje - kompletnie nic się nie dzieje. Dlatego zastanawiam się czy winna jest źle dobrana przednia przerzutka czy suport jest za długi czy może jeszcze coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Jak masz za długą oś suportu, to mechanizm korbowy jest za bardzo "rozsunięty" na boki, zbyt daleko odsunięty od ramy. I tak, może to się objawiać problemami z wrzuceniem łańcucha na największy blat, po prostu przerzutce brakuje zakresu ruchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.