smutnysyn Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Cześć Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem Marina Gestalt, w tym czasie zrobiłem ok. 1000 km. Niestety po jakichś 300 km w rowerze uaktywnił się świerszcz. Problem identyczny jak w tym temacie (również Marin), niestety wrzucający nie podzielił się rozwiązaniem. Cytat Występuje przy: - jeździe na siedząco i na stojąco - przy pedałowaniu, przy braku pedałowania, nawet gdy nie trzymam nóg na pedałach - jeździe po każdej nawierzchni, i na wybojach i na gładziutkim asfalcie - podczas trzymania kierownicy - mam wrażenie że zwiększa się ze zwiększeniem nacisku na kierownicę czy ogólnie przeniesieniu masy ciała bardziej na przód - podczas ciasnego skręcania ("ósemki" na parkingu) jest pewna regularność - gdy jadę takim ciasnym slalomem to występuje np. po dwa "pyknięcia" na każdy skręt, praktycznie zawsze Właśnie jestem po przeglądzie gwarancyjnym w serwisie Marin, gdzie średnio mili Panowie powiedzieli, że nasmarowali wszystko, nie wiedzą co to może być, i że zostaje mi reklamacja Czy ktoś może miał do czynienia z czymś podobnym? Powinienem zawieźć rower do jakiegoś lepszego / innego serwisu czy rzeczywiście myśleć o reklamacji? Poniżej krótki film na którym słychać ten dźwięk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Spróbowałbym włożyć inne koło przednie do testu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Ja bym raczej nie ufał średnio miłym panom że nasmarowali wszystko - tylko albo zrobił to samodzielnie albo zlecił jakiemuś serwisowi. Eliminowanie takich trzasków to wykluczanie po kolei kolejnych elementów - kół, sterów, mostka, sztycy, siodełka, pedałów itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Dokładnie, koła raczej. Może szprychy przód ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
davos Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Cytat Dokładnie, koła raczej. Może szprychy przód ? Też bym zaczął od tego, spróbój poruszać (pościskać) przecinające się szprychy, może być tak, że któraś jest luźniejsza i przy naprężaniu/rozprężaniu ocierają się o siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smutnysyn Napisano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Hej dzięki wszystkim za odpowiedzi! Postaram się znaleźć kogoś znajomego z kołem i podmienić. Próbowałem ściskać te szprychy i praktycznie wszystkie lekko chodzą przy ściskaniu, zarówno w przednim jak i tylnym kole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smutnysyn Napisano 22 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Update gdyby ktoś kiedyś napotkał podobny problem w tym rowerze - problemem okazało się być mikropęknięcie widelca, który został mi wymieniony po około 3 miesiącach oczekiwania w ramach gwarancji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 22 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 pokaż może / opisz w którym miejscu to pęknięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smutnysyn Napisano 11 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 dokładnie w miejscu jak poniżej był pęknięty widelec oraz dosyć spory niedospaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smutnysyn Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Hej, problem chyba mnie nigdy nie opuści - świerszcz wrócił po tym, jak oddałem go do zaufanego serwisu na konserwację po zimie. Tym razem jest on około 20% mniej dotkliwy, występuje jak poprzednio, przy jeździe nawet na niewielkich nierównościach i przenoszeniu nacisku na przednie koło. Historia wydarzeń: 1. Wykryłem świerszcza, serwis zdiagnozował pęknięty widelec jako możliwą przyczynę (filmik powyżej) 2. Rower poszedł na gwarancję 3. Rower dostał nowy widelec, działał bezdźwięcznie kilka miesięcy 4. Oddałem rower do zaufanego serwisu na pełny przegląd po zimie, całkowite rozebranie, wyczyszczenie i konserwację 5. Świerszcz powrócił Czy ktoś może mieć jakiś pomysł co to może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 Idź do serwisu i reklamuj usługę. To mogże być wina luzu na sterach i/lub piastach. Przyjżyj się też suportowi i pedałom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smutnysyn Napisano 26 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2022 Nowy widelec, który dostałem po pierwszej reklamacji roweru chyba znowu jest wadliwy. Po umieszczeniu oraz podniesieniu roweru na stojaku serwisowym, następnie ustawieniu koła w pozycji do jazdy do przodu i lekkim ściśnięciu widelca oburącz, słychać skrzypienie / strzelanie. Co ciekawe, przy obróceniu koła prostopadle do ramy i ściśnięciu widelca oburącz, dźwięk nie występuje. Mam strasznego pecha do tego roweru a szkoda, bo lubię go... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smutnysyn Napisano 29 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 to nie widelec tylko źle ustawione koło i tarcza uderzająca o klocek - problem rozwiązany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.