Gość Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Hej, Potrzebuje sobie zrobić długą końcówkę imbusową, żeby zamontować na kluczu dynamometrycznym. Mam taki uchwyt, przykręcany do mostka. Jak widać, normalny klucz, nawet z przedłużką tam nie wejdzie. Trzeba mieć coś cienkiego. Nic gotowego pod 3/8 czy 1/4 cala znaleźć nie mogłem, samego Bitu też nie. Wpadłem na pomysł że kupię zwykły imbus, utnę go i wsadzę w nasadkę 4mm. Tak się tylko zastanawiam. Czy klucz powiedzmy 8-10 cm mi się nie ukręci? Nie będzie to przekłamywało momentu? Muszę dokręcić do 4-4,5 Nm. No chyba że macie inny pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Przy takim momencie nie ma szans że klucz się ukręci, bez przesady. Bardziej obawiałbym się o solidne zamocowanie go w nasadce - może da się to zrobić jakoś na kleju czy coś, bez spawania. Bo nasadki są dość płytkie, a nawet jak kupiłbyś głęboką to nie wiem czy nie będzie problematyczna jej grubość. I naprawdę, przedłużka 1/4 cala z bitem się tam nie wciśnie? Przecież bit jest średnicy główki śruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 No właśnie nie bardzo. Próbowałem i jest za ciasno, chociaż sprawdzę bo mam jeszcze inne klucze i adaptery. Może któryś będzie cieńszy. Z tą nasadką też mam takie obawy. Wchodzi jednak dość płytko. Będę próbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Wiesz, jest jeszcze opcja druga - przygotować sobie kilka śrub, "poćwiczyć" dokręcanie z momentem 4-5Nm a potem z takim samym dokręcić ten uchwyt. To jest na tyle popularny moment w dokręcaniu wielu śrub w rowerze że warto umieć go wyczuć nawet bez klucza dynamometrycznego. Fajnie jakbyś miał klucz typu T, bo inaczej dokręca się długim, inaczej krótkim ramieniem, a też dokręcając długim łatwiej wyczuć klucz trzymając go w całej dłoni niż zwykłego imbusa którego ściska się w dwóch palcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Mam obydwa rodzaje. Biorę pod uwagę Twoją metodę, ale dopiero jak pomysły się skończą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 No fajnie, tylko że taki przegub ciągle jest tej samej grubości co bit czy przedłużka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Ahaaa...bo on się tu zmieścić nie może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Ano. Na dodatek sam uchwyt dodatkowo jeszcze zmniejsza ilość miejsca. Debilne rozwiązanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Godzinę temu, skom25 napisał: Nic gotowego pod 3/8 czy 1/4 cala znaleźć nie mogłem, samego Bitu też nie Gotowce: https://www.tme.eu/pl/details/wera.840_4z_4_152/koncowki-do-wkretakow/wera/05059634001/ https://e-kros.pl/pl/p/Nasadka-38-z-Imbus-6-kat.-4mm-dluga-Unior/7115 https://www.budujesz.pl/proline-bity-1-4-hex-h4-l-100mm-2szt-10819-5772436/ https://allegro.pl/oferta/nasadka-1-4-hex-4mm-bardzo-dluga-300mm-vag-9830706022?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_narzedzia_pla_ss&ev_adgr=Narzedzia&ev_campaign_id=14474247596&gclid=EAIaIQobChMI3r_-p_Hs8gIVyuh3Ch0EPgZSEAQYBSABEgLFvfD_BwE Choc ze względu na "gigantyczny" moment pomysł z obcięcien zwykłego imbusa wydaje sie ok. Jak masz w narzędziach długą nasadkę 4mm np: https://allegro.pl/oferta/nasadka-4mm-1-4-cala-6-katna-dluga-yato-9235005168?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_narzedzia_pla_ss_ps&ev_adgr=Narzedzia_ps&ev_campaign_id=14473018555&gclid=EAIaIQobChMI3r_-p_Hs8gIVyuh3Ch0EPgZSEAQYAyABEgLQ4PD_BwE to możesz dla użyć, żeby klucz pewniej w niej siedzial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Myślę, że rozwiązanie z włożeniem uciętego taniego imbusa w nasadkę będzie najlepsze. Przy takiej sile i zakresie (4-4,5Nm) odkształcenie nie powinno mieć bardzo dużego wpływu. Po prosty ustaw na kluczu górny zakres. O, @Garlock mnie wyprzedził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.