Hsuj Napisano 6 Września 2021 Napisano 6 Września 2021 Cześć jaką szerokość polecacie do freeride? Aktualnie mam z tyłu maxxis minion dhr 2.40 z przodu maxxis minion dhf 2 2.35 i powoli będę wymieniać przód tylko na jaką ? Zastanawiam się nad 2.30 tylko czy to nie będzie już głupio wyglądać?
Wojcio Napisano 6 Września 2021 Napisano 6 Września 2021 A co cię zastanawia? Warunek numer 1 - co przyjmie widelec (miejsce), warunek numer 2 - co przyjmie obręcz (szerokość) i warunek numer 3 - chcesz lżej i delikatniej - wąska, chcesz ostrzej i wygodnie - szersza. Praktyką jest dawanie z przodu opony szerszej niż z tyłu, lub takie samej. Głupi wygląd się nie liczy. Ja po weekendzie chętnie bym zmienił moje 2,3 na 2,5 - nie uszkodziłem, ale jakoś tak dla pewności....
Hsuj Napisano 6 Września 2021 Autor Napisano 6 Września 2021 Dzięki za odpowiedź I czy mógłbyś polecić mi jakąś oponę na przód do 200 zł? Szerokość 2.3, 2.35 koła 26
Wojcio Napisano 6 Września 2021 Napisano 6 Września 2021 Mam małe doświadczenie w FR (raczej XC - zwykle kupowałem lekkie opony), obecnie jednak mam w jednym rowerze Maxxis DHF 2, tak jak ty i jestem zadowolony (wersja 3C max terra, exo, zwijana). Jak ty jesteś zadowolony, to po co zmieniać? Ważne, że są różne wersje - niby tego samego modelu - różne mieszanki i różne oploty mimo takiego samego bieżnika - trzeba uważać przy kupowaniu. Ogólnie 26 cali i dobre opony (takie pod 200PLN) to coraz trudniej. Nawet nie wiem, co jest realne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.