Skocz do zawartości

[ciśnienie w oponach] Powietrze schodzi z nowych rowerów

sharku111

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Parę miesięcy temu kupiłem 2 rowery w GoSporcie, Kross Explorer 3.0, opony Mitas Gripper 700x40C. Pompuję je do 4,5 atmosfery (max. dop. 500 kPa) i ciągle schodzi z nich powietrze. Tzn nie od razu ale w ciągu dwóch tygodni, do ok. 2,5 atmosfery. Nie jeździmy codziennie, raczej właśnie raz na 2 tygodnie, kilkanaście kilometrów po ścieżkach z powodu braku czasu i za każdym razem trzeba szukać stacji i pompować. Czy tak powinno to wyglądać? Szwagier mówi, że powietrze nie schodzi mu przez całą zimę, pompuje ponad 3 atm. Inny kolega, że pompuje do oporu raz czy dwa razy w sezonie i dlatego martwi mnie ta sytuacja w nowych rowerach.

Sprawdziłem wentyle na ślinę i nie ma przecieku. Ja rozumiem, że powietrze musi schodzić. No ale 1 bar na tydzień?? Co ile Wy pompujecie?

Napisano

Co tydzień, żeby mieć idealne ciśnienie.

Im gorsza/ cieńsza dętka, tym szybciej puszcza powietrze.

Pompowanie do oporu brzmi super, bardzo dobry pomysł.

Napisano

To zupełnie naturalne zjawisko. Dobrze jest zaopatrzyć się w pompkę z manometrem i nie musieć szukać stacji.

@skom25 dodaj proszę, że ten "super pomysł" z pompowaniem do oporu to sarkazm był, bo jeszcze ktoś to na serio weźmie i zastosuje ;) 

Napisano

Super dlatego, że raz że można w najlepszym wypadku rozwalić dętkę i jak dobrze pójdzie, to popiszczy w uszach. Dwa, że to jest kompletna głupota ze względu na właściwości jezdne.

Napisano

Jeżeli masz dętki Mitas albo podobnej klasy to normalne zjawisko. Zresztą problem dotyczy wszystkich dętek odkąd przestano je robić z kauczuku tylko w różnym stopniu. Najlepsze pod względem trzymania powietrza są Schwalbe Air Plus. Z nich schodzi tylko 0.1 bara na 7-10 dni.

Napisano
Cytat

Jeżeli masz dętki Mitas albo podobnej klasy to normalne zjawisko. Zresztą problem dotyczy wszystkich dętek odkąd przestano je robić z kauczuku tylko w różnym stopniu. Najlepsze pod względem trzymania powietrza są Schwalbe Air Plus. Z nich schodzi tylko 0.1 bara na 7-10 dni.

Bardzo dziękuję za wskazanie. Chyba je wypróbuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...