Skocz do zawartości

[napęd] kaseta 11s - łańcuch ociera - linia łańcucha ?

hawkeye

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem dziś kasetę 11s. Wyregulowałem przerzutkę, biegi zmieniają się elegancko. Na koronkach 4-11 napęd pracuje cicho, niestety na 1-3 łańcuch ociera o wyższą koronkę (tylko co któryś ząb). Łańcuch oczywiście też 11s. 

Czy to będzie kwestia złej linii łańcucha czy jednak złej regulacji ? Chociaż nie mam pomysłu w jaki sposób "odciągnąć" łańcuch bardziej na zewnątrz ( kolizja jest u góry jak łańcuch już schodzi z kasety, nie od strony kółka tylnej przerzutki). 

Zdjęcie przedstawia taka kolizje gdzie bok łańcucha ociera o ząb wyższej koronki. 

IMG_20210904_230323.jpg

Zaobserwowałem u siebie identyczne zjawisko gdy do korby NW 1x 42t w gravelu założyłem kasetę 11-32. Po zmianie na kasetę 11-36 tego nie ma, więc jeżdżę na tej drugiej, choć ze względu na ciaśniejsze stopniowanie wolałbym jednak 11-32. W sumie nie wiem, czy to ocieranie realnie wpływa na stan napędu. Być może rada typu "jeździć i nie wnikać" w tym przypadku ma sens. 

• Mod Team

Nie ma gdyż ta kaseta ma inne stopniowanie, zębatka jest większa i łańcuch o nią nie zahacza. Generalnie ejst coś nie tak, łańcuch nie powinien być tak blisko. Co to jest za kaseta ?

Watro by było ją zdjąć i zobaczyć czy coś przy składaniu nie zostało namieszane. 

Po kolejnej regulacji napęd działa już cicho w pełnym zakresie (jadąc do przodu). Mam pewną teorię. Wydaje mi się że jadąc do przodu łańcuch inaczej układa się na kasecie (z przerzutki), natomiast do tyłu idzie z korby, a wiadomo że przy napędzie 1x jednak przekosy są.  

BTW M6000 (10 biegowa, z teoretycznie maks. koronką 42t) ogarnia kasetę 11-46 11s z palcem w nosie :) 

@Puklus, napęd SRAMA, tj. kasety PG1130 11-32 oraz PG1170 11-36, łańcuch PC X1, korba Apex 1x 42t, rower Fuji Jari 1.3. Złożone prawidłowo, więc nie powinno być problemu z kompatybilnością. Tyle tylko, że według manuala SRAMA, kaseta 11-36 jest dedykowana wyłącznie do napędów X1, natomiast 11-32 również do x2, więc może ta pierwsza działa optymalnie. Zresztą to ocieranie jest minimalne przy kręcęniu korbą do tyłu, więc być może jak pisze @Hawkeye, przy normalnej jeździe to nie ma znaczenia. W wolnym czasie założę ponownie kasetę 11-32 i spróbuję się temu przyjrzeć. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...