ZuO13 Napisano 2 Września 2021 Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Cześć, w skrócie: Czy łańcuch 3/32 lub 1/8 będzie pasować do blatu 8/9/10/11rz? rozwijając: Chce przekonwertować stare mtb na single. Załóżmy ze mam korbę mtb z rozstawem 104 BCD, 4śr. Nie ma dedykowanej zębatki do napędów 1x1 w tym rozstawie, lub bardzo ciężko znaleźć. Zastanawiam się więc, czy łańcuch przeznaczony do single będzie działać z zębatkami multi-rzedowymi. Z tylu sprawa wygląda tak, że są dostępne zębatki 3/32 czy 1/8, ale zastanawiam się czy 8rz z obecnej kasety będzie pasować do łańcucha single. pozdrawiam i z góry dzięki za wytłumaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 2 Września 2021 Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Servuss, Zębatki są łatwo dostępne, np.: Zębatka rowerowa 104 BCD Wąska i szeroka 10859832348 - Allegro.pl Truvativ MTB Chainring 104mm Steel Singlespeed, czarny | Sklep Bikester.pl Generalna zasada jest taka że grubszy sznurek wejdzie na węższą zębatkę, będzie na pewno bardziej hałasować i zapewne wytrze szybciej kły. Ze względu na wcięcia wspomagające zrzucanie/wrzucanie sznurka, w singlu nie chcesz używać zębatek biegowych chyba że lubisz gubić łańcuch (i zęby jak dobrze pójdzie). Spraw sobie dedykowaną zębatkę na tył, lepiej nie kombinować z kasetowymi. Wiem, byłem tam, mam tiszert, szramy na piszczelach i obite orzechy na pamiątkę. No i jeśli wszystko składasz do kupy to lepiej iść w 1/8" bo napęd jest zdecydowanie sztywniejszy i mniej podatny na szybkie zużycie niż 3/32". Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZuO13 Napisano 2 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Cytat Zębatki są łatwo dostępne, np.: Zębatka rowerowa 104 BCD Wąska i szeroka 10859832348 - Allegro.pl Truvativ MTB Chainring 104mm Steel Singlespeed, czarny | Sklep Bikester.pl Chińskie sobie odpuszcze. Truvativ ok - ale na dole w tabeli jest napisane: "Przerzutki Przednia dźwignia przerzutki: 1-rzędowa Tylna dźwignia przerzutki: 10-rzędowa" Czyli to, że podają tył 8,9,10rz nie ma znaczenia tak? Cytat No i jeśli wszystko składasz do kupy to lepiej iść w 1/8" bo napęd jest zdecydowanie sztywniejszy i mniej podatny na szybkie zużycie niż 3/32". Odbiegając od tematu. Jedyny powód dlaczego myślałem o 3/32 to to, że liczyłem na cichszą pracę łańcucha. Teraz mam izumi 1/8 w rowerze, jest mega wytrzymały ale głośny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 2 Września 2021 Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Od dupy strony: sznurek masz 1/8”, jest głośno, ale czy kły są 1/8” też? Nom, tajchińskie mogą być takiesobie, trochę loteria. A Truvativ jest pod singla ale można go używać z biegałką na zadzie (warto jednak wtedy pomyśleć o napinaczu lub jakiejś rolce bo to zwykłe kły a nie NW). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 2 Września 2021 Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Ja pożeniłem z NW i łańcuchem 8rz Pozdrow'er Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZuO13 Napisano 2 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2021 Narrow wide, w przypadku napędu 1x1 jest chyba zbędny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 2 Września 2021 Udostępnij Napisano 2 Września 2021 O ile zębatki są w jednej linii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.