Skocz do zawartości

[łańcuch] Konwersja mtb na single speed

ZuO13

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

w skrócie: Czy łańcuch 3/32 lub 1/8 będzie pasować do blatu 8/9/10/11rz?

rozwijając: Chce przekonwertować stare mtb na single. Załóżmy ze mam korbę mtb z rozstawem 104 BCD, 4śr. Nie ma dedykowanej zębatki do napędów 1x1 w tym rozstawie, lub bardzo ciężko znaleźć. Zastanawiam się więc, czy łańcuch przeznaczony do single będzie działać z zębatkami multi-rzedowymi.

Z tylu sprawa wygląda tak, że są dostępne zębatki 3/32 czy 1/8, ale zastanawiam się czy 8rz z obecnej kasety będzie pasować do łańcucha single. 

pozdrawiam i z góry dzięki za wytłumaczenie

Servuss,

Zębatki są łatwo dostępne, np.:

Zębatka rowerowa 104 BCD Wąska i szeroka 10859832348 - Allegro.pl

Truvativ MTB Chainring 104mm Steel Singlespeed, czarny | Sklep Bikester.pl

Generalna zasada jest taka że grubszy sznurek wejdzie na węższą zębatkę, będzie na pewno bardziej hałasować i zapewne wytrze szybciej kły.  Ze względu na wcięcia wspomagające zrzucanie/wrzucanie sznurka, w singlu nie chcesz używać zębatek biegowych chyba że lubisz gubić łańcuch (i zęby jak dobrze pójdzie).  Spraw sobie dedykowaną zębatkę na tył, lepiej nie kombinować z kasetowymi.  Wiem, byłem tam, mam tiszert, szramy na piszczelach i obite orzechy na pamiątkę.  No i jeśli wszystko składasz do kupy to lepiej iść w 1/8" bo napęd jest zdecydowanie sztywniejszy i mniej podatny na szybkie zużycie niż 3/32".  

Powodzenia! 

Cytat

Chińskie sobie odpuszcze. Truvativ ok - ale na dole w tabeli jest napisane:

"Przerzutki
Przednia dźwignia przerzutki: 1-rzędowa
Tylna dźwignia przerzutki: 10-rzędowa"

Czyli to, że podają tył 8,9,10rz nie ma znaczenia tak?

Cytat

No i jeśli wszystko składasz do kupy to lepiej iść w 1/8" bo napęd jest zdecydowanie sztywniejszy i mniej podatny na szybkie zużycie niż 3/32".  

Odbiegając od tematu. Jedyny powód dlaczego myślałem o 3/32 to to, że liczyłem na cichszą pracę łańcucha. Teraz mam izumi 1/8 w rowerze, jest mega wytrzymały ale głośny. :)

Od dupy strony: sznurek masz 1/8”, jest głośno, ale czy kły są 1/8” też? 

Nom, tajchińskie mogą być takiesobie, trochę loteria.  

A Truvativ jest pod singla ale można go używać z biegałką na zadzie (warto jednak wtedy pomyśleć o napinaczu lub jakiejś rolce bo to zwykłe kły a nie NW).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...