martinn24 Napisano 5 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2021 Czy ta przerzutka rd-m591 do czasu założenia innych manetek popracuje w trybie 8rz z manetką obrotową mrx sram 8rz i z kasetą 11-32 9rz ograniczoną regulacją śruby tylnej przerzutki do 8rz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 5 Września 2021 Udostępnij Napisano 5 Września 2021 Nie. Skok pomiędzy koronkami 8s i 9s jest inny. Po prostu jest różna odległość między zębatkami... A "klik" w manetce 9s jaki jest... taki jest. Ta przerzutka może działać precyzyjnie jako 8s tylko na kasecie 8s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinn24 Napisano 5 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2021 W takim razie jaki typ manetki 9rz w połączeniu z tą przerzutką się sprawdzi? Może być coś sprawdzonego ze średniej półki cenowej (manetka nie klamkomanetka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 5 Września 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Września 2021 Każda 9s Shimano np. Deore M590. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 5 Września 2021 Udostępnij Napisano 5 Września 2021 Każda dziewiątka. Ja bym polował na używaną M590/591 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Września 2021 Udostępnij Napisano 5 Września 2021 https://www.olx.pl/d/oferta/manetki-shimano-deore-lx-m570-3x9-retro-mtb-ladny-stan-CID767-IDLksnd.html#b6bd2885fa kup od razu parę, sprzedawca sprawdzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinn24 Napisano 7 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Jeszcze w kwestii kasety. Chciałbym zamontować kasetę 9rz 11-32T. Układ zębatek 11-13-15-17-19-21-24-28-32. Czy ta kaseta będzie dobrze współpracowała z przerzutką tylną RD-M591, korbą 48,36,26, przerzutką przednią FD-M391? Czy takie zestawienie się sprawdzi pod względem pojemności przerzutek, dyferencji itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Pojemność przerzutki to 45T, Twój setup 44T, więc wejdzie. Max. tył 34T, u ciebie 32 Max rozpiętość przednich zębatek 22T, u ciebie 22T Powinno zadziałać: RD-M591 SGS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Tak może być, kaseta 11-13-15-17 itd to nie shimano raczej, dwa zęby z 11 na 13 to duży przeskok ale masz korbę 48/36/26 to nie będziesz raczej jeździł na najmniejszych. Lepsza wg mnie ( choć to indywidualna kwestia ) jest 11-12-14-16-18-21-24-28-32. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinn24 Napisano 7 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Chciałem się zbliżyć do obecnego układu z wolnobiegiem 14-28 bo się przyzwyczaiłem W tej nowej kasecie za wyjątkiem przekładni 11T reszta w zasadzie się pokryje. Chcę na razie nie korzystać z 11. Przy manetce 9rz chyba mogę tak wyregulować tył żeby nie było wybieranej przekładni 11T. Shimano robi coś takiego: https://allegro.pl/oferta/kaseta-shimano-hg201-altus-9rz-11-32t-lodz-10598404314 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Cytat Przy manetce 9rz chyba mogę tak wyregulować tył żeby nie było wybieranej przekładni 11T. Bez problemu - tylko po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinn24 Napisano 7 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Chciałem się zbliżyć do obecnego układu z wolnobiegiem 14-28 bo się przyzwyczaiłem W tej nowej kasecie za wyjątkiem przekładni 11T reszta w zasadzie się pokryje. Chcę na razie nie korzystać z 11. Przy manetce 9rz chyba mogę tak wyregulować tył żeby nie było wybieranej przekładni 11T. Shimano robi coś takiego: https://allegro.pl/oferta/kaseta-shimano-hg201-altus-9rz-11-32t-lodz-10598404314 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 A myślałeś żeby... jej nie wrzucać? A jak będzie zjazd, zabraknie nóg, to też nie wrzucisz? Ale komplikacje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinn24 Napisano 7 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Przyznam się że rzadko kiedy jeździłem dotychczas w konfiguracji 14T tył i korba na 48T Mogę nie dać rady, chyba że założę węższe opony i gdzieś z górki. Już 13 T to więcej niż dotychczas miałem. Oczywiście zostawić można. Zobaczę na ile mnie stać A swoją drogą jak szybko można pojechać na rowerze 26 cali i oponie powiedzmy 1,5 x 26? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Po prostu bez sensu jest blokowanie biegu. Jak nie masz sily, to i tak tam nie dojdziesz. Nie komplikuj sobie życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 8 minut temu, martinn24 napisał: A swoją drogą jak szybko można pojechać na rowerze 26 cali i oponie powiedzmy 1,5 x 26? 93km/h na oponie 2,3 cala... bez pedałowania nawet a i tak koledzy byli szybsi... I znowu nieco bardziej serio odpowiadając na twoje pytanie z tą korbą co masz: Zadam Ci inne pytanie, a w drugą stronę czyli w kierunku miękkich przełożeń używasz zębatki 28t? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinn24 Napisano 7 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2021 I tak zrobię, zostawię, może poprawić mi się wydolność po regularnej jeździe. 28 z tyłu używałem na krótkich podjazdach których u mnie sporo. I czasem było potrzebne więcej. Choć 30T by wystarczyło. Ale nie znalazłem czegoś 9rz np. 14-30. Idę odebrać przerzutkę bo jest w paczkomacie a to z olx więc trzeba sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinn24 Napisano 7 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Jak to jest z długością łańcucha przy wymianie tylnej przerzutki? Należy od początku wyznaczyć jego długość dla nowej kasety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 2 godziny temu, abdesign napisał: 93km/h na oponie 2,3 cala... bez pedałowania nawet a i tak koledzy byli szybsi... To chyba gdzieś w Alpach było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 @marvelo Cytat To chyba gdzieś w Alpach było? To było w górach ironii - daleko a nawet bardzo daleko od szczytu powagi. 2 godziny temu, abdesign napisał: I znowu nieco bardziej serio odpowiadając na twoje pytanie z tą korbą co masz: to nawet nie była jakaś rzadko odwiedzana trasa... jak widzisz wrzuciłem nawet do niej mapę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinn24 Napisano 7 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Rozumiem że wymiar starego łańcucha już nieaktualny przy wymianie przerzutki na długi wózek i kasety na inny układ niż był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 7 Września 2021 Udostępnij Napisano 7 Września 2021 Przy napędzie 3x najłatwiej poprowadzić nowy łańcuch na małej z przodu i małej z tyłu , normalnie przez przerzutki jak do jazdy i na dole ściągasz palcami końcówki łańcucha tak aby napiąć wózek tylnej przerzutki i żeby łańcuch przechodził ( gdy ten wózek lekko napięty ) 2-4 cm pod górnym kółkiem przerzutki. Wtedy zaznaczasz gdzie skracać i zakładasz spinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinn24 Napisano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Czy manetki ALIVIO SL-M4000 3x9 sprawdzą się z tylną przerzutką deore rd-m591? Bo manetki deore do 3x9 ciężko zdobyć na tą chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobleski Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Tak, będą działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinn24 Napisano 11 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2021 A napięcie łańcucha na dużej zębatce z przodu i dużej z tyłu (bez przerzutek) a potem dodanie dwóch ogniw jest prawidłowe? Oczywiście przy doborze długości łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.