Draghmar Napisano 1 Września 2021 Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Się trochę zamotałem z tym...Wg strony Sram X5 ma pojemność 34T i 36T. Założyłem, że pierwsze to dla średniego wózka, a drugie dla długiego. Prawda to? Pytam, bo wcześniej miałem X7 i teraz jak przyłożyłem do niej X5 z długim wózkiem, to się okazało że X7 musiało mieć średni. A przecież dawała sobie radę z zestawem 32/11-36. To może jednak X5 na średnim też da radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Września 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Twój napęd ma pojemność 25, ale to co widnieje na stronie Sram to nie pojemność, a maksymalną możliwa zębatka kasety jaką obsługuje przerzutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Draghmar Napisano 1 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2021 No dobra...ale to nadal w sumie nie odpowiada na pytanie czy średni wózek ma w ogóle wpływ na obsługę max na kasecie. Czy może po prostu są dwie wersje tej przerzutki dla 34T i 36T? Kiedyś wydawało mi się, że pomiędzy poszczególnymi modelami z serii X różnica to były użyte materiały. Edit: A może problem w moim zrozumieniu leży gdzie indziej, a konkretnie w różnicy pomiędzy długością wózka, a wielkością klatki...Czy ten parametr jest różny w przypadku modelu X5? Bo może powinienem szukać długiej klatki, a średniego wózka...jeśli w ogóle coś takiego istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Września 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Nie wiem co masz na myśli pisząc o "klatce". Dla mnie sytuacja jest prosta. Według Srama krótszy wózek obsługuje kasety do 34T a dłuższy do 36T. O pojemności nic na stronie Srama nie znalazłem. I ma to jakiś sens bo np. krzywizna po której porusza się wózek może być inna. Kiedyś w jakimś temacie był poruszony ten temat i jak dobrze pamiętam to średni wózek ogarniał kasetę 36T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Draghmar Napisano 1 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Z angielskiego "cage", to u nas klatka, choć też widziałem nazwę pantograf. Wózek u nas definiowany jest jako ten element, który ma oba kółka. Z tego wychodzi mi, że długość wózka wpływa na pojemność układu, a wielkość klatki/pantografu na max obsługiwaną koronkę w obrębie konkretnego modelu, bo jak sam zauważyłeś poruszanie się może być różne. Także może być tak, że wózek GS będzie na większej klatce, więc będzie działał...ale to teoria, bo nie mogę znaleźć nigdzie potwierdzenia tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.