bzyk69 Napisano 31 Sierpnia 2021 Napisano 31 Sierpnia 2021 Witam. Zabrałem się dzisiaj za przegląd tylnej piasty, i mam pytania. 1. Jak ściągnąć tą tarczę hamulcową? Czytałem w poradnikach, że do sciągania tarcz shimano potrzebuje klucza takiego jak do kasety, ale ten klucz jest zdecydowanie za mały! 2. Czy klucze do konusów (nie mam obecnie) złapią mi te konusy? Które na moje - niefachowe - oko są mocno schowane?
siemalysy Napisano 31 Sierpnia 2021 Napisano 31 Sierpnia 2021 Musisz użyć klucza do suportu Hollowtech. Jedne tarcze z systemem Lock Rong mają nakrętki, do których potrzebny jest klucz do kasety, a drugie nakrętkę pod klucz do Hollowtech.
bzyk69 Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Napisano 31 Sierpnia 2021 Dziękuję za szybką odpowiedź. Zaraz sobie doczytam o tych kluczach...
raven82 Napisano 31 Sierpnia 2021 Napisano 31 Sierpnia 2021 te nakrętki co masz stosuje się raczej do osi sztywnych 12 (tu czasem pasują też te małe) i 15 mm, widocznie dali co mieli
bzyk69 Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Napisano 31 Sierpnia 2021 Przyznaję, że w temacie serwisu jestem totalnym lamerem (co widać pewno po pytaniach :), dlatego naiwnie zapytam: Piszesz o nakrętkach kontrujących konusy? To znaczy że mam założyć inne? Te które są, były oryginalnie. Zresztą, dystans pomiędzy konusem i nakrętką i tak blokuje dostęp. Zakładam, że ściągnięcie tarczy pozwala na lepszy dostęp do konusów?
Mod Team bogus Napisano 31 Sierpnia 2021 Mod Team Napisano 31 Sierpnia 2021 @raven82 miał na myśli nakrętki do tarczy hamulcowej. Mogą być pod klucz HT lub do kasety. Nakrętki pod klucz HT stosuje się przy sztywnych osiach, których tutaj nie ma.
bzyk69 Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Napisano 31 Sierpnia 2021 Aha, dzięki za info. Trochę dziwne, bo rower to Kross Trans 5.0 kupowany w grudniu w dobrym sklepie. Raczej nie chce mi się wierzyć, żeby sprzedawca który składał rower, mocował też tarcze Czyżby Kross dał $upy i wsadził nie tą nakrętkę co trzeba? Anyway: dzięki za doprecyzowanie. I znowu jestem trochę mądrzejszy
Gość Napisano 31 Sierpnia 2021 Napisano 31 Sierpnia 2021 Trochę wprowadzają Cie w błąd. Te nakrętki są dozwolone do każdego typu osi. Te pod klucz do kasety, nie mogą być używane z osią 20 mm. To jest jedyny wyjątek.
bzyk69 Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Napisano 31 Sierpnia 2021 Dzięki. Tak czy owak, trzeba dokupić klucz (hollowtech).
Mod Team bogus Napisano 1 Września 2021 Mod Team Napisano 1 Września 2021 @skom25 jesteś pewien, że klasyczna nakrętka może być zastosowana przy osi 15 mm? Co do 12 miałem wątpliwości, ale do 15 raczej będzie problem.
Gość Napisano 1 Września 2021 Napisano 1 Września 2021 Tak, masz rację, zapomniałem że jest jeszcze 12mm. Do 15 nie pasuje, do 12 już tak. Jest to w dokumentacji Shimano.
Galvatron Napisano 5 Września 2021 Napisano 5 Września 2021 Potrzebujesz klucza do tarcz typu centerlock, bo tak się nazywa ten sposób mocowania tarczy.
Mod Team Puklus Napisano 5 Września 2021 Mod Team Napisano 5 Września 2021 Ten lockring mozna odręcić 2 kluczami: - klucz do suportów shimano HT2 - klucz do lockringów TL RL11 , choć tego oznaczenia nie jestem w 100% pewny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.