Skocz do zawartości

[rama szosa] Wgniotki na ramie czy warto inwestować

jaypl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam was serdecznie, mam okazje kupić taniej rower, ale posiada on wgniotki, zalaczam zdjecia... Czy jest sens inwestowac pienaidze w takie defekty, prosze porade 

Screenshot_20210831_024344_pl.tablica_edit_467178022491733.jpg

Screenshot_20210831_024353_pl.tablica_edit_467169711886005.jpg

Napisano

Ja bym tego nie wziął. Zwłaszcza te na dolnej rurze, przy główce wyglądają źle.

Rama to najważniejszy komponent. Po co kupować uszkodzoną? Chyba że kupisz ten rower taniej o całkowity koszt ramy i widelca.

Napisano

Na widelcu też wygląda jakby był jakiś odprysk/uderzenie. Osobiście bym się w to nie ładował, bo zaraz się może okazać, że to rama na śmietnik. A wyjmowanie napędu z niego przy tej cenie jest trochę nieopłacalne. 

Napisano

Wgniotka w tym miejscu dolnej rury tuż przy spawie wystarczy żeby tej ramy nie kupić jest za blisko już naprężenia na łączeniu konkretne wygenerowało a jeszcze fakt że po drugiej stronie w środku długości tej dolnej rury też jest pogięta... ten rower zdrowego "kopa" zaliczył - za nic w świecie bym tej ramy nie chciał kupić. 

Napisano

Żadna okazja. Może być że pojeździ jeszcze 100lat a może być że strzeli przy pierwszym większym przeciążeniu. Nie dla mnie wsłuchiwanie się i oglądanie czy coś się tam dzieje przy każdej przejażdżce. Na złom z taką rama. Bezpieczeństwo przede wszystkim.

Napisano
Cytat

Wygląda jakby zaliczył kolizję przednim kołem o coś większego (drzewo, auto, słup...)

Jak już wróżymy to ja myślę że wygląda jak kolizja z bramą garażową (ewentualnie dowolnym elementem który zdejmował rower z dachu - mogła sobie być gałąź w lesie...)

Ramie trzymające rower najpierw delikatnie gniotło obie strony rury dolnej (zobaczcie że po obu stronach są ślady wzdłuż rury - takie słabe wgniecenia) aż się zatrzymało przy główce i tam już konkretniej wgniotło i zarysowało w nietypowym miejscu bo "od wewnątrz" główkę, a ze rower aluminiowy a nie plastik to puściło ramię i rower się uwolnił ;) 

Napisano

Dziekuje wam za odpowiedzi,faktycznie rama jednak najważniejsza a dwa ze jak mam kupic pierwsza szose to chce sie cieszyc wygladem i dbac a nie jezdzic po dzielni z wgniotkami 😆😆🙈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...