MiLoo Napisano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Dzień dobry, Proszę poradę przy wyborze napędu i amortyzatora rower ma specyfikację: KROSS Level R2 Liczba biegów: 24 Amortyzator: Suntour XCT HLO (skok 100mm, blokada) Tylna przerzutka: Shimano Alivio Przednia przerzutka: Shimano Altus FD-M190 Manetki: Shimano Altus SL-M310, 8 biegów Mechanizm korbowy: SR Suntour NEX 42/32/22T Rozmiar koła: 27,5" Suport: SR Suntour Kaseta: Shimano Altus CS-HG41-8 11-34T Łańcuch: Shimano CN-HG40 Piasta przód: Joy Tech D041DSE Piasta tył: Joy Tech D142DSE Stery: Feimin H835B Typ amortyzatora: Sprężynowo-olejowy Skok amortyzatora: 100mm Pierwsze co muszę wymienić po tym sezonie to cały napęd. Nie chciałby niczego zmieniać jeżeli chodzi o ilość przełożeń, ilość zębów czy długość korby (chyba 175mm). Ale chciałby żeby to był w miarę tani hollowtech, proszę mnie nakierować na jakie parametry muszę zwrócić uwagę, żeby znaleźć korbę która będzie pasować do mojego roweru, (najlepiej żeby obsłużyły to przerzutki które są). Byłbym wdzięczny zq propozycje modeli? Druga sprawa mniej pilna to amortyzator jeżeli kupię amorek 100mm skoku na oski 9mm i z rurą 1/8 cala to zawsze będzie pasował czy jeszcze muszę na coś zwrócić uwagę. Jakie modele są teraz na topie w rozsądnych pieniądzach? Jeżdżę amatorsko 2-2.5k rocznie... Z góry dziękuję za wszelkie porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 A co to są rozsądne pieniądze? Chcesz napęd 1x czy 2x? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiLoo Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 3x tak jest obecnie, czy za 1500 zł kupię coś przyzwoitego? (ważę 100 kg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 3x praktycznie nie istnieje. Tylko w najniższych, badziewnych grupach. Amor za 1500 zł? Jakiś RS, może Recon Gold? Tyle że u Ciebie jest przechlapane z prostą rurą i osią 9mm. Więc albo zmieniasz koło ale i tak będzie ciężko, albo polujesz na jakiegoś SR Raidon, może Epixon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Odnośnie amortyzatora to jesteś bardzo mocno ograniczony ramą. Jeśli zdecydujesz się na suntorua to szukaj po aledrogo, ktoś ma sporo raidonów X1 pod Twoje parametry ramy. Za więcej niż 600zł żadnego suntorua nie polecam. W okolicy 1-1,2k znajdziesz jakiegoś manitou markhor. Co do napędu: fc-m6000-3 40/30/20T ~340zł cs-hg51 11-32 kmc x8 silver rd-m592 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Ja bym nie szedl w 3x9. Lepiej chyba 2x10. Cenowo pewnie podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 W configu co zapodałem zostaje 3x8. Zostają manetki i przerzutka przód a i ew. tył jeśli nic jej nie dolega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiLoo Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Właśnie chodziło mi żeby za dużo nie zmieniać z tego co działa Bardzo dziękuję, za podpowiedź. Czyli Ta korba będzie grała z tym łańcuchem i kaseta pomimo że jest 10 speed? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Będzie. O ponad 100 taniej może znajdziesz jeszcze gdzieś korbę fx-m4050. Obecne ceny suportów ht2 zabijają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiLoo Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 O to mi chodziło Wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Coś mi tu nie pasuje. Jeździsz 2-2,5 k rocznie i chcesz wymieniać korbę i przerzutkę. Porób zdjęcia, może wcale nie musisz wszystkiego wymieniać. Serio. Rower masz za 2000zł a chcesz wydawać 700zł na napęd i jeszcze może drugie tyle albo więcej w amortyzator. Trochę szkoda, ale to tylko moje zdanie. Ps w decathlon masz korbę 2x9 36/22 z suportem za 170zł. I nie sugeruj się tym, ze nie ma wymiennych tarcz, bo tarcze do np Deore będą droższe niż ta cała korba. Jak bardzo chcesz 3x to tym samym tropem mamy https://www.bikester.pl/shimano-fc-mt210-crank-set-40-30-22-zaehne-3x9-fach-black-811208.html?gclid=Cj0KCQjwg7KJBhDyARIsAHrAXaFW7Ntz_P-StEO56V2vMBp1eirm82FvunSrV3dHXbKsVWNgKDKBRxsaAkxVEALw_wcB&_cid=21_1_-1_9_34_811208_324496311358_pla&ef_id=Cj0KCQjwg7KJBhDyARIsAHrAXaFW7Ntz_P-StEO56V2vMBp1eirm82FvunSrV3dHXbKsVWNgKDKBRxsaAkxVEALw_wcB&ev_chn=shop&campaign_detail=smart_shopping Na aliexpres kupisz kasetę 8s o odowlnej rozpiętości za 55zł, z kuponami może taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiLoo Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Dziękuję za odpowiedź.Rower mam od 2015r jak na razie wymieniłem w nim dwa łańcuchy i po razie kasetę, przerzutkę przód i tył (bo się polalmaly). Teraz wymienię korbę kasetę łańcuch, no i damper zgodnie z setem podamym przez kolegę Dokumosa, Dlaczego nie mogę ulepszyć roweru za 2000 to jest jakiś limit? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Jak chcesz to z takich jednorazowych korb pod ht2 są też 3x (fc-mt210-3) po 200. Deorka będzie jednak sztywniejsza i nawet jak zajeździsz w niej środkowy blat (ktory zwykle przeżywa 3-5 wymian kaset i z 10 wymian łańcuchów) to co sobie dokupisz nowy za 60zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiLoo Napisano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Witam ponownie, mam jeszcze dwa pytania odnośnie remontu roweru: Do poleconej korby:FC-M6000-3 muszę dokupić kasetę Shimano BB52 68/73mm - Hollowtech II? Czy jest duża różnica między Maniotu Markhor a Maniotu Marchete? W sensie ten drugi jest droższy ciut lżejszy, są jeszcze jakieś różnice? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Października 2021 Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Nie, kasety nie mają technologii ht2. Kasetą musi być dobrana zakresem uzębienia do własnych preferencji i ograniczeń przerzutki. Jest. Maczeta grubsze golenie, sztywniejsza konstrukcja. Pracują tak samo licho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.