Skocz do zawartości

[Kross Level r2 2015] wymiana napędu

MiLoo

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Proszę poradę przy wyborze napędu i amortyzatora rower ma specyfikację:

KROSS Level R2 

Liczba biegów: 24

Amortyzator: Suntour XCT HLO (skok 100mm, blokada)

Tylna przerzutka: Shimano Alivio

Przednia przerzutka: Shimano Altus FD-M190

Manetki: Shimano Altus SL-M310, 8 biegów

Mechanizm korbowy: SR Suntour NEX 42/32/22T

Rozmiar koła: 27,5"

Suport: SR Suntour

Kaseta: Shimano Altus CS-HG41-8 11-34T

Łańcuch: Shimano CN-HG40

Piasta przód: Joy Tech D041DSE

Piasta tył: Joy Tech D142DSE

Stery: Feimin H835B

Typ amortyzatora: Sprężynowo-olejowy

Skok amortyzatora: 100mm

Pierwsze co muszę wymienić  po tym sezonie to cały napęd. Nie chciałby niczego zmieniać jeżeli chodzi o ilość przełożeń, ilość zębów czy długość korby  (chyba 175mm). Ale chciałby żeby to był w miarę tani  hollowtech,  proszę  mnie nakierować na jakie parametry muszę zwrócić uwagę, żeby znaleźć korbę która będzie pasować do mojego roweru, (najlepiej żeby obsłużyły to przerzutki które są). Byłbym wdzięczny zq propozycje modeli?

Druga sprawa mniej pilna to amortyzator jeżeli kupię amorek 100mm skoku na oski 9mm i z rurą 1/8 cala to zawsze będzie pasował czy jeszcze muszę na coś zwrócić uwagę. Jakie modele są  teraz na topie w rozsądnych pieniądzach? Jeżdżę amatorsko 2-2.5k rocznie... Z góry dziękuję za wszelkie porady.

3x praktycznie nie istnieje. Tylko w najniższych, badziewnych grupach. 

Amor za 1500 zł? Jakiś RS, może Recon Gold? Tyle że u Ciebie jest przechlapane z prostą rurą i osią 9mm. Więc albo zmieniasz koło ale i tak będzie ciężko, albo polujesz na jakiegoś SR Raidon, może Epixon.

Odnośnie amortyzatora to jesteś bardzo mocno ograniczony ramą. Jeśli zdecydujesz się na suntorua to szukaj po aledrogo, ktoś ma sporo raidonów X1 pod Twoje parametry ramy. Za więcej niż 600zł żadnego suntorua nie polecam. W okolicy 1-1,2k znajdziesz jakiegoś manitou markhor.

Co do napędu:

fc-m6000-3 40/30/20T ~340zł

cs-hg51 11-32

kmc x8 silver

rd-m592

Coś mi tu nie pasuje. Jeździsz 2-2,5 k rocznie i chcesz wymieniać korbę i przerzutkę. Porób zdjęcia, może wcale nie musisz wszystkiego wymieniać. Serio. Rower masz za 2000zł a chcesz wydawać 700zł na napęd i jeszcze może drugie tyle albo więcej w amortyzator. Trochę szkoda, ale to tylko moje zdanie.
Ps w decathlon masz korbę 2x9 36/22 z suportem za 170zł. I nie sugeruj się tym, ze nie ma wymiennych tarcz, bo tarcze do np Deore będą droższe niż ta cała korba.
Jak bardzo chcesz 3x to tym samym tropem mamy https://www.bikester.pl/shimano-fc-mt210-crank-set-40-30-22-zaehne-3x9-fach-black-811208.html?gclid=Cj0KCQjwg7KJBhDyARIsAHrAXaFW7Ntz_P-StEO56V2vMBp1eirm82FvunSrV3dHXbKsVWNgKDKBRxsaAkxVEALw_wcB&_cid=21_1_-1_9_34_811208_324496311358_pla&ef_id=Cj0KCQjwg7KJBhDyARIsAHrAXaFW7Ntz_P-StEO56V2vMBp1eirm82FvunSrV3dHXbKsVWNgKDKBRxsaAkxVEALw_wcB&ev_chn=shop&campaign_detail=smart_shopping

Na aliexpres kupisz kasetę 8s o odowlnej rozpiętości za 55zł, z kuponami może taniej.

Dziękuję za odpowiedź.Rower mam od 2015r jak na razie wymieniłem w nim dwa łańcuchy i po razie kasetę, przerzutkę przód i tył (bo się polalmaly). Teraz wymienię korbę kasetę łańcuch, no i damper zgodnie z setem podamym przez kolegę  Dokumosa, Dlaczego nie mogę ulepszyć roweru za 2000 to jest jakiś limit?

• 1 miesiąc temu...

Witam ponownie, mam jeszcze dwa pytania odnośnie remontu  roweru:

Do poleconej korby:FC-M6000-3 muszę dokupić kasetę Shimano  BB52 68/73mm - Hollowtech II?

Czy jest duża różnica między Maniotu Markhor a Maniotu Marchete? W sensie ten drugi jest droższy ciut lżejszy, są jeszcze jakieś różnice?

Z góry dziękuję za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...