Agusmarkus Napisano 30 Sierpnia 2021 Napisano 30 Sierpnia 2021 Cześć, czy mogę prosic o pomoc? Jestem początkującą rowerzystką po wielu latach przerwy z powodu wypadku. Na sprzęcie znam się tyle co nic. Na początek kupiłam rower Mtb Rockrider st 100. Jeździ się bardzo dobrze jednakże drętwieje mi prawa dłoń. Mam małe dłonie wiec myśle ze może być to spowodowane tym ze ciężko mi też sięgać do hamulca. Dlatego postanowiłam kupic chwyty ergon. Myśle nad gps2. Pytanie moje takie - widzę ze są dostępne dwa rodzaje do manetek gripshift i standardowa. Czy w moim rowerze jest gripshift? To znaczy ze ona jest obrotowa na rączce? I tylko taka musi byc? Czy też ta standardowa będzie pasować? Nie wiem co znaczy standardowa- że jest uniwersalna czy do określonego typu manetki? Będę wdzieczna za rady i pomoc. Dziękuję😊 ps. Czy gp2 to dobry wybór? Agnieszka
remover Napisano 30 Sierpnia 2021 Napisano 30 Sierpnia 2021 Gp2 to dobry wybór, ale powodów drętwienia ręki moze być tysiąc i gripy gdzieś tak bliżej do konca kolejki. Ale jak postanowiłaś wymienić to potrzebujesz wersji do gripshift, one są krótsze. U producenta masz obrazek wyjaśniający. No i odległość do klamki hamulca jest regulowana. Na kłamcę ta mała błyszcząca śrubka.
Agusmarkus Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Napisano 30 Sierpnia 2021 Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Wiem ze powodów jest mnóstwo, od złe wyregulowanej kierownicy przez siodełko itp😊 ale stwierdziłam że skoro drętwieje tylko prawa ręka gdzie najczęściej sięgam do hamulca to jest duże prawdopodobieństwo ze może to być przyczyną. Jeśli nie to będę szukać dalej😊 Jeszcze jedno pytanie, wersja do gripshift rozumiem jest tylko w jednym rozmiarze tak? Bo wszędzie widzę tylko oznaczenie L. Nie ma rozmiaru small jak w standardzie? O to muszę sobie te hamulce dopasować bo jak naxrazie to ledwo palcami sięgam😊dziękuję😊
remover Napisano 30 Sierpnia 2021 Napisano 30 Sierpnia 2021 Nie, wg strony producenta każda wersja ma wybór S/L. W sklepach też są różne. https://allegro.pl/oferta/ergon-gp2-l-chwyty-do-manetek-grip-shift-z-rogami-10478432875 https://allegro.pl/oferta/ergon-gp2-s-chwyty-z-rogami-do-manetek-grip-shift-9778650075 No i tak, na marginesie...powinna drętwieć lewa ręką . Bo bardziej skuteczne hamowanie jest przednim hamulcem, czyli lewym i jego trzeba używać.
Agusmarkus Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Napisano 30 Sierpnia 2021 Pytam ponieważ w większości sklepów internetowych (pomijam Allegro) jest tylko do wyboru opcja large lub w niektórych sklepach nie ma w ogóle rozmiaru tylko napisane ze gripshift. Normalna cena large to Ok 170-199 zł. Na Allegro owszem jest wersja small ale cena powala. Ponad 300 zł???? A apropo hamulca to jakoś od zawsze wolałam hamować prawym. Nie wiem czemu ale zawsze mam wrażenie ze jak zahamuje lewym to polecę nad kierownicą😁także tak jakoś się utarł ten prawy. Jakoś tak mi bezpieczniej 😊 a czy jest to jakaś duża różnica pomiędzy small a large? Czy gdybym kupiła large będzie to jakoś mocno odczuwalne czy aż takiego znaczenia to nie ma?
remover Napisano 31 Sierpnia 2021 Napisano 31 Sierpnia 2021 Obawy o łataniu zupełnie nieuzasadnione. Z tymi bardzo budżetowymi hamulcami i jeszcze plastykowymi klamkami zablokowanie koła az do takiego stopnia jest niemożliwe.
Agusmarkus Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Napisano 31 Sierpnia 2021 Ostatnie pytanie - czy jest to jakaś duża różnica pomiędzy rozmiarem tych chwytów? Czy nie ma to aż takiego znaczenia? Z racji tego ze rozmiar l jest ogólnodostępny i w rozsądnej cenie w porównaniu do rozmiaru s, to wolałabym kupić te większe. Pod warunkiem że nie jest to aż tak istotna kwestia i nie przysporzy/ nie zniweluje aktualnego problemu z drętwieniem dłoni? Z góry dziękuję😊
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.