Miczer Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Napisano 30 Sierpnia 2021 5 minut temu, Tyfon79 napisał: Nawet nie wiemy na jakim jeżdzi pytający czy dętka czy mleko. Póki co dętka i ciśnienie około 1.8 bar, chociaż mam wrażenie że momentami to ciut za mało przy oponie 2,25. Nie wykluczam przejścia z przodu na bezdętkę w przyszłym sezonie. Tak na marginesie dodam że koło potrzebuje na za dwa tygodnie bo chce skoczyć do Szklarskiej na single więc składanie raczej odpada. Słuszną uwagę dał również @m0d że "Też kiedyś miałem zajawkę na takie gumy i przeszło wraz ze wzrostem umiejętności i uświadomieniem sobie, że w górach to bywam ze 2 razy w roku jak dobrze pójdzie" (nie mogłem zacytować dlatego tak). Szczególnie fragment o górach mi przypadł. Podejrzewam ze ja również będę w górach maksymalnie 2-4 razy na sezon. Na co dzień jeżdżę po trasie SOLID MTB Przyłęk, jest to trasa maratonu XC w Wielkopolsce, ale nie brakuje na niej ostrzejszych zjazdów. Na niektórych aktualnie boję się jechać szybciej. Podejrzewam ze to wina głównie mojego XCMa oraz moich umiejętności (jeżdżę dopiero od początku tego sezonu).
m0d Napisano 30 Sierpnia 2021 Napisano 30 Sierpnia 2021 30 minut temu, Tyfon79 napisał: 22-23 wew z kapciami typu 2.3/2.4 Miałem DT Swiss m1900 z 2015 czy 2016 roku z 22,5mm wewnątrz i gumy 2,35" to była na nich żarówa. Nie to, że nie da się jeździć, po prostu na 28mm wewn. układa się to dużo lepiej. A to "tylko 5-6mm" Dlatego zaproponowałem Tomcata, bo to IMHO już szersza obręcz a przy tym o dobrym stosunku tego co oferuje do ceny.
Dokumosa Napisano 30 Sierpnia 2021 Napisano 30 Sierpnia 2021 U mnie odczuwalne podwijanie ustalo na obręczach 30 wewnętrznie (gumy NoNi 2,3), wcześniej były 22,5.
Miczer Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Napisano 30 Sierpnia 2021 Zadzwoniłem do obydwóch sprzedawców i teraz mam jeszcze większą zagwozdkę. Zerknąłem sobie na ceny piast i obręczy tego koła na DT SWISS. Po dodaniu orientacyjnej ceny nypli i szprych, wraz z kosztem zaplatania nadal wydało mi się dużo. Zadzwoniłem do tego Pana od DT i okazuje się że gościu zaplata te koła zupełnie nowych części, teraz w sumie to nie wiem czy jednak nie zaufać i skusić się na te DT bo kolodziej sprawił wrażenie osoby która zna się na rzeczy. Co do wielkości opony to znalazłem informacje że rozmiary 2.1-2.35 to dla niej taki sweetspot.
Gość Napisano 30 Sierpnia 2021 Napisano 30 Sierpnia 2021 Kup dobre koło, a kiedyś dokupisz podobny tył lub ktoś Ci złoży. Takie kupowanie na szybko tego co wpadnie w ręce, to najgorsza rzecz. Wydasz pieniądze, a za pół roku stwierdzisz że trzeba było brać dobry komplet.
Q_u Napisano 30 Sierpnia 2021 Napisano 30 Sierpnia 2021 8 godzin temu, Dokumosa napisał: Pytanie jest tylko jak szerokie gumy chcesz do tego założyć. Mam na tym w 26" Xkingi 2,3" i racekingi 2,2" i nie ma żarówy. Fotki jak coś mogę zrobić. 533d na 29" mam jeszcze gołe, ale jak mi wpadnie opona w końcu na jaką czekam to z ciekawości sprawdzę.
Przecietny Napisano 30 Sierpnia 2021 Napisano 30 Sierpnia 2021 Cześć zostawie tylko fotki, zobacz sobie jak to wygląda, może się przyda. Tu masz oponę 2,4 na obręczy o szerokości 20mm. Realna szerokość opony to ok 57-58mm. W tle to samo koło z tą samą oponą. pozdrawiam
Miczer Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Napisano 30 Sierpnia 2021 Dzięki za fotki @Przecietny, w sumie to wygląda podobnie do mojego 2,25 na 19 mm, no może ciut szerzej 2 godziny temu, skom25 napisał: Kup dobre koło, a kiedyś dokupisz podobny tył lub ktoś Ci złoży. Ehh chłopaki, przez was zbankurtuje :D. Ziomek od WTB ma jeszcze na sprzedaż DT M1900 30mm za 490 zł do negocjacji. Myślicie że warto się nad nimi zastanowić? @m0d zdaje się Ty miałeś te koła, co możesz o nich powiedzieć?
Gość Napisano 30 Sierpnia 2021 Napisano 30 Sierpnia 2021 Tylko pomyśl czy potem dokupisz podobny tył, żebyś nie miał jakiegoś ulepa.
Miczer Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Napisano 30 Sierpnia 2021 7 minut temu, skom25 napisał: Tylko pomyśl czy potem dokupisz podobny tył, żebyś nie miał jakiegoś ulepa Na razie rozmawiamy o przednim kole, proszę więc na nim się skupić
m0d Napisano 30 Sierpnia 2021 Napisano 30 Sierpnia 2021 38 minut temu, Miczer napisał: DT M1900 30mm za 490 zł do negocjacji. Ja miałem z rocznika 2015/16 czyli w środku miały 22,5mm I się lepiej dopytaj czy te 30mm to w środku czy na zewnątrz. Producenci i sprzedawcy lubią podawać ten drugi parametr zamiast tego pierwszego. Koła jak koła, podstawowy model DT, nic się w nich nie rozdupcyło od używania. Piasty o ile pamiętam były DT370 straight pull, 28 szprych. Poza szerokością bardziej istotnym mankamentem było to, że tam są podstawowe obręcze łączone na wsuwkę. I niby to jest tubeless ready, oklejone ładnie taśmą i wentyle w komplecie, ale w praktyce w jednym kole powietrze spierniczało na łączeniu i nijak nie szło tego załatwić samym mlekiem. Skończyło się na wciśnięciu kleju w łączenie i problem z uchodzącym powietrzem jak ręką odjął. Opony Michelin Wild Grip'r 2,25" i WTB Vigilante 2,3" wyglądały na tym już żarówiasto.
Molekpl Napisano 30 Sierpnia 2021 Napisano 30 Sierpnia 2021 Jakiś czas temu pytałem Daveo o obręcze Tomcat na novatecach 42/41 to chciał za komplet 720zł. Więc szacuję, ze jak weźmiesz tylko przednie koło to ceną będzie oscylować w ok 300-330zł a z novateckiem 77x 330-380. Nie bawiłbym się w używki przy tak dobrej cenie za solidne koło.
Miczer Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Napisano 30 Sierpnia 2021 @Molekpl Dzięki za info, Daveo to sklep internetowy tak? Drugie pytanie jakie są różnice w podanych piastach.
Molekpl Napisano 4 Września 2021 Napisano 4 Września 2021 Jesli chodzi o przednią to moim zdaniem różnica jedyna to 50zł i 50gram różnicy,.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.