drajwer112 Napisano 29 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Na poczatku chcialem dodac, ze nie wiedzialem gdzie utworzyc temat bo moje hamulce to jakis no name. Witam, mam pytanie, jak napiac linke hamulca tarczowego mechanicznego? Metoda z odkrecaniem srubki przy manetce nie dziala - owszem, klamka staje sie twardsza ale za to hamulec nie hamuje, wiec pomyslalem zeby sprobowac innej metody, ale chce najpierw zapytac o dwie rzeczy aby niczego nie popsuc. 1. Chodzi mi o metode z odkreceniem srubki trzymajaca linke i napiecie jej - czy tak to sie robi? 2. Kiedys sprobowalem tej metody i podczas napinania z linki wyszedl drut - dlaczego tak sie stalo? Co zle zrobilem? Linka nadal dziala. Dzieki za odpowiedzi i jesli zle umiejscowilem temat to przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Ad 1. Możesz tak zrobić. Ad 2. Linki jak nie są zabezpieczone na końcach to rozwarstwiają się. Nie ma w tym nic dziwnego. W hamulcu mechanicznym nie zapomnij o regulacji nieruchomego tłoczka. Jego ustawienie w dużej mierze odpowiada za dobre hamowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Czyli nie przejmowac sie tymi drutamiz tak? Linka bedzie dzialac bez problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Nie do końca. Jak jest rozwarstwiony tylko na końcu to nie ma raczej żadnych obaw, natomiast jak jest to odcinek pomiędzy klamką a zaciskiem to taka linka będzie słabsza, kiedyś zwyczajnie pęknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Drut wystepuje w miejscu gdzie jest wlasnie ta srubka ktora trzyma linke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 To nie masz powodów do obaw. Obserwuj co jakiś czas lub wymień teraz na nową linkę - fortuny nie kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 No nie kosztuje fortuny, ale trzeba umiec ja wymienic. Tak poza tym tematem, bo nie ma sensu zakladac nowego - dlaczego moje hamulce ciagle sie rozregulowywuja? Musze je praktycznie ciagle regulowac, wina slabej jakosci zacisku czy o czyms zapominam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Wymiana linki to nic trudnego. Zrobisz raz i będziesz wiedział na zawsze. Nie wiem jakie masz hamulce. Na ten moment każda opcja jest tak samo prawdopodobna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Umial* ;D Nie wiem, jakies chinole, dziwny napis pod ktorym pisze "super brake" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Autokorekta, już poprawione 😉 Wrzuć jakieś zdjęcie. Aczkolwiek może być tak, że jeśli to jakieś noname to nigdy tego dobrze nie ustawisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Wrzucam na imgura, bo zdjecie wazy 4mb http://imgur.com/a/d4CkjTb Zdjecie hamulca tylnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Hamulec to faktycznie jakiś noname. Sprawdziłbym 3 rzeczy: 1. Stan klocków 2. Regulację odległości klocków od tarczy 3. Czy adapter jest dobrze zamocowany - na moje oko to powinien być odwrotnie. Powinny być na nim oznaczenia. Dodatkowo ogarnąłbym linki i pancerze żeby mieć pewność, że jednak to nie jest przyczyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 1. Z tym bym musial sie pobawic bo nie wiem jak je wyjac 2. Odleglosc jest dobra, tloczek przyblizony do tarczy 3. Linka byla niedawno wymieniana w serwisie. Serwisant mowil, ze pancerze tez do wymiany a ich nie wymienil. Pancerze to jagwire cgx-si. Gdzie te oznaczenia? Jak one wygladaja? Hamulce byly regulowane w serwisie wiec raczej serwisant by zauwazyl ze sa zle zamontowane. Co do stanu klockow z przodu, bo z tylu jakos hamuja - raczej do wymiany. Ciezko je wyregulowac, zawsze ocieraja, w dodatku podczas proby napiecia linki linka i pancerz wyszly z manetki (??) Jakos udalo mi sie je wlozyc ustawiajac linke w ten sposob ze klamka dotyka gripow... Przednie rowniez serwisant kiedys regulowal i podczas hamowania z duzej predkosci halasowaly jak jakas szlifierka... Rower za 1k kupowany w sklepie w ktorym po wyjechaniu przerzutki byly ustawione tak, ze na manetce 5= na wolnobiegu 6.. Nie zdziwilbym sie jakby po 5 miesiacach lekkiego hamowania byly do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molekpl Napisano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 po 1 obejrzyj ten filmik. Po drugie zakup sobie linke. Koszt to 5zł - nierdzewną. Do tego 2m pancerza koszt 10zł. Nie umiesz? Wpisz w YT "Wymiana linek i pancerzy". Robota na 5min. Nie pisz, że sprawdziłeś położenie klocków skoro ocierają... Ogólnie to jest bardzo proste - poświęć godzinę, naucz się i olej serwisy które kasują za robotę której nie robią lub robią na odpier... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Ocieraja z przodu - z tylu jest ok, a glownie chodzi mi o tylny hamulec. Wlasnie ogladam poradniki, wydaje sie byc to proste, tylko,ze wymiana jest pokazana na przykladzie vbrake. na razie nie mam potrzeby wymiany linki (przynajmniej tak mi sie wydaje). Slaba moc hamowania spowodowana jest raczej napieciem linki bo klamka dochodzi do polowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Jak po wykręceniu śruby baryłkowej klocki są w złej odległości od tarczy to są zwyczajnie zużyte. Zwykle na adapterze jest strzałka, gdzie jest góra adaptera lub oznaczenie "UP" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Ogladam wlasnie ten poradnik co Molek wyslal, czyli ta sruba (otoczona czerwonym kolkiem na zdj ponizej) sluzy do regulacji odleglosci tego tloczka ktory dociska tarcze? Drugie - czy czasami ta dziurka (zaznaczona bialym kolkiem) nie sluzy do zablokowania tej nakretki od tloczka? http://imgur.com/a/ezfhAWa Wybacz, ze tak wypytuje o wszystko, ale posiadajac takie hamulce wszystko wole wiedziec.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 31 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Nie, ta śruba trzyma ruchome ramię zacisku (to do którego przykręcona jest linka). Lewy klocek regulujesz tylko na dwa sposoby. 1. Przesuwasz linkę w mocowaniu do zacisku. 2. Wykręcasz śrubę baryłkową przy klamce/zacisku. Regulacja drugiego, nieruchomego klocka polega na wkręcaniu i wykręcaniu śruby od wewnętrznej strony koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Dobra juz rozumiem, tylko,ze tak jak pisalem wyzej wykrecenie sruby przy klamce owszem, powoduje ja twardsza ale wtedy hamulec traci swoja moc. To samo z barylka przy zacisku. Czyli pozostaje metoda ze sruba trzymajaca linke. Dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Zacisk musisz ustawić w pierwszej kolejności tak, by wewnętrzny klocek lekko ocierał o tarczę (zakładam oczywiście, że ta jest prosta). Wtedy można wewnętrznym imbusem 5 (z reguły) lekko odkręcić i tym samym odsunąć go od tarczy - ma być cicho. Klocek oczywiście ustawiony równolegle do tarczy. Wtedy dopiero mocujesz linkę. Przed tym jednak śruby regulacyjne na klamce i na zacisku wkręcasz. Jak przykręcasz linkę to lekko ją naciągasz trzymając np kombinerkami. Wtedy regulujesz docisk klocka ruchomego śrubami regulacyjnymi na klamce/zacisku. Wkręcając te śruby oddalasz klocek ruchomy (luzujesz linkę) a wykręcając naciągasz linkę i przybliżasz ruchomy klocek do tarczy. https://www.youtube.com/watch?v=u8yOmAvdVdo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Czyli krotko mowiac, zeby idealnie wyregulowac hamulec trzeba poluzowac zacisk, zacisnac klamke i przykrecic,znow poluzowac, potem regulowac ta nakretke po czym odpowiednio napiac linke a potem zacisk przykrecic? Jesli tak, wszystko juz wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Ogolnie to mozna zamknac bo problem zostal rozwiazany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.