2wheels4ever Napisano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Obecnie używam nożnej samochodowo-motocyklowej, ale zastanawiam się, czy do pompowania rowerowych kół w mieszkaniu nie będzie lepsza ręczna, przy czym mam na myśli taką podłogową obsługiwaną oburącz; mam możliwość kupienia takiej za 60 zł w pobliskim sklepie rowerowym (chyba Shimano to jest). Czy może mi ktoś napisać o ewentualnych wadach/zaletach takiej pompki względem nożnej? Wentyle w rowerach mam typu samochodowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Do opon mtb (niskie ciśnienie, ale grube opony) wydajniejsza może być ta nożna (ma zwykle większą objętość cylindra), ale jeśli chcesz łatwo uzyskiwać duże ciśnienia to ręczna jest dużo lepsza, a do szosówki to już nieodzowna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Jak masz nożną i robi robotę, to po co chcesz ją zmienić ? Co do wad i zalet to w nożnej pracuje tylko noga, a w podłogowej to już będziesz pracował całym ciałem więc zaletą/wadą pompki podłogowej będzie to że więcej ruchu będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2wheels4ever Napisano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Ma ktoś z Forumowczów taką jak w linku poniżej, a jeśli tak, to czy może napisać, czy np. służy bezproblemowo od lat? Mam możliwość kupienia w pobliskim skleposerwisie. https://www.centrumrowerowe.pl/pompka-beto-cmp-151sg1-pd12854/ W dniu 28.08.2021 o 21:53, seczuan napisał: Jak masz nożną i robi robotę, to po co chcesz ją zmienić ? Jest trochę wyeksploatowana po ponad 10 latach i pomyślałem, że ręczna może lepiej sprawdzi się w warunkach mieszkaniowych, do tego zawsze to okazja, żeby uaktywnić inne części ciała niż nogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Beto...i to jeszcze używana odpuść chłopie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Używana? Co do jakości to jak pompujesz koła trzy razy do roku (ale nie szosówki) to Beto może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Ja mam tańszą Beto (z plastikowym tłokiem) już x lat i działa, kilka razy smarowałam. Przy trzech osobach nie ma problemu. Tania, to często w blokowej rowerowi zostawiam i nie ździwił bym się, gdyby sąsiedzi też korzystali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moskit Napisano 11 Września 2021 Udostępnij Napisano 11 Września 2021 Ja mam taką pompkę Beto przynajmniej po wyglądzie bo jaki symbol ma to nie wiem. Kupiona ponad 10 lat temu, używana w wielu rowerach moich, rodziny, znajomych. Służy również do pompowania piłek i dopompowywania opon w samochodzie, ale to sporadycznie. Nigdy mnie nie zawiodła. O tym modelu złego słowa nie powiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2wheels4ever Napisano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2021 No i mam mętlik w głowie. Bo wizualnie mi ta Beto się bardzo podoba. Ale może nie bez kozery jedne pompki kosztują kilkadziesiąt, a inne sto kilkadziesiąt złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 16 Września 2021 Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Na takich rzeczach nie ma sensu oszczędzać, kupujesz to raz na długie lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 16 Września 2021 Udostępnij Napisano 16 Września 2021 12 godzin temu, 2wheels4ever napisał: No i mam mętlik w głowie. https://allegro.pl/oferta/pompka-reczna-walfort-102457-czarna-10698945763 Mam od chyba roku i polecam. Do tego w dobrej cenie. Używam co 7-10 do dopompowania mtb i póki co nic się jej nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 16 Września 2021 Udostępnij Napisano 16 Września 2021 W sklepach action bodajże takie leżą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2wheels4ever Napisano 17 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 W końcu wybór padł na tę pompeczkę: https://www.wmmotor.pl/oferta/towar.php?idtow=59502&grupa=MCwxMDAy&back=L29mZXJ0YS90b3dhcnkucGhwP2dydXBhPU1Dd3hNREF5JnBhZ2U9MzI%3D Wydaje się być OK, pompuje się wygodnie i bezstresowo. Stara nożna, używana od ponad 10 lat przy rowerach i motocyklach, była wyrobiona i trzeba było się czasem naszarpać, żeby złapać prawidłowo wentyl, oprócz tego jakby nie chciała pompować ponad 4 atm. Mam nadzieję, że nowa będzie służyć przez lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid29er Napisano 17 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 A ja mam pompkę z lidla za 35zł pompuję 7,5 do szosowych kół. Polecam https://www.lidl.pl/p/crivit-pompka-z-manometrem/p100329484?mktc=shopping&gclid=CjwKCAiA7dKMBhBCEiwAO_crFIjnw7mjZ0MvFMy5Gie3hcVc6Fp6SvF1fOnRwG8pAif2UUFDwFqLJRoCdIcQAvD_BwE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.