Igor_D Napisano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Hejka, ostatnio gdy wsiadłem na rower usłyszałem charakterystyczne strzelanie z okolic suportu, zignorowałem temat i zrobiłem około 4km, dwa dni później gdy ponownie usiadłem na rower poczułem opór na korbach i można było usłyszeć tarcie, zdjąłem korby i po wyciągnięciu z suportu okazało się, że ośka w jednym miejscu jest cała zrysowana, nie są to głębokie rysy, ale są delikatnie wyczuwalne pod palcem. Wyczyściłem wszystko, dobrze nasmarowałem i złożyłem, jeden z problemów czyli opór zniknął, korby kręcą się dobrze ale dalej słychać charakterystyczne tarcie. Chciałem zapytać was co może być przyczyną i czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Czy oś nadaje się do dalszej eksploatacji? Zamieszczam poniżej zdjęcie i proszę o pomoc, korby to Descendanty a suport sram dub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Łożysko kończy żywot. Korba zamiast kręcić się z łożyskiem, kręciła się na jego wewnętrznej bieżni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor_D Napisano 28 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Nie brałem tej opcji nawet pod uwagę, bo korby wraz z suportem nie mają przejechanych nawet 100km, rower od czerwca stał i ostatnio gdy wróciłem spotkała mnie taka przykra niespodzianka, ale w takim razie, korba mimo wszystko nadaje się do dalszego użytku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Myślę że bez problemu, ewentualnie może być mikro luz, ale wątpie. Nałóż smar przy montażu. Jak się kręci łożysko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 To typowy problem kiedy jest nawet minimalny luz w osadzeniy korby. Dlatego nie trawię pf30 oraz wszelakich tokenów gdzie oś opiera się bezpośrednio na bieżni łożyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor_D Napisano 28 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Chyba już wszystko wiem, wykręciłem suport i okazało się, że łożysko po stronie, która została przetarta nie kręci się wcale, prawdopodobnie za mocno dokręciłem korbę i sam do tego doprowadziłem. Da się je jeszcze jakoś uratować? Czy muszę wymienić łożysko bądź cały suport? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.