Skocz do zawartości

[suport, korby] Problem z suportem i korbami, zarysowana oś.

Igor_D

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka, ostatnio gdy wsiadłem na rower usłyszałem charakterystyczne strzelanie z okolic suportu, zignorowałem temat i zrobiłem około 4km, dwa dni później gdy ponownie usiadłem na rower poczułem opór na korbach i można było usłyszeć tarcie, zdjąłem korby i po wyciągnięciu z suportu okazało się, że ośka w jednym miejscu jest cała zrysowana, nie są to głębokie rysy, ale są delikatnie wyczuwalne pod palcem. Wyczyściłem wszystko, dobrze nasmarowałem i złożyłem, jeden z problemów czyli opór zniknął, korby kręcą się dobrze ale dalej słychać charakterystyczne tarcie. Chciałem zapytać was co może być przyczyną i czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Czy oś nadaje się do dalszej eksploatacji? Zamieszczam poniżej zdjęcie i proszę o pomoc, korby to Descendanty a suport sram dub.

240783841_401455938223420_8814135510963949020_n.jpg

Nie brałem tej opcji nawet pod uwagę, bo korby wraz z suportem nie mają przejechanych nawet 100km, rower od czerwca stał i ostatnio gdy wróciłem spotkała mnie taka przykra niespodzianka, ale w takim razie, korba mimo wszystko nadaje się do dalszego użytku?

Chyba już wszystko wiem, wykręciłem suport i okazało się, że łożysko po stronie, która została przetarta nie kręci się wcale, prawdopodobnie za mocno dokręciłem korbę i sam do tego doprowadziłem. Da się je jeszcze jakoś uratować? Czy muszę wymienić łożysko bądź cały suport?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...