Skocz do zawartości

[Maraton] Maratony Kresowe - Krasnystaw 28.08.2021.

marvelo

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu Maratony Kresowe zagoszczą w Krasnymstawie. Trasa ciekawa, jest sporo asfaltu i szerokich polnych dróg, gdzie można pocisnąć, ale i single w lesie, podjazdy nawet 21% (33 minuta filmu) i dużo błota, więc trzeba będzie uważać. Na pewno łatwo nie będzie. A w nocy może jeszcze popadać.

Gdyby się ktoś wybierał, to tu na filmie spora część trasy do wglądu:

Na asfalcie 21% to jest nic przez te parę metrów, ale w terenie, na śliskim to już może zadecydować, czy podjedziesz, czy staniesz. A takich nachyleń w okolicach kilkunastu % to już jest w tym lesie naprawdę dużo, do tego błoto, koleiny i śliskie korzenie. To tylko wyżyna, a nie góry i naprawdę jak na ten region trasa jest ciekawa i wymagająca.  

Ja tam dzisiaj też byłem na tym podjeździe i podjechałem ten fragment na platformach i mając z tyłu oponę Schwalbe Fast Fred 26x2.25 (realnie 48 mm). Na małym kole i takiej oponie to już trzeba trochę techniki, by to wyjechać po śliskim. Ciśnienie miałem 1.7 bar i wtedy już trochę boczne klocki łapią przyczepność. 

https://www.traseo.pl/trasa/krasnystaw-2-2aa-polmaraton-maratony-kresowe-1  

No i po zawodach. Znaczy się w pozytywnym sensie, czyli zarówno ja, jak i rower dotarliśmy do mety w jednym kawałku, tak w połowie stawki.

Słyszałem opinie, że jednak trasa trudna, może nawet najtrudniejsza z Kresowych dotychczas. Tych podjazdów naprawdę trochę było, no i błotko konkretne. Fast Fred z tyłu to nie był idealny wybór i trochę tańczył, ale obyło się bez wywrotki. W większym błocie parę razy musiałem stanąć, ale ten wspomniany wcześniej podjazd 21% znów pokonałem na kołach. 

DSCF3601.thumb.JPG.f7b57e1f6b46fe2e41904272164ccea2.JPG

DSCF3602.JPG

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...