Skocz do zawartości

[Napęd] Czy wymieniać łańcuch?

bzyk69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Kolejny łańcuch mi się kończy (wpada już przymiar 0,7). Pytanie; jeździć już "na zarzyn", czy wymieniać łańcuch? Korba i kaseta od nowości, przejechane ok 5k km. Łańcuch już trzeci (w tym jeden po taniości wytrzymał 500km, pozdrowienia dla allegro). 

1630039398765FormatConvert_20210827_063224_4183.jpg

1630039403306FormatConvert_20210827_063749_9461.jpg

Od paru lat nie jeżdżę na ósemce, ale jak jeździłem to miałem też HG71 i moim zdaniem błyskawicznie zniknęły w nim rolki. Rozciągnięty prawie nie był a rolki zjadło, także takie mierzenie blaszką w tym łańcuchu to średni pomysł. Tak z ciekawości - jak kupisz nowy łańcuch - powieś obydwa na gwoździu. O ile się różnią długością?

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Kupię teraz kmc, bo dotychczasowe to było tylko shimano. O sposobie na trzy łańcuchy słyszałem, zamierzam stosować - ale po wymianie kasety i korby na nowe. Zdjęcie korby faktycznie trochę nieczytelne, chciałem pokazać zjedzone zęby na średniej korbie, a nie miałem czasu na zdejmowanie błotnika. O napęd dbam średnio - co jakiś czas szmtka z benzyną ekstrakcyjna, raz na paręset km szejkowanie. 

Oczywiście smarowanie jak bozia przykazała (kropelka oleju na ogniwo). 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...