bzyk69 Napisano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Witam. Kolejny łańcuch mi się kończy (wpada już przymiar 0,7). Pytanie; jeździć już "na zarzyn", czy wymieniać łańcuch? Korba i kaseta od nowości, przejechane ok 5k km. Łańcuch już trzeci (w tym jeden po taniości wytrzymał 500km, pozdrowienia dla allegro). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Daj nowy i zobaczysz czy się przyjmie ( najwyżej zostanie do nowego napędu). Na przyszłość - jeździj na min. 3 łańcuchy (wydłużysz żywotność napędu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Tylko żeby te łańcuchy nie przewyższyły kosztu nowej kasety i korby. Widać że to niska grupa i pytanie czy warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Zęby korby pokazuj te górne ( gdy ramię korby w poziomie ) bo to zdjęcie nic nie wnosi. Reszta jeśli dużo jezdzisz jak wyżej. Ewentualnie kolejny łańcuch kup kmc x8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Od paru lat nie jeżdżę na ósemce, ale jak jeździłem to miałem też HG71 i moim zdaniem błyskawicznie zniknęły w nim rolki. Rozciągnięty prawie nie był a rolki zjadło, także takie mierzenie blaszką w tym łańcuchu to średni pomysł. Tak z ciekawości - jak kupisz nowy łańcuch - powieś obydwa na gwoździu. O ile się różnią długością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzyk69 Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Kupię teraz kmc, bo dotychczasowe to było tylko shimano. O sposobie na trzy łańcuchy słyszałem, zamierzam stosować - ale po wymianie kasety i korby na nowe. Zdjęcie korby faktycznie trochę nieczytelne, chciałem pokazać zjedzone zęby na średniej korbie, a nie miałem czasu na zdejmowanie błotnika. O napęd dbam średnio - co jakiś czas szmtka z benzyną ekstrakcyjna, raz na paręset km szejkowanie. Oczywiście smarowanie jak bozia przykazała (kropelka oleju na ogniwo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 tu masz pokazane na co patrzec ( kolor żółty ) bo czerwony to wyląda ok ( tak zużywa się korba ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzyk69 Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 O! A tego nie wiedziałem, a przecież to bardzo logiczne jak się pomyśli. Dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.