Skocz do zawartości

[korba na kwadrat] upgrade

grudek1986

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, od roku uzywam speca diverge b5 base. Niespecjalnie by nie napisac ze wogole nie znam sie na tych technicznych rzeczach. Od jakiegos czasu cos mi cyka w supporcie i jak wyczytalem w tematch o tych korbach na kwadrat nie moge idealnie wyregulowac przezutek(ociera). Jako ze mnie to irytuje dosc mocno mysle nad wymiana korby i tym samym srodka.

tzn.

opcja 1.https://allegro.pl/oferta/suport-token-tk838hal-kwadrat-118mm-10824234653

zakladam ze to wiele lepszy suport niz byl od nowosci. 

opcja 2. zmiana suportu na ktorys z nowszych technologi i tym samym korbe. (tyle wiem ze to idzie w parze).Niestety nie bardzo wiem co dalej. czy wymiana manetki, przerzutki, kasety tez by byla potrzebna. Claris(mega ok dziala) ale jest na 8 biegow tylko...wiec ew pewnie tez trzeba.

MOze ktos doradzic co najlepiej zrobic. Absolutnie nie narzekam na rower, jest mega spoko. MImo tego ze pewnie nie byl wart tej ceny(widzialem wpidow sporo o tym specu) ciesze sie ze go mam:) osprzet zawsze mozna wymienic.  Czy jest sens w ogole opcja 2? czy ja poczuje cos wymiernego zmieniajac to?

Wybaczcie za ignorancje, dopiero co zaczynam czytam, ogladac YT. 1 post na forum:)

Napisano

Dokręć lewą miskę suportu i cykanie na 95% ustąpi. Co do regulacji bo suport na kwadrat to mit.  Ocieranie na przekosach to kwesta linii łańcucha, trzeba dobrać właściwą linię łańcucha - długpość osi.. Długość suportu dobiera się do korby.

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/claris-2400/FC-RS200.html

taka korba?

Jeśli tak to zakładam, że to kwestia regulacji tylko a dł osi jest ok. ( 110 mm )

Napisano

zgadza sie. Taka.

Sruby na maxa zapieczone. WD40 nic nie dalo nawet zostawione na noc. Myslalem ze moze odkrece i dorece. Sa jakies mega srodki ktore pomagaja przy odkrecaniu? 

Czyli jak rozumiem nie ma sensu sie bawic w zmiany korb, suportow itp? Kupujac ten rower myslalem zeby to kiedys zmienic ale nawet jakbym chcial nie bardzo wiem co bylo by kompatybilne. I tak jak pisalem. Nie wiem czy byla by jakas wymierna roznica w samym pedalowaniu/jezdzie.

Napisano

@grudek1986 może kręcisz kluczem w złą stronę... Dobry klucz do misek, ramię na min. 20cm i da radę...
Kwestia odpowiedniego zaparcia, dociśnięcia klucza do miski, żeby się nie ślizgał.
Jak już Ci się uda, nie zapomnij nasmarować gwintu smarem, żebyś w przyszłości nie miał już takich problemów.

Napisano

poczytalem dosc sporo i jednak mysle bardzej o wymianie tego, tzn korby. Co wiecej mysle ze nie jest to kwestia samego dokrecenia bo to jest na maxa, do tego korba lekko chodzi ba boki- jak czytalem to zapewne przez krzywa os(wiec wymiana tak czy siak i robota)

majac

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/claris-2400/FC-RS200.html

Mechanizm korbowy:   Shimano Claris R200
Manetki:   Shimano Claris 2000, 8-speed
Przerzutka przednia:   Shimano Claris, 8-speed, braze-on
Przerzutka tylna:   Shimano Claris, 8-speed
Łańcuch:   KMC X8 w/ Missing Link™, 8-speed
Kaseta:   Sunrace, 8-speed, 11-34t

czy da sie na cos sensownego wymienic (korbe, suport-jaki) bez specjalnego wymieniania innych rzeczy, Jak pisalem calaris chodzi ok i jesli nie trzeba zmienia to bym chcial zostawic, zmieniajac all to duze koszt. Tak mysle z 500 moze ciut wiecej chcialbym dac na to.

Napisano

Jak już wymieniać korbę bo z jakiś względów Ci nie pasuje...

to warto rozważyć już sztywniejszą ze zintegrowaną osią - osobiście do napędu 8s wybrałbym fc-r3000 (lżejsza od ponad 100gram od claris r2000) jest do kupienia za ~330zł (czyli 30zł drożej niż r2000) z suportem zamknie się w 400-430zł. Chociaż w sumie to Tiagra jest za 390-400 będzie jeszcze lżej a w 500zł się zmieści.

Napisano

i wlasnie tutaj mam pytanie bo nie bardzo rozumiem. u mnie ilosc zebow to 46  wiec zakldam ze to ma znaczenie i kazda na 50 odpada bo wtedy lancuch wymiana i penwie jeszcze inne rzeczy. planuje w weekend sie edukowac  z tego.

Napisano

Tylko łańcuch, ale i tak zakładanie jeżdżonego a więc już rozciągniętego łańcucha na nowe koronki niezależnie ile zębów mają to średni pomysł bo szybciej będzie niszczył zębatki.

Za to ja nie zwróciłem uwagi, że to nie szosa... w takim razie niekoniecznie powinieneś iść w korbę szosową.

Napisano

myslem juz o takiej ktora jest w wyzszym modelu speca Shimano GRX FC-RX600 Crankset 2x10-speed 46-30T, czarny (2021) ale jak czytam to nie mozna tego polaczyc. RZuci mi ktos poroma korbami ktore mozna by dac nie zmieniajac aktualnie przerzutek jakie mam. (ew korba lancuch i jak to niezbedne to kaseta). thx

ew jakies wytlumacznie jak to all dziala. dziekuje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...