Petros601 Napisano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Witam Posiadam rower z kasetą Shimano Deore CS-HG500 - 10 Deore (11-42) W największym stopniu zużyte są u mnie 2 najmniejsze koła zębate (11, 13) Czy w tej kasecie jest możliwość wymiany/kupienia osobno tych najmniejszych zębatek czy trzeba kupić całą kasetę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Możesz kupić od innej kasety, zębatki np. XT są/były dostępne luzem. Patrz tylko żeby pasowały do 10 rzędowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Da się, ale w cenie połowy kasety. 11T i 13T. No i nie muszą być od XT. Ważne żeby były od 10 rzędowej. No i jak katujesz tak tylko te przełożenia to albo masz źle dobrany napęd (za mała korba), albo strasznie ugniatasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petros601 Napisano 25 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 eBike... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 https://formicki-bike.pl/pl/p/Koronka-kasety-Shimano-CS-HG500-13z-10rz/25801 https://formicki-bike.pl/pl/p/Shimano-Koronka-Kasety-12z-Naped-x10-CS-HG500-10rz/22385 https://formicki-bike.pl/pl/p/Shimano-Koronka-Kasety-11z-Naped-x10-CS-HG500-10rz/22371 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 A ja zakupiłem zębatkę 13 T właśnie do tej kasety. Przydała by się jeszcze 11T ale widzę że na razie brak wszędzie. A jak jest to cena kosmos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 Trzeba poczekać na lepsze czasy. No i zmienić (jeśli jest możliwość) uzębienie korby bo najmniejsze koronki praktycznie powinny służyć dokręceniu gdzieś na zjazdach, kiedy relatywnie mało energii jest pompowane z rowerzysty w napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 Albo początkiem roku jak już się słyszało o problemie z częściami zrobić zakupy i odłożyć części do pudełka. Tak właśnie sam zrobiłem kompletując sobie dodatkowy napęd. Zębatki do korby, kasetę oraz łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petros601 Napisano 26 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 8 godzin temu, Dokumosa napisał: Trzeba poczekać na lepsze czasy. No i zmienić (jeśli jest możliwość) uzębienie korby bo najmniejsze koronki praktycznie powinny służyć dokręceniu gdzieś na zjazdach, kiedy relatywnie mało energii jest pompowane z rowerzysty w napęd. Z przodu jest 38T i większe raczej nie wejdzie bo bedzie o rame ocierać. A jak jade po prostym ze wspomaganiem to średnie prędkości mam około 35 kmh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 To wiele wyjaśnia . Trzeba naprawić rower bo powinien odcinać wspomaganie przy 25kmh. No i kadencja w okolicy 70 to dobre dla emerytów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petros601 Napisano 26 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 Masz racje z tym 25kmh... Ale to uzależnia i jest silniejsze odemnie... Oczywiście nie poruszam sie z taką predkością na chodnikach czy deptakach. W mieście Na jezdni miedzy samochodami (Które powinny zostawić mi 1,5m przestrzeni a tego nie robią) Jest nawet bezpieczniej bo... samochody nie muszą mnie wyprzedzać Co do kadencji to sie nie zgodze. Mam licznik kadencji i kandecja 90 daje prędkości 37 i 44 kmh odpowiednio na zębatkach 13 i 11 Pisałem o średniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 No to lipa. Trzeba częściej łańcuch podmienić i kupić sobie zapas tych koronek jak się pojawią. Co do ogranicznika to jesli jest zdjęty pojazd rowerem nie jest. Jak będzie draka to biegły dopatrzy się ingerencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.