szymon91 Napisano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Witam. Chciałbym się dowiedziecie na temat piasty Shimano Alfine SG-S7001-8 Jakie ma wady i zalety czy trzeba je serwisować oraz czy jest awaryjna ? Obecnie mam Shimano Nexus Inter 7. Pasek Carbon Drive jest lepszy od łańcucha jaka jest wasza opinia ? Mam zamiar kupić rower na pasku i z piastą Shimano Alfine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Tak, serwisowanie alfine'a 8s sprowadza się do okresowego (5000km/2 lata) wymontowania bebechów (jest z tym sporo "zabawy") i przeprowadzeniu ich kąpieli w oleju. Dużo przyjemniej jest to realizowane w 11s gdzie jest port w korpusie piasty do wymiany oleju więc nawet nie trzeba wyjmować koła z roweru. Poza tym na bieżąco trzeba usuwać ew. wycieki. Co do paska to jest praktycznie bezobsługowy ale generuje większe straty mocy niż łańcuch. Swoją drogą łańcuchy w napędach tego typu, szczególnie pod pełną osłoną mają bardzo długie interwały między wymianami, smarowaniem itp. (są odseparowane od czynników środowiskowych, mogą być smarowane olejami o dużej lepkości, brak przekosów itp.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon91 Napisano 26 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 Opłaca się kupić taki rower na pasek ? Czy lepiej zostać przy łańcuchu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 Z opłacalnością pewnie jest marnie. Jakie przebiegi rocznie robisz i w jakim terenie/otoczeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon91 Napisano 26 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 Przez 3 lata zrobiłem 3600 km. Jeżdżę po mieście, ścieżki rowerowe oraz polne drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 Pasek spokojnie da radę. Serwis piasty raz na 2 lata jakieś 150-200zł. Pasek jest praktycznie bezobsługowy (sprawdzenie stanu napięcia). Jeśli nie masz obiekcji co do przesadzonej zapewne ceny to brać śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon91 Napisano 26 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 https://www.olx.pl/d/oferta/rower-koga-f3-4-0-pasek-zebaty-d56-okazja-cube-gazelle-batavus-CID767-IDL24Hr.html#1182f9115e;promoted Nad tym się zastanawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 Zweryfikuj rozmiar, bo coś nie pasuje z podanym wzrostem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon91 Napisano 26 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Kupiłem rower i nie żałuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.