Skocz do zawartości

[Full trail/enduro] do 10000 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Od jakiegoś czasu noszę się z zakupem roweru jak w temacie. Do tej pory jeździłem na hardtailu ze skokiem 120 mm. Znalazłem coś takiego  https://www.avans.pl/rowery/rowery-gorskie-mtb/rower-full-mtb-whistle-comanche-m17-karbon-pomaranczowy . Cena w stosunku do tego co rower ma i jaką ma ramę wydaje się atrakcyjna. 

W trudniejszym terenie dopiero chcę zacząć uczyć się jeździć. Do tej pory jedziłem po lasach. 

Pierwotnie myślałem o SWAG 30, ale to jest chyba lepsza alternatywa?

Napisano

Piękny rower.

Zastanów się czy rower ma być trail czy enduro- bo to jednak różnica 

Do pełni szczęścia mi brakowało  by (jeżeli to byłby trail)

1. blokady amortyzatorów z jenej manetki - tych na goleniach w praktyce ciężko użyć w terenie

2. napędu 2x... - jedni wolą 1x - ja tam jestem zwolennikiem 2x...

Ten który linkujesz ja bym już przesunął bardzie w enduro. Wydaje mi się że na te 10k które planujesz wydać to sprzet bardzo sensowy.

Wiadomo znajdziesz sprzęt tańszy ale na słabszych podzespołach. 

Napisano

@Wojciou nas egzotyka ale podobno to stara firma z początku zeszłego wieku. Podobno po rejestracji dają dożywotnią gwarancję na ramę.

@konrad9100mi osobiście napęd 1x.. nie przeszkadza bo jeżdżę póki co po lasach i mi trudno na prostym wyciągnąć więcej niż 20-25 km/h po korzeniach i piachu.

A czy enduro czy trail... Pewnie najpierw trail a jak się nauczę to może przyjdzie czas na enduro.

Myślicie że w tej cenie znajdę coś lepszego?

Napisano

Dzięki @Enadxx

Zakładając, że 17" z avans to 16.5" producenta, to mamy Reach 461 i Stack 614 (wyliczone, bo tych danych producent nie podał).  To jest na na poziomie nowego Stumpjumpera w rozmiarze M, albo Canyona Spectrala również w M, czyli całkiem nowocześnie. Całkiem fajne to geo jest :)

Napisano

Tego raczej nie sprawdzisz nie siadajac na niego. 

Ale tak w przybliżeniu powiedział bym że TAK - producent nawet podaje 165-184 - jeśli dobrze czytam 

Napisano

@konrad9100,

Raczej oldskulowy XC o rekreacyjnym przeznaczeniu.

@Enadxx,

Ja mam 196 i trudno mi określić, na jaki wzrost będzie dobry. Trochę naciągany ten zakres rozmiaru.

Canyon Spectral w rozmiarze M: 175-183

Specialized Stumpjumer w rozmiarze S3: 165-180

Myślę, że na te graniczne wartości to trzeba uważać, ale tutaj powinno być bezpiecznie dla wzrostu 170-178.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...