pokerman9 Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 Witam. Posiadam rower 27.5' z 2015 lub 2016, Northtec Gravity na deore 610,kola saiko amor XCR Jako że jeżdżę w wkekszosci na szosie innego producenta to od czasu do czasu wjadę w teren owym rowerem. Na rodziła się myśl, w sumie już w ub roku na mały up. Tylko czy to ma sens? Chciałem zmienić amor na lżejszy, powietrzny i koła na dt 533 Technologia kamienia łupanego, oska 5mm,zwykka główka ramy. Sprzedać, inwestować, a może zostawić napęd i złożyć coś nowoczesnego z zastosowaniem deore m610? Myslalem nad accent peak, wogle nie dostępny na chwilę obecną, koła dt 533 i amor w granicach 1000-1200pln. Pozdrawiam
Q_u Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 Ja miałem fajną ramę pod 26" z niezłym osprzętem bo Deore XT. Ten sam dylemat, bo tam amor spręzyna, koła wkurzające bo na łozyskach zwykłych. Ale z roku na rok coś, to siodełko Fizika, to kaseta i łańcuchy, potem hamulce no i padła decyzja, że z sentymentu go zrobię a i tak kupię 29". Sumując ten 26" jest droższy w zakupie (amor, hamulce, siodełko, koła to wydatek po taniości bo z Azji część = 2800 zł) niż Merida 500 lite, ale michę cieszy jeszcze bardziej niż kiedyś. Wszystko od portfela zależy, ja nie żałuje Mało tego, szukam karbonu do tej 26", żyje się raz, mam na starość żałować, że czegoś nie zrobiłem. Mnie cieszy i 26 i 29, co więcej pada mi na łeb sprzedaż Meridy, bo lepiej czuje się na 26" (i mówię to po prawie 3 000 km na Meridzie ).
pokerman9 Napisano 23 Sierpnia 2021 Autor Napisano 23 Sierpnia 2021 Już miałem zamawiać koła z daveo ale tknęło mnie w ostatniej chwili że ja mam 5mm oś a oni sprzedają 9mm te co mnie interesują. Czyli obręcz m533 i piasty novatec mo41 Mało szedłem z technologią, tylko jeździłem na tym co mam. Przegapiłem w kilka lat kilka epok technologii Poza tymi kołami to raczej dam sobie spokój z koleinymi up bo sentymentu aż takiego nie ma
Q_u Napisano 24 Sierpnia 2021 Napisano 24 Sierpnia 2021 Mam od niego 533 + piasty 370 na qr9 ( to 5 mm przecież ).
pokerman9 Napisano 24 Sierpnia 2021 Autor Napisano 24 Sierpnia 2021 😬😬 A wstyd że mogłem się tak pomylić. Muszę jesvzse do nich zadzwonić lub napisać jak wyjda piasty na centerlock. Bo mowa była o postach na 6 śrub. Obecne koła mam na kulkach, 2x już po serwisie, słabe uszczelnienie jak to w pisciw shimano z najniższej półki. Żeby dostać graty to musiałem kupić nową piaste na dawce.
m0d Napisano 24 Sierpnia 2021 Napisano 24 Sierpnia 2021 Co z tym zrobić? Z sentymentu można zrobić wszystko, ja w tym roku na wyjazd w góry reanimowałem swojego mtbka na kołach 26" i dostał właśnie nowe kółka po tym jak spojrzałem na stan obręczy w starych Ale generalnie nie ma to najmniejszego sensu. Jedyne co jeszcze może skłonić do tych "apgrejdów" obecnego sprzętu to dostępność i koszt nowych rowerów.
pokerman9 Napisano 24 Sierpnia 2021 Autor Napisano 24 Sierpnia 2021 @Sznib zawsze czujny. Dzięki za poprawę 😀 Właśnie to jedynie przemawia do mnie za upgrade, Ceny części jak i gotowców są wysokie, a trek x caliber na którego miałem ochotę nie dość że kosztuje 4.5k to jeszcze jest nie dostępny. Używki też nie da jakoś super tanie i nie wiadomo co się kupi. O ile amor jeszcze mogę odłożyć na pozniej lub go nie zmieniać póki się nie rozleci to koła są dla mnie za słabe. Seryjna ich orobukcja to koszt pewnie z 250pln więc coś oczekiwać
pokerman9 Napisano 26 Sierpnia 2021 Autor Napisano 26 Sierpnia 2021 Jednak stało się 😏 Do mtb wlecą koła od daveo DT533 Teraz pytanie, jakie tarcze na 6 srub. Czytałem że minimum rt66 W rowerach za 5k,np trek x caliber są rt26😂 Ale to nie o tym miało być. Na allegro jest dużo tarcz, rt56/rt66 ale o różnych cenach. Zaczynają się np 160 mm za 40pln a w innym ta sama kosztuje 2x tyle. Tańsze chińska podróba z Ali? Kupował ktoś ostatnio i może polecić sklep?
Galvatron Napisano 30 Sierpnia 2021 Napisano 30 Sierpnia 2021 Najlepiej kup oryginalne tarcze w sklepie, bo w tym wypadku pozorna oszczędność może się bardzo źle skończyć.
pokerman9 Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Napisano 30 Sierpnia 2021 Chyba się nie zrozumieliśmy. Chodziło mi o to czy poleci ktoś jakiś Pl sklep w którym kupię nie podróbki, bo ceny na allegro tego samego produktu się różnią o kilka dych a sam sklep ma status SS. Tam gdzie chciałem kupić okazało się że gość sprzedaje podróby. Tarcze kupione w Pl sklepie, w którym ostatnio zdarzo mi się kupić kilka rzeczy i jestem zadowolony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.