Skocz do zawartości

[Damper] RS Monarch RT3 - jak Wam to działa?

ardb

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem szanowni!

Założyłem dzisiaj nowego Monarcha RT3 w miejsce dojechanego Foxa, wypróbowałem przez godzinkę i mam wątpliwości co do jego działania. Otóż z definicji ma on 3 tryby pracy: otwarty, platforma i blokada. Mój natomiast ma następujące: otwarty, otwarty i platforma. To znaczy między trybem otwartym a tą niby platformą nie widzę dokładnie żadnej różnicy - próbowałem pedałowania na stojąco i siedząco, zjeżdżania po schodach i nic. Amortyzuje tak samo i pompuje tak samo. Natomiast ta niby blokada to nie żadna blokada tylko raczej platforma - ugina się tylko mniej i bardziej "niechętnie", podobnie jak na platformie w moim starym RIP foksie.

Czy mogą się wypowiedzieć jacyś inni użytkownicy RT3 a także RT i RL na temat jak Wam to działa? Czy to może być kwestia jakichś wewnętrznych regulacji? A może niedopompowania? (jak mi przestygł po napompowaniu to jakoś tak SAG miałem trochę za głęboki).

Nie wydaje mi się byś miał coś nie tak. Z trybem pośrednim to jest słaby temat bo przecież nie ma zamknięcia dampera na sztywno. On musi dalej pracować a robotę z usztywnieniem robi kinematyka zawieszenia. Jednym słowem i najprościej w pozycji zamkniętej damper nadal pracuje a jak jest sztywno i nie buja to przez "jakoś" zawieszenia. Trudno też cokolwiek napisać bez szczegółów w jakiej to pracuje ramie, jaka jest jej charakterystyka i tak dalej. 

Damper ma te same parametry jak fabrycznie montowany fox. Raczej więc pasuje.

Natomiast wyczytałem na jakimś anglojęzycznym forum, że winne może być za niskie ciśnienie w komorze IFP. Niestety jego zbadanie i ew modyfikacja wymaga specjalnego wynalazku-adaptera, bo jest tam dziwaczne złącze wentyla, więc nie mam jak sprawdzić teraz. Ale zamówiłem to to w internetach.

https://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=201970&pagenum=1#commentid6592243

Edytowane przez ardb
dodatek

Cholera - nie rozumiem jak działa to pompowanie. Dostałem przejściówkę ale w niej w środku nie ma tego dinksa, co przyciska pipsztaka odblokowującego wentyl. Więc wentyl pozostaje zamknięty, pompka mi nie pokazuje ciśnienia. Nabiłem pompką do 350psi ale to najwyraźniej zostało tylko w wężyku. Do komory chyba nic nie poszło. Czy ktoś może mnie oświecić co robię źle? Nie taka przejściówka?

A jednak tak ma być. Ciśnienie z pompki przepycha zawór. Tak więc póki się ciśnienia w komorze nie przekroczy, to się nic sensownego nie mierzy.

Dopompowałem na 350 i niestety nie jestem pewniej czy jest lepiej. Czasem się wydaje, że trochę tak ale to może autosugestia :(