Kadirax Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 Witam Chciałbym się dowiedzieć ,gdzie, i w jakiej cenie, są szkolenia dla amatorów ,oraz profesjonalnych serwisantów rowerowych ? Wiem mogę w google wpisać i się dowiem ale jak chcę opinie o szkoleniu czy warto za nie zapłacić.
Kadirax Napisano 23 Sierpnia 2021 Autor Napisano 23 Sierpnia 2021 To sam znalazłem a ile kosztuje i ważniejsze pytanie czy warto ?
ZieleniakRM Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 Wiedzę można zdobyć dość szybko, zwłaszcza gdy ktoś lubi temat. Natomiast sama dobra robota i doświadczenie to lata praktyki. Pierwszym krokiem jest samodzielna regulacja i wymiana części eksploatacyjnych całego roweru.
Kadirax Napisano 23 Sierpnia 2021 Autor Napisano 23 Sierpnia 2021 Tak to umiem centrować regulować przerzutki wymienić suport itp ale chciałbym pójść o krok dalej i dlatego pytam się o szkolenia
ZieleniakRM Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 To średnio Ci to potrzebne. Złóż ze trzy rowery, i sprzedaj, dla samej satysfakcji, i zdobycia doświadczenia. Zapleć koła, dobierz napęd. Dużo Ci to da.
marvelo Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 W dzisiejszych czasach, gdy mamy powszechny internet, takie szkolenia to raczej strata pieniędzy. W sieci można znaleźć np. takie podręczniki: https://docshare04.docshare.tips/files/27265/272650481.pdf To bardzo dobre kompendium wiedzy z dziedziny serwisowania rowerów, od podstaw. Przy okazji poćwiczysz angielski. Poza tym świetna strona Sheldona Browna (niestety, nieżyjącego już): https://www.sheldonbrown.com/ No i Youtube - podpatrywanie, jak ktoś coś robi to taka najbardziej pierwotna forma nauki. Jeden obraz często mówi więcej niż tysiąc słów. https://www.youtube.com/user/shyflirt1
kamilmozej Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 Jeśli ktoś lubi czytać to polecam książkę ''Sztuka serwisowania roweru górskiego'' Lannard Zinn
Q_u Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 11 minut temu, ZieleniakRM napisał: Złóż ze trzy rowery, i sprzedaj Sprawdź komu odpisujesz. Kolega setki rowerów naprawia.
Kadirax Napisano 23 Sierpnia 2021 Autor Napisano 23 Sierpnia 2021 Sztuka serwisowania roweru górskiego'' Lannard Zinn już przeczytałem czytam też magazyn bikeboard
Q_u Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 @Kadirax jeśli przewinęło Ci się przez ręce setki rowerów faktycznie, nawet starych 10-15 letnich to Ty wiedzy nie potrzebujesz odnośnie serwisowania. Odnoszę wrażenie, że brakuje Ci typowo technicznej wiedzy. Ale ta techniczna wiedza to nie teoria, to smykałka, pomysłowość, po prostu myślenie jak z czym i co. Tego się nie nauczysz z kursów, albo to masz, albo nie masz. Powrócę do słynnego przegwintowania (a podobno masz fach ślusarza) - mechanik, czy to samochodowy, czy rowerowy, taki z krwi i kości podumał by 5 minut i wiedział by co zrobić instyktownie. Ty tego instynktu szukasz w kursach...
ZieleniakRM Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 6 minut temu, Q_u napisał: Sprawdź komu odpisujesz. Kolega setki rowerów naprawia. To tym bardziej takie szkolenia komuś takiemu są nie potrzebne. Kolega sprawił wrażenie kogoś kto coś tam wie.
Q_u Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 No dokładnie, jak przeleciało przez ręce sporo rowerów to po co mu wiedza o serwisowaniu? Zresztą napisałem wyżej.
Kadirax Napisano 23 Sierpnia 2021 Autor Napisano 23 Sierpnia 2021 Dla mnie to gadanie smykałka.... Jak masz pasję zajawkę do czegoś to będziesz nawet i najlepszym serwisantem jeśli poświęcisz na to odpowiednio dużo czasu Mnie na przykład jarają rowery
ZieleniakRM Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 W jednym przypadku może się tego typu kurs przydać komuś kto już się zna. Serwis amortyzatorów, wtedy to jest oszczędność czasu i kasy.
Q_u Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 Mnie jarają odrzutowce, ale ich nie serwisuje. Pozdrawiam
Kadirax Napisano 23 Sierpnia 2021 Autor Napisano 23 Sierpnia 2021 Wiadomo że pewnych ograniczeń czy to fizycznych czy psychicznych nie przeskoczysz ale my tu nie mówimy o projektowaniu nie wiem wieżowca tylko o prostym serwisie roweru
kamilmozej Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 7 minut temu, ZieleniakRM napisał: W jednym przypadku może się tego typu kurs przydać komuś kto już się zna. Serwis amortyzatorów, wtedy to jest oszczędność czasu i kasy. Chyba można do tego dorzucić kurs serwisu piast wielobiegowych. Jak ogarnie się współczesne konstrukcje to i ze starociami da radę. np z Sachs
Q_u Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 6 minut temu, Kadirax napisał: o prostym serwisie roweru No właśnie. I odnoszę wrażenie, że Twoje tematy i pytania to fake wakacyjny. Bo to co w sieci jest Ty wymuszasz tu pytaniami, a odpowiedzi jakie dostajesz to... linki do stron i filmów z netu. Nawet w temacie zaznajomienia się z tym co dostępne nie robisz pierwszego kroku, tylko czekasz na odpowiedź. Zatem co da Ci jakikolwiek kurs? Obstawiam, że nic, tak jak praktyka serwisowania setek rowerów wymusza na Tobie szukania... "kursu o serwisowaniu roweru". Absurd i tyle dla mnie. Kompletnie niezrozumiały absurd. Aż chciałbym zobaczyć co i jak serwisujesz, a bywam w Lublinie 1-2 razy w miesiącu.
ZieleniakRM Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 7 minut temu, kamilmozej napisał: Chyba można do tego dorzucić kurs serwisu piast wielobiegowych. Jak ogarnie się współczesne konstrukcje to i ze starociami da radę. np z Sachs Raczej zacząłbym od tych prostych, od trójek do siódemek, obojętnie jakiej firmy, bo je można rozebrać łatwo dostępnymi narzędziami. Ja tak zaczynałem, poznałem zasadę działania tych mechanizmów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.