Gość Napisano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 Hej, Rozglądam się za kołami i mogę zamówić zestaw z piastami Novatec 791/792. Jakieś opinie na ich temat? Warto je wziąć? Jak sprawują się fabryczne łożyska? Wiem że pewnie lepsze by były DT Swiss, ale tam endcapy pod QR9 to dodatkowe 240 zł, a bębenek z aluminium nie ma stalowego insertu jak Novatec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 Do DT tylko tylne EC fabryczne, na przód lepiej adapter (tuleka) taki za 10-15zl (za 5 z ali). Do DT można cały stalowy bębenek dokupić. W kazdym razie miliony jeździ na alu i mało kto na to narzeka. Co do N to łożyska rzecz wymienna, fabryczne to typowa chińszczyzna. Same piasty są bardzo ok. Specjalnie nie cierpią już na mielenie zapadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 (edytowane) Wiesz, koła będę składał na zamówienie. Chcę je mieć gotowe z pudełka i nie dokupować nic samemu Co do bębenka, to jeżdżę na kasecie bez pająka. Najzwyczajniej w świecie szkoda na to w pełni alu bębenka. Miałem w szosie taki i wiem jak to wygląda nawet po niedużym dystansie. Edytowane 22 Sierpnia 2021 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 Polecam 791/792, proste dobre piasty. Będzie Pan zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 Nie ma problemu z pękającymi zapadkami? W jaki sposób się je serwisuje? End Capy są na wcisk, czy trzeba klucze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 Przód wciskanie. Tył skręcamy, właściwie end-cap lewy jest integralną częścią osi a prawy jest nakręcony na oś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 6 godzin temu, skom25 napisał: Wiem że pewnie lepsze by były DT Swiss, ale tam endcapy pod QR9 Do Dawida napisz mi złożył z endcapami pod QR9 w zaje.. pieniądzach. 5 godzin temu, skom25 napisał: Najzwyczajniej w świecie szkoda na to w pełni alu bębenka. Miałem w szosie taki i wiem jak to wygląda nawet po niedużym dystansie. Jak dowalisz mocno nie ma opcji, żeby się coś alu stało. Mam zrobione na alu jakieś 3k km na MTB i śladu nie ma prawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 12 godzin temu, skom25 napisał: Novatec 791/792 Przejechałem 10kkm i nie widzę/czuję jakiegoś zużycia. Po prostu działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudizc Napisano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 5 godzin temu, Q_u napisał: Jak dowalisz mocno nie ma opcji, żeby się coś alu stało. Mam zrobione na alu jakieś 3k km na MTB i śladu nie ma prawie. Ty chyba nie masz za bardzo pojęcia o czym piszesz. Dokręcenie kasety z odpowiednim momentem (a nawet mocniej) nie zniweluje efektu "wgryzania" się kasety. Przy intensywnym użytkowaniu aluminiowy bębenek wystarczy na 2 sezony. Rozwiązania są dwa: a) gdy nie zależy Ci na wadze, zakładasz bębenek stalowy i zapominasz o problemie. b) używasz kasety na pełnym pająku w połączeniu z aluminiowym bębenkiem. innej opcji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 Pogadaj z kimś kto ma tą wiedzę, a którą ja mam od niego i z sukcesem praktykuje. Najlepiej z kimś topowym, kto zajmuje się budową kół. Widziałem na własne oczy alu bębenki z przebiegami >20k km bez uszkodzeń o jakich krążą mity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudizc Napisano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Cytat Pogadaj z kimś kto ma tą wiedzę, a którą ja mam od niego i z sukcesem praktykuje. Musisz zacząć się edukować u kogoś kompetentnego, bo piszesz takie głupoty, że ludzie totalnie bez wiedzy mogą przypadkiem posłuchać twoich "złotych rad". Poczytaj sobie tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Nie muszę czytać. widzę jak wygląd mój alu po przebiegu jaki podałem. Widziałem też inne po 10x wiekszym przebiegu. Edukację proponuje samemu przeprowadzić na sobie. Widziałem ten wpis i podobne i o tym mówiłem specowi od kół, chcąc od razu stalowy bębenek montować. Wyśmiał mnie i wyjaśnił w czym rzecz. Sprawdza się. To co się dzieje z alu bębenkami w DT to wina tego, że nie jest dowalona kaseta i tyle. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Q_u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Dajcie już spokój. Bębenka aluminiowego nie będę brał i tak, bo nie mam klucza o takim zakresie. W szosie miałem Fulcrumy. Kaseta dokręcana w serwisie Wertykal, więc chyba wiedzą co robią. Nacięcia były po 1500 km. Koniec tematu materiału bębenków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Potwierdzam (a eksploatuję sporo kompletów kół dt), żenodpowiednie dokręcenie kasety minimalizuje wżery (przede wszystkim są wyedy płytkie i równinie. Poza odpowiednim momentem żadnego smaru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Bez obrazy Panowie, ale słówko wtrącę. Jednej rzeczy nie uwzględniacie - mocy jaką generuje użytkownik. W dalsze dyskusje się nie wdaję, ale te kilka słów wtrącić musiałem. Pozdrawiam cieplutko ja, dokręcający kasetę dwoma palcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 A kończąc dyskuję, to ja sąsiedzie wolę mięć kontrolę nad bębenkiem. Więc będzie stal albo co najmniej stalowy insert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 3 godziny temu, cervandes napisał: Bez obrazy Panowie, ale słówko wtrącę. Jednej rzeczy nie uwzględniacie Bez urazy, ale po 20k km nawet ślimak wytargał by z niej wióry, a tego nie zrobił. Sorry, ale nie obronisz tej bajki, realia są inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Ale to już dawno wiadomo, że aluminiowe bębenki albo będą się ścinały albo trzeba "przesadzać" z przykrecaniem kasety. No można jeszcze wkładać inserty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Pozostaje jeszcze kwestia ile wytrzyma gwint na bębenku, jak się lekko "przesadzi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 Witam, Mam takie pytanie odnośnie piasty przedniej D791SB-CL-B15 (15x110), czy na lewym endcapie (od strony tarczy) powinien być luz? Luz jest w poprzek osi piasty z kilka dziesiątych milimetra, na tyle wkurzajacy że trzeba było wkładać kawałki papieru aby na centrownicy koło się nie bujało. Po założeniu do amora luzu nie czuć bo się ośka wykłada na łożysku ale wygląd mi to trochę tak jak by brakowało może jakiejś uszczelki na tym endcapie i przez to sobie lata. Filmik: https://drive.google.com/file/d/1m733Ajal1fwBN61NUwG-S1-BK2ooordX/view?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 Tak, normalne. Montuj koło w centrownicy z użyciem osi z amortyzatora. Nie będzie problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrN Napisano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Piasty NT-D042SB i NT-D041SB to dużo gorszy wybór? Wiem że cięższe, wiem że jedna zapadka mniej, ale chyba bębenek wolniej się będzie zużywał - twardszy materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Masa ludzi jeździ na 041/2 i nie ma dramatu. Nawet tańsze bębenki MS do nich są gdyby ktoś chciał się bawić w 12s. Tylko ta masa... dramatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi