Kadirax Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Napisano 22 Sierpnia 2021 Ja skończyłem technikum mechaniczne kierunek slusarz, przez wiele lat pracowałem w zawodzie slusarza. Uważam że szkoły techniczne są na bardzo niskim poziomie jak sam się nie będziesz szkolił to nic nie będziesz potrafił
Q_u Napisano 22 Sierpnia 2021 Napisano 22 Sierpnia 2021 4 minuty temu, Kadirax napisał: Dobrze że ludzie w Polsce mają takie podejście miejsca Ty PODSTAW nie znasz. Nie pytasz o jakieś problemy nietypowe tylko o podstawy! Zadałeś sobie trud, żeby wziąć blachy w imadło i próbować samemu przerobić m5 na m6? Zakładam, że nie, bo prosiłeś o filmy a yt odnośnie tego. Każdy z zacieciem do mechaniki w 5 minut znajdzie infojakie wiertło do tego i co dalej. A Tysiedzzisz naforum i czekasz nagotowca jednocześnie płacząc, że Ci pod nos nikt tego nie podsunąl 🤣
Kadirax Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Napisano 22 Sierpnia 2021 No wiesz co innego w blsze za 5 zł n Zrobić to bo jak się nie uda to nic a jak spierdzielisz ramę to rama na śmietnik Już nie raz gwintowalem wierciłem nitowalem Ale widzę jaka jest kultura na forum mojego kolegę od którego biorę rowery nie raz się zapytam i zawszę kultularnie odpowie a ty na forum odrazu hej itp
marvelo Napisano 22 Sierpnia 2021 Napisano 22 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Kadirax napisał: Nie wywróżyć tylko np 70% rowerów ma 1i1/8 całą wiadomo że będę miał różne to nie podlega wątpliwości ale bym chociaż wiedział jakie są nie zbędne a które mniej przydatne Spróbuję się wczuć w Twoją rolę i wyobrazić sobie, jakie problemy mogę spotkać podczas serwisowania dużej ilości rowerów przywożonych zapewne z zachodnich wystawek lub kupowanych skupowanych za grosze (mam nadzieję, że nie kradzionych) i do czego może przydać się narzynka (bo tak precyzyjnie nazywa się narzędzie do wykonania gwintu zewnętrznego) do rury sterowej widelca. Jeśli gwint jest mocno zjechany to widelec jest do wymiany, ewentualnie może się przydać do ramy z dużo niższą główką, po docięciu, jeśli był zamontowany w takiej z długą. Gwintować to można jakieś rury z lekko uszkodzonymi zwojami, by nakręcić np. nieco wyższą nakrętkę sterów (z niższą podkładką), która załapie te dobre zwoje. Druga sytuacja to taka, gdy szukamy widelca na wymianę (zwłaszcza do ram z niską główką), a dostępne widelce nie mają wystarczająco nisko pociągniętego gwintu, by górna nakrętka sterów, ta z konusem (lub czasem bieżnią zewnętrzną, bo takie też się zdarzają), doszła do kulek i nie byoł luzu. Wtedy trzeba dorobić brakujące centymetry gwintu narzynką. Tylko trzeba umieć to zrobić i mieć dobrej jakości narzędzie, bo gdy rura jest z dobrej stali cr-mo to można zniszczyć narzynkę. Ale nawet w takiej sytuacji często widelce dostępne na aukcjach allegro są z usługą nacięcia dodatkowych centymetrów gwintu (płatną zwykle za każdy kolejny centymetr gwintu). W ramach z główką pod stery 1 1/8" mamy już dużo większy wybór widelców a-head, więc łatwiej znaleźć widelec bez gwintu, a mostki a-head na ten wymiar też są powszechne i tanie. Do takiej ramy można też wkładać widelce z rurą 1 cal i stery redukcyjne. Widelce z rurą 1 1/4 cala to już w ogóle rzadkość, choć widziałem kiedyś taki na złomowisku i już miałem brać, bo szukałem 1 1/8 (ładny był , ze stali cr-mo,), ale rura jakaś taka za gruba się wydała -zmierzyłem suwmiarką a tu zonk. Tam szły takie mostki jak ten: https://allegro.pl/oferta/mostek-zoom-dl-120mm-28-6mm-cr-mo-f65-8438793385 Więc jeśli już miałbym kupić jakąś narzynkę to brałbym tylko tą na 1". I potrenował najpierw gwintowanie na jakimś widelcu z demobilu i poczytał na ten temat gwintowania w ogóle (smarowanie, łamanie wióra itp).
Kadirax Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Napisano 22 Sierpnia 2021 Dziękuję za rzetelną odpowiedź Aby takich ludzi jak ty było coraz więcej na forum Tzn łamanie wióra chodzi Ci że jeden obrót w prawo pół w lewo w celu złamana wióra
marvelo Napisano 22 Sierpnia 2021 Napisano 22 Sierpnia 2021 Tak, o to chodzi. Może nawet czasem w drobniejszych krokach.
Kadirax Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Napisano 22 Sierpnia 2021 Ale jak nie wiem jaki gwint to po prostu suwmiarka mierzę całe tak? Tzn nie całe tylko mierze cale
Q_u Napisano 22 Sierpnia 2021 Napisano 22 Sierpnia 2021 43 minuty temu, Kadirax napisał: Ja skończyłem technikum mechaniczne kierunek slusar I Ty w innym temacie pytasz jak przegwintowac? 🤣 41 minut temu, Kadirax napisał: Zrobić to bo jak się nie uda to nic a jak spierdzielisz ramę to rama na śmietnik Racja, a jak ramę klienta, to ups-nie udało się 😁 33 minuty temu, Kadirax napisał: Tzn łamanie wióra chodzi Ci że jeden obrót w prawo pół w lewo w celu złamana wióra Na pewno slusarstwo kończyłeś?
Kadirax Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Napisano 22 Sierpnia 2021 Nie wiem człowieku po co pół dnia siedzisz na forum marnujesz czas swój oraz innych zamiast udzielać normalne odpowiedzi to ty tylko się nabjasz. Zajął byś się jakaś pracą albo biznesem zamiast maronwac czas innych i swój
Kadirax Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Napisano 22 Sierpnia 2021 Tylko kolega marvelo udzieli odpowiedzi sensownej i mu bardzo dziękuję
Q_u Napisano 22 Sierpnia 2021 Napisano 22 Sierpnia 2021 15 minut temu, marvelo napisał: Na naukę nigdy nie jest za późno. Zgadza się, tylko może najlepiej się uczyć na swoim. Mam tylko nadzieję, że kupujący te rowery mają stosowne info o naprawach przez amatora, a nie tekst "Niemiec mnie do samej granicy gonił, tak mu żal było roweru w super stanie" Pomagasz leniowi, który tych informacji sam nie raczył znaleźć tylko na gotowca czeka.
marvelo Napisano 22 Sierpnia 2021 Napisano 22 Sierpnia 2021 Godzinę temu, Kadirax napisał: Uważam że szkoły techniczne są na bardzo niskim poziomie jak sam się nie będziesz szkolił to nic nie będziesz potrafił Czasem żałowałem, że nie poszedłem do technikum, tylko do liceum ogólnokształcącego, ale może i nie ma czego żałować. Jeśli ktoś jest świadomy swoich braków wiedzy, ma trochę pokory i chce się uczyć, to ja staram się być pomocny. Służę jeszcze jednym filmem:
Dokumosa Napisano 22 Sierpnia 2021 Napisano 22 Sierpnia 2021 Hydraulik by taką rurę nagwintował z 5 min i nie musiałby używać żadnej suwmiarki bo po kilku latach w zawodzie się to już widzi...a co dopiero ślusarz... Odnośnie szkoleń z serwisowania rowerów to owszem są od podstawowych do specjaljzowanych pod kątem konkretnej marki kół czy zawieszenia. Trzeba tylko się nieco wysilić poszukać w .de (aczkolwiek i w .pl jest ich kilka) i wysupłać kilka tys. na każde. Renomy metodą prób i błędów nie zbudujesz a na Youtube 5/8 filmów w temcie to brednie.
Kadirax Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Napisano 22 Sierpnia 2021 A jakie szkolenia polecacie w Polsce
Kadirax Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Napisano 22 Sierpnia 2021 A jeszcze mam jedno pytanie bo widziałem na filmu na YouTube że gościu coś takiego używał co to jest https://www.amazon.com/gp/product/B00HW1RE2W/ref=nosim/?tag=rjthebikeguy-20
Q_u Napisano 22 Sierpnia 2021 Napisano 22 Sierpnia 2021 "pilnik" do przywracania, regeneracji gwintu Tu na którymś obrazku masz jak to działa: https://www.amazon.pl/Decdeal-Przywracacz-gwintu-Zewnętrzny-czyszczenia/dp/B08PTS3KP3
Kadirax Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Napisano 22 Sierpnia 2021 Ale to jest do tego aby zrobić lekką fazke na końcu śruby?
Kadirax Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Napisano 22 Sierpnia 2021 Nie wiem czy dobrze rozumiem to służy aby te kanaliki w śrubie jakby W cudzysłowie "udrożnić "?
Garlock Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 Ten pilnik to jest tak jakby "narzynka" uniwersalna. Na każdej ściance są ząbki o ksztalcie i wielkosci dostosowanej do konkretnego skoku gwintu. To jakby zestaw trójkątnych pilników iglaków. Tymi ząbkami jedziemy wzdluż gwintu śruby - wchodzą idelanie w rowki gwintu: Czyszczą gwint, jak gwint jest zagnieciony, zatarty to przywrócą prawidłowy profil. Jak gwint jest zerwany, to nic nie pomogą (tak samo jak narzynka). Na każdej ściance mamy ząbki do innego skoku gwintu, czyli 4 rodzaje gwintu na każdy koniec pilnika. A że każdy pilnik ma 2 końce (tylko banan ma trzy) to mamy w sumie pilnik do 8 rodzajów gwintów o różnych skokach. To jest bardzo przydatne narzędzie do dużych gwintów. Przez duże rozumiem takie o srednicy 100mm i większej np. nagwintowane czopy wałów. Kupienie narzynki o takiej średnicy jest delikatnie mówiąc trudne a kosztowałaby fortunę (takie gwinty zwykle nacina się w tokarce). I pilnik pomaga uratować gwint czasem bez demontażu wału z maszyny. Do średnic gwintów do ok. M24 nie ma wogóle sensu zawracać sobie głowy pilnikiem. Narzynki sa tanie, zrobią robotę lepiej i szybciej.
Kadirax Napisano 23 Sierpnia 2021 Autor Napisano 23 Sierpnia 2021 A kto zna jakieś dobre szkolenia dla serwisantów rowerowych ale i dla amatorów w Polsce.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.