Mona80 Napisano 21 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 Witam.Mam takie małe pytanko. Czy można zamontować w rowerze dodatkowe oświetlenie typu migacze informujące o skręcie? Bardzo chciała bym sobie coś takiego zamontować u siebie w rowerze, bo wydaje mi się, że bardzo mi to ułatwi jazdę po zmroku. Tylko nie wiem czy jest to dozwolone w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 21 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 Możesz sobie zamontować, ale nie opierał bym się tylko na tym bo z perspektywy kierowcy w aucie takie migające światełko to tylko migające światełko i na pewno nie będzie to tak widoczne jak kierunkowskazy w aucie. Takie światełko to tylko gadżet, jak światełka pokazujące linie koło rowerzysty, z perspektywy jadącego auta może być nieczytelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 21 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 Możesz sobie zamontować, ale według prawa masz sygnalizować skręt ręką, więc nic Ci te migacze nie dadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wildix Napisano 21 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 ,,legalne migacze'' muszą być takie jak w motocyklu, czyli min. odległość pomiędzy migaczami: 30cm, wysokość ponad jezdnię (bodaj pomiędzy 30-150cm, nie pamiętam), i najlepsze: jasność ~200lm! (bo tyle ma 20W żarówka kierunkowskazu). Także.. ten tego ... dałbym se siana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 W dniu 22.08.2021 o 03:23, NieLubiePoniedzialku napisał: teraz byle lampka potrafi miec taki LED Tu nie chodzi o widoczność lampki, tylko niemożność zidentyfikowania z odległości czy miga prawy, czy lewy kierunkowskaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitLab Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 W dniu 23.08.2021 o 02:19, JWO napisał: Tu nie chodzi o widoczność lampki, tylko niemożność zidentyfikowania z odległości czy miga prawy, czy lewy kierunkowskaz. Niedawno zrobiłem sobie takie oświetlenie. Aby dało się zidentyfikować w którą stronę chcę skręcać zrobiłem animację rosnącej strzałki, tak więc sygnalizowany kierunek skręcania widać raz po kierunku strzałki a dwa po jej przyroście. Oprócz kierunkowskazów światełko wyświetla "coś" w trakcie jazdy a konkretnie prędkość oraz mierzy przyspieszenie na podstawie dwóch źródeł przyspieszenie (akcelerometr i pierwsza pochodna prędkości) aby po wykryciu przyspieszenia większego niż -0,05 m/s^2 wyświetlić napis "STOP". Tak to wygląda: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 2 Października 2021 Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Czad! Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.