Skocz do zawartości

[Dodatkowe oświetlenie] rower

Mona80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam takie małe pytanko.                     Czy można zamontować w rowerze dodatkowe oświetlenie typu migacze informujące o skręcie? 

Bardzo chciała bym sobie coś  takiego zamontować u siebie w rowerze, bo wydaje mi się, że bardzo mi to ułatwi jazdę po zmroku. Tylko nie wiem czy jest to dozwolone w Polsce. 

Możesz sobie zamontować, ale nie opierał bym się tylko na tym bo z perspektywy kierowcy w aucie takie migające światełko to tylko migające światełko i na pewno nie będzie to tak widoczne jak kierunkowskazy w aucie. Takie światełko to tylko gadżet, jak światełka pokazujące linie koło rowerzysty, z perspektywy jadącego auta może być nieczytelne.   

,,legalne migacze'' muszą być takie jak w motocyklu, czyli min. odległość pomiędzy  migaczami: 30cm, wysokość ponad jezdnię (bodaj pomiędzy 30-150cm, nie pamiętam), i najlepsze: jasność ~200lm!  (bo tyle ma 20W żarówka kierunkowskazu). 

Także.. ten tego ... dałbym se siana. 

• 1 miesiąc temu...
W dniu 23.08.2021 o 02:19, JWO napisał:

Tu nie chodzi o widoczność lampki, tylko niemożność zidentyfikowania z odległości czy miga prawy, czy lewy kierunkowskaz.

Niedawno zrobiłem sobie takie oświetlenie. Aby dało się zidentyfikować w którą stronę chcę skręcać zrobiłem animację rosnącej strzałki, tak więc sygnalizowany kierunek skręcania widać raz po kierunku strzałki a dwa po jej przyroście. Oprócz kierunkowskazów światełko wyświetla "coś" w trakcie jazdy a konkretnie prędkość oraz mierzy przyspieszenie na podstawie dwóch źródeł przyspieszenie (akcelerometr i pierwsza pochodna prędkości) aby po wykryciu przyspieszenia większego niż -0,05 m/s^2 wyświetlić napis "STOP".

Tak to wygląda:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...