Bogumil Napisano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2021 Dzień dobry wszystkim, posiadam rower Viper Unibike, już nieco wyekploatowany. Jestem z niego ponadprzeciętnie zadowolony, naprawdę, ale już czas, aby wymienić w nim kilka rzeczy. Jest to model z 2007r. dlatego częsći o spotykanych w nim oznaczeniach już po prostu nie ma w sprzedaży. Jeśli to nie kłopot to bardzo bym prosił o wsparcie w celu zastosowania pasujacych, nowych części być może wyższych klasą. Jakie zamienniki tych części mogę zastosować? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Poniżej części do wymiany: Mechanizm korbowy: SHIMANO ALIVIO M411 / 48X38X28T / 175MM Suport: TH / 7420ST PRZERZUTKA TYLNA: SHIMANO DEORE M531 KASETA / WOLNOBIEG: SHIMANO ALIVIO HG40 / 11-32T PIASTY: SHIMANO RM60 / ALU / QR / 36H / SREBRNE czy ja mogę je wymienić bez przekładania szprych (chodzi mi o tą część piasty znajdującą się wewnątrz kasety, z której wychodzi śruba do montażu widelca)) czy muszę koła oddać do serwisu, aby po wymianie piast założyli i naciągnęli w kołach szprychy? pozdrawiam Bs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2021 Jeśli chcesz wymieniać piasty to wiąże się z przeplotem kół - serwis. Kasetę kupisz jeszcze taką jak masz. Przerzutka tył rd-m591/592 sgs Korba fc-m4060 48x38x28 175mm Suport sm-bb522 lub bb-mt800 bsa Do tego łańcuch kmc z serii x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogumil Napisano 20 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2021 Dziękuję bardzo za podpowiedź! Kaseta jest 8-mio rzędowa i nie mogę już żadnej odnaleźć w sieci, ale i tak już wiele mi pomogłeś. Serdeczne dzięki jeszcze raz! pozdr bs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2021 To w jakiej sieci Ty szukasz?😅 Każda kaseta 8 rzędowa będzie pasować i jak nie zależy Ci na wadze to im tańsza tym lepsza, bo żywotność determinuje łańcuch. Np. taka się nada. Dlaczego chcesz wymieniać piasty? Pewnie wystarczy im serwis, a nawet jeśli nie to 14 letnie obręcze pewnie nie są warte przeplatania i lepiej pójść w zupełnie nowe koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2021 No i rzecz jasna przy takiej odbudowie koniecznie nowe pancerze i linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogumil Napisano 25 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Kasetę i łańcuch już wymieniłem. Dzięki Wam serdeczne jeszcze raz. pozdr bs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.