Skocz do zawartości

[Rower MTB] do 4 tyś?

rifi123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziękuję TYFON79 właśnie czekałem na taką opinie. Rowerem jeżdżę rekreacyjnie może z 100 km miesięcznie. na pewno nic nie będę zmieniał dokładał. Na tyle rowerów co patrzyłem to ten giant wydawał mi się najleszpy prawie co talon 0. Tylko on ma amortyzator nie powietrzny tak? 

Napisano

Interesuje mnie zwykły rower którym pojeżdżę po lesie. Dla mnie waga roweru nie ma znaczenia to będzie rekreacyjna jazda 

Napisano

Gdzie wyczytałeś, że RR ma jakieś ograniczenie rozmiaru zębatki?

Ja zrozumiałem, że przyjmie nawet blat 36z.

Zdecydowanie Rockrider, ze względu na lepszy widelec i stożkową główkę ramy, która w przyszłości nie będzie Cię ograniczać, gdybyś chciał kupić lepszy amortyzator.

Recon Gold jest w hierarchii RS-a tuż za rebą, więc to całkiem dobry widelec.

Z kolei w Giancie masz do wyboru albo sprężynową Judy, która jest znacznie słabsza, albo jakiś powietrzny widelec sygnowany logiem Gianta, o którym nic nie wiadomo jeśli chodzi o kulturę pracy i serwis.

Napisano
1 godzinę temu, rifi123 napisał:

Dziękuję TYFON79 właśnie czekałem na taką opinie. Rowerem jeżdżę rekreacyjnie może z 100 km miesięcznie. na pewno nic nie będę zmieniał dokładał. Na tyle rowerów co patrzyłem to ten giant wydawał mi się najleszpy prawie co talon 0. Tylko on ma amortyzator nie powietrzny tak? 

No to nie dużo w takim razie. Moja opinia co do napędu 2x dotyczyła powiedzmy takiego samego dystansu ale dziennie. Sam tutaj zatem wiesz ile kręcisz km i czy coś się w tym temacie zmieni. Mało asfaltu to i napęd 1x da radę. 

• Mod Team
Napisano

Do Rockridera 36T wchodzi z palcem w nosie, a sądzę że przy 38T też mogłoby być ok. Oczywiście Decathlon nie zaleca większych zębatek niż 36T.

Napisano
W dniu 20.08.2021 o 18:12, rifi123 napisał:
W dniu 20.08.2021 o 18:58, Galvatron napisał:

NIe, bo amortyzator nie ma regulacji tłumienia odbicia/powrotu

@Galvatron, jesteś tego pewien?

@rifi123, spójrz jeszcze na https://www.unibike.pl/flite29.html - w miarę rekreacyjny MTB, wszystkie nowoczesne standardy, a oryginalny napęd jest szybszy od Rockrider`ów i Talon`ów.

Napisano

Na zdjęciach nie widać pokrętła na dole, po stronie tłumika.

Ten Unibike ma napęd i piasty SLX, hamulce Deore, ale za to widelec powietrzny z pogranicza atrapy - XCR Air - który nijak ma się do Recona Gold.

Z przedstawionych tu rowerów ogólnie najlepszy jest XC120.

Napisano

Podrzuciłem Unibike, bo rozmowa zeszła na osiągane prędkości, a biorąc pod uwagę jazdę autora to z zapasem wystarczy 😀.

Na zdjęciach z takiej perspektywy pokrętła nie będzie raczej widać, bo jest schowane. Ja widzę naklejkę tyczącą się regulacji odbicia dlatego dopytuję.

Napisano

Albo jest polecanie na płaskie fulli trailowych albo gościowi z pewnie 1kkm na sezon rekreacyjnie niby najlepszego roweru bo jest z Deca. Strzał do wróbla z armaty to jak widać koronna konkurencja na tym forum. 

Napisano

Kup sobie rower crossowy.  100km miesięcznie czyli w sezonie jakieś 700. Chyba że chcesz jeździć cały rok, w co wątpię.

Najszybciej trafisz tego lub ubiegłoroczne używki, kupienie nowej w tym czasie to jak trafić 6 w lotka.  Chyba że jakieś skrajne rozmiary, XS albo 3xl

Napisano
W dniu 23.08.2021 o 09:28, chudzinki napisał:
  W dniu 20.08.2021 o 18:58, Galvatron napisał:

NIe, bo amortyzator nie ma regulacji tłumienia odbicia/powrotu

Jest pokrętło od dołu w każdym reconie z ME. 

Napisano

Ze swojej strony mogę polecić rowery Indiana, te najwyższe modele, osobiście mam X-Pulsera 6.9 z 2019 roku bodajże (malowanie czarno-złote, mniej kłuje w oczy niż X-Storm, chyba na stronie mediaexpertu jeszcze jest). Dorwałem go w 2019 w jakiejś promce za 2400 zł, teraz widzę koło 3-4k kosztuje, natomiast sprzęt jak za tą cenę w porządku, przerzutka tylna Shimano XT, amortyzator przedni RS Silver TK 30 Solo Air (jest tłumienie odbicia + blokada skoku na manetce, plus możesz sobie zmienić niewielkim nakładem pracy skok, 80mm, 100mm - fabrycznie, lub 120mm - u siebie tyle ustawiłem), no i napęd 2x10 (nieco elastyczniejszy niż 1x cokolwiek według mnie). Dojeżdżam nim do pracy codziennie 15 km w jedną stronę, a i jakieś podstawowe singletracki/leśne ścieżki mu nie straszne. Jedynie polecam się dobrze do niego przymierzyć, wziąłem największy rozmiar ramy i przy wzroście 186 cm chyba ciut za duży. Nie jest to najpiękniejszy rower, ale wynagradza sprzętem, a malowanie zawsze można zmienić :D

Robię jakieś 140 km tygodniowo od 3 miesięcy, wcześniej różne trasy od 5 do 80 km i wiadomo, kwestia dopasowania i ustawienia siodełka/kierownicy/mostka pod siebie, natomiast jedynie co, to na wejściu do wymiany pedały (w standardzie zębate blaszaki z odblaskami jak z MTB sprzed 20 lat, ja kupiłem platformowe Dartmoory z pinami) oraz w moim przypadku siodełko, według mnie trochę za miękkie. Cała reszta śmiga u mnie w oryginale, regularnie serwisuję i nie mam na co narzekać. 

Napisano

TORPADO Devon 1.9

Apropo media expert tutaj są wymagane standardy. Ale czy te rower z media dobre?  Sprzętowo na pewno tak i rozmiary dostępne. Nie miałem okazji jeździć na żadnym z ich sklepu i mi samemu do prawilmego mtb nie posiadałem ale sam jestem ciekaw jak to wypada jakościowo.

Napisano

Odnośnie Mediaexpertu i marki Indiana, no części jakie są każdy widzi, natomiast jeśli chodzi o jakość samej ramy ciężko mi się wypowiedzieć po niespełna dwóch latach, natomiast przy mojej wadze 110 KG i zjeżdżaniu jakichś singli i generalnie nieoszczędzaniu tego roweru, póki co żadnych pęknięć/skrzywień. Lakier mógłby być lepszej jakości, bo bidon zawieszony za nisko obtarł mi lakier do gołego metalu w 2 miesiące, ale żadnych więcej 'ale' nie mam.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...