bliitz Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Cześć Czy macie jakiś sprawdzony sposób na montaż bloków spd, aby były w takiej samej pozycji, w nowych butach przy przesiadce ze starych? Do tej pory jeździłem w butach SIDI a teraz zmieniłem na Fizik. Mam wrażenie, że mimo iż starałem się na "oko" ustawić tak samo bloki to jednak nie do końca mi się to udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobleski Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Hej, też zmieniałem buty z Shimano na Sidi i uważam, że różnica w cholewce, podkładce, nawet sztywności podeszwy czy sposobie zapinania, rozmiarówce powoduje, że nie jest możliwe skopiowanie ustawienia, a nawet gdyby się to jakoś udało to feeling i tak będzie delikatnie inny w każdym bucie. Nie wiem co masz na myśli z ustawieniem na oko, ale ja starałem się odwzorować pozycję bloku przez dokładne zaznaczenie na obu butach (mając nogę w bucie) tego miejsca z obrazka i jak jest ustawiony blok względem tego punktu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Masz jakiś sposób, żeby wyczuć to miejsce w momencie jak noga jest w bucie i wpięty but w pedał? Jak zaznaczałeś to na bucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobleski Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Ale nie musisz wpinać nogi w pedał przy ustawianiu, robisz to na sucho, chodzi tylko o to żeby w jednym bucie i w drugim zaznaczyć miejsca i ustawić w miarę tak samo bloki. Potem dopiero możesz testować na wpięciu. Robiłem to bardziej na wyczucie. Możesz ew. do nogi na boso przykleić taśmą coś co będzie lekko wystawać tak żebyś potem mając nogę już w bucie wyczuć to miejsce przez cholewkę. A na bucie potem możesz tak samo jakiś mały kawałek taśmy izolacyjnej przykleić żeby zaznaczyć to miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Ta kość jest prosta do wyczucia, ale możesz właśnie coś nakleić na stopę, żeby było wyczuwalne lepiej. Jeżeli chodzi o ustawienie bloku w poziomie, to ja robię to na oko, tak żeby środek bloku celował w środek końca buta. Możesz przyłożyć linijkę, wtedy będzie łatwiej to ocenić. Ustawienie na boki, to w moim przypadku zawsze odsunięcie na zewnątrz, najdalej od korby. No ale to moja preferencja, nie sugeruj się tym. Co do samego ustawienia bloku przód/ tył. Szukaj tej kości, ale możesz też próbować innych ustawień. Ja w szosowych lubię mieć blok maksymalnie z przodu. Nie wiem dlaczego, ale tak mi bardziej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Czy w blokach look keo wypustka po bokach bloku oznacza właśnie miejsce osi wpięcia w pedał względem którego można łatwiej zlokalizować kość względem osi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 A czekaj, to bloki szosowe? Tak, to jest środek bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 2 minuty temu, skom25 napisał: A czekaj, to bloki szosowe? Tak, to jest środek bloku. Tak, mam na myśli ustawianie bloków szosowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobleski Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 A ja w szosowych mam bloki maksymalnie do tyłu 😉 Nie o to chodzi żeby go ustawić idealnie na środku tylko żeby znaleźć punkt odniesienia w celu jak najlepszego przeniesienia pozycji z poprzednich butów z tego co zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Jak widać co kto lubi, według mnie jak zawsze jest to punkt startowy. Ja nawet słyszałem porady żeby przesunąć o 0,5 cm w stosunku do kości. Jeżeli chodzi o ustawienie bloku szosowego. Naklej sobie taśmę np na szafkę. But z blokiem opierasz o krawędź, tak żeby krawędź taśmy przechodziła przez środek bloku. Butem kręcisz tak, żeby ta sama krawędź szła przez środek końca buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Nie zrozumiałem tego z tą taśmą 😂. Chyba muszę poszukać filmików na yt jak to zrobić ;). Poprzednie buty mam ustawione podczas bike fittingu i dlatego wyjściowo chciałbym nowe też ustawić tak samo. Oczywiście, że ze względu na to, że to zupełnie inny model to mogą pojawić się różnice pod względem właśnie zapięcia, materiału itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Narysuj sobie linię. Ma ona przebiegać przez środek bloku i środek końca buta. Dla ułatwienia, raz żeby widzieć blok, a dwa, żeby go dokręcić, możesz wyznaczyć taką linię np na szafce. Wtedy dolną część bloku opierasz na krawędzi i ustawiasz. Nie wiem jak Ci inaczej to wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Ale przy zmianie modelu i producenta butów, ze względu na inną konstrukcję podeszwy i ogólnie całego buta, prawdopodobne jest, że nie uda ci się przenieść pozycji idealnie. Jeśli zrobisz tak jak powyżej, a potem będzie coś nie tak i własnym kombinowaniem nic nie osiągniesz, to zostaje kolejny bikefit, a przynajmniej korekta pozycji bloków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi