Skocz do zawartości

[Full Trail/XC] Pierwszy rower z pełnym zawieszeniem.

m0Del

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

„Najgorzej przewalone mają tacy, którzy mają jeden rower a zróżnicowane trasy :D„ tak było 20 lat temu , miałem przewalone ;) 

„Czyli trzeba mieć spory garaż :)„ ja mam w garażu na sztywno , ja..i moja rodzinka 

Napisano
56 minut temu, Galvatron napisał:

Blokada nie jest konieczna przy dobrej kinematyce zawieszenia, która powoduje usztywnienie podczas pedałowania (parametr anti-squat na poziomie 100% lub wyższym).

Jeśli masz AS powyżej 100% to rower chce się podnosić do góry (ponad SAG) i jeszcze bardziej marnujesz energię. Poza tym AS zmienia się w zależności od ugięcia zawieszenia, to nigdy nie jest jedna wartość żeby można sobie było wycelować idealnie w 100%. Na pompowanie przedniego amortyzatora też nie ma żadnego wpływu. 

Inna sprawa, że to nie są rzeczy, które mają duży wpływ przy rekreacyjnej jeździe. To nie jest tak, że na asfalcie klikasz blokadę i cyferki na liczniku od razu rosną. 

Napisano
W dniu 3.09.2021 o 18:53, Galvatron napisał:

Jesli oczekujesz wygodnej pozycji, która nie będzie męcząca przy dłuższej jeździe, to celuj raczej w rower trail o skoku 120 mm (np. Trance 29, Ibis Ripley AF).

Blokada nie jest konieczna przy dobrej kinematyce zawieszenia, która powoduje usztywnienie podczas pedałowania (parametr anti-squat na poziomie 100% lub wyższym).

Generalna zasada jest taka, że im lepiej rower zjeżdża, tym gorzej podjeżdża i bardziej męczy na płaskim, ale rzeczywistość jest bardziej zniuansowana. 

Gdzie znaleźć te parametry dla konkretnych rowerów ?

Kolejna sprawa - to czy przy 178 cm wzrostu przy rowerach Trail celować w rozmiar M czy L ?  
Według kilku producentów powinienem wybrać M, natomiast już tu na forum czytałem opinie żeby brać rozmiar wyżej niż producent przewiduje - szczególnie w moim przypadku gdzie jestem blisko L. 

Napisano

Ibis al ,jest ciężki. Zmierz nogę i zastanów się jak jeździsz i gdzie , też jestem międzyrozmiarówka i mam rowery w M i L 

Napisano

W odniesieniu do powyższej dyskusji pragnę zauważyć że rzeczywista wartość anti-squat zależy od położenia środka masy układu, więc zachowanie podczas pedałowania jest superpozycją kinematyki i ustawień zawieszenia oraz postury i pozycji kolarza.

Co do wyboru rozmiaru proponuję zapoznać się z parametrem RAD (rider area distance), daje to ciekawe efekty.

Fajną tabelkę opublikował też ostatnio M.Lalik https://www.1enduro.pl/rozmiar-ramy-enduro-trail-2021/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...