Skocz do zawartości

[Amortyzator] pod 29 koła do ramy pod koła 26

krux00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam dzisiaj wsadziłem do mojego roweru foxa 32 o skoku 100mm pod koła 29 do ramy pod koła 26.

pojeździłem chwile i czułem się bardzo niepewnie jeżdżąc na tym amortyzatorze a chce wspomnieć że wczesniejszy amortyzator miałem pod koła 27,5 i posiadał też 100 mm skoku .

patrząc na rower geometria dużo się nie zmieniła  .Może tak zostać czy jednak nazbierać na nowy amortyzator pod koła 26 lub 27,5?

Napisano

Tak jak napisałeś geo się zmieniła , podniosłeś główkę czyli wyszło tak jak byś dał amor o większym skoku . Kiedyś , w czasach gdy MTB = 26" stanowczo odradzano montowania amorów o większym skoku niż fabryczny ze względu na wytrzymałość główki ramy . Inna wysokość , inny kąt , inne obciążenia . I ja bym się tego trzymał . Myślę  że najlepiej kupić coś pod 26".  RS recon jest jeszcze czasem dostępny i jakieś suntoury chyba . Tzn myślę o powietrznych .

Napisano

Przecież dodałeś dobre kilka cm do długości widelca. Głupota.

Napisano

Podniosłeś przód przynajmniej o ok. 2 cm, przez co jeszcze bardziej wypaczyłeś geometrię roweru.

Przy widelcu pod koło 26" miałbyś przód o ok. 4 cm niżej, a to sporo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...