krux00 Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Witam dzisiaj wsadziłem do mojego roweru foxa 32 o skoku 100mm pod koła 29 do ramy pod koła 26. pojeździłem chwile i czułem się bardzo niepewnie jeżdżąc na tym amortyzatorze a chce wspomnieć że wczesniejszy amortyzator miałem pod koła 27,5 i posiadał też 100 mm skoku . patrząc na rower geometria dużo się nie zmieniła .Może tak zostać czy jednak nazbierać na nowy amortyzator pod koła 26 lub 27,5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 zmienił się rozkład naprężeń w główce ramy, nie do widelca 29 ktoś ją zaprojektował do jazdy po bułki można używać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Tak jak napisałeś geo się zmieniła , podniosłeś główkę czyli wyszło tak jak byś dał amor o większym skoku . Kiedyś , w czasach gdy MTB = 26" stanowczo odradzano montowania amorów o większym skoku niż fabryczny ze względu na wytrzymałość główki ramy . Inna wysokość , inny kąt , inne obciążenia . I ja bym się tego trzymał . Myślę że najlepiej kupić coś pod 26". RS recon jest jeszcze czasem dostępny i jakieś suntoury chyba . Tzn myślę o powietrznych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Przecież dodałeś dobre kilka cm do długości widelca. Głupota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Podniosłeś przód przynajmniej o ok. 2 cm, przez co jeszcze bardziej wypaczyłeś geometrię roweru. Przy widelcu pod koło 26" miałbyś przód o ok. 4 cm niżej, a to sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.