Skocz do zawartości

[Zdejmowanie korby z zerwanym gwintem] jak zrobić bez uszkadzania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Mam takie pytanie, jak ściągnąć korbę ,z uszkodzonym gwintem, pod ściągacz korby?

Kiedyś udało mi się zdjąć, po prostu wzięłam młotek i majzel ale oczywiście uszkodziłem w ten sposób uszkodziłem korbę,jesze próbowałem ściągaczem trójramienny takim do łożysk, ale tylko wykrzywiłem nim korbę. Czy, są jakieś specjalistyczne narzedzia ,do tego żeby zrobić to bez inwazyjnie.Widziałem ściągacze z gwintem stożkowym, czy, taki ściągacz załatwia problem? A jakie wy macie sposoby aby nie uszkodzić korby?

Napisano

Nie wiem jak to dokładnie się nazywa, ściągacz z nadwymiarowym gwintem. Aby go użyć trzeba zrobić nowy gwint  gwintownikiem o większej średnicy.

Kiedyś przez pomyłkę przysłali mi taki ściągacz i nie dało się go wkręcić do żadnej korby ze sprawnym gwintem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.