Jupsi Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Witajcie. Chciałem przerobić hamulce cantilever na v-brake. Po założeniu okazało się że odległość klocka od felgi jest spora. Spojrzalem na inny rower z v-brakami i odległość od otworu mocujacego ramię hamulca do felgi jest w tej ramię gdzie mam cantilever większa. Co da się z tym zrobić. Rama to stary Specialized MTB na sztywniaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Jak założyłeś v-ki z klamkami canti to w ogóle żeby to działało jako tako to klocek od felgi musi być oddalony minimalnie - "o włos". A co do samej odległości jak masz to teraz a jak ma ktoś tam w innym rowerze. To przecież jest kwestią tego jakiej szerokości jest obręcz i jak ustawiłeś hamulce - bo same piwoty czyli mocowanie w ramie i widelcu jest standardowe - zawsze takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raven82 Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 (edytowane) canti i v działają trochę inaczej, nie są ze sobą kompatybilne, na upartego możesz pomieszać, ale nie będzie to zbyt dobrze działać Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez raven82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jupsi Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Chodzi o to że ramiona v-brakow żeby klocki dojechały do felgi muszą się prawie zetknąć ze sobą. Bo otwory mocujące dla cantilever w tej ramię są dalej od felgi. O klamkach jeszcze nie myślałem, ale dzięki za tips. Muszę to przebudowę dobrze przemyśleć bo to dla koleżanki i oddałem jej rower po staremu i nie mam na czym teraz szukać rozwiązania fizycznie ani zdjęcia zrobić co by ułatwiło procesy myślowe 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 No to oznacza że masz w tym rowerze bardzo wąską obręcz a w tym innym jest szersza. Otwory w każdym rowerze są tak samo daleko od siebie, no ale jak felga jest węższa... to sam rozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 A masz odpowiednią ilość podkładek na trzpieniach klocków od wewnątrz? Ja zwykle mam problem odwrotny i ramiona wypadają bardzo szeroko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jupsi Napisano 20 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2021 tak ilość podkładek się zgadza. Muszę na spokojnie jeszcze raz spróbować i może coś wymyślę. Może i felga jest cieńsza tego nie sprawdziłem. Gdyby ramię klocka było dłuższe dałbym więcej podkładek. Ale niestety nie znalazłem klocków odluzszych ramionach. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi